16 лютого в Україні відзначають день військових журналістів

16 лютого в Україні відзначають день військових журналістів. Його було засновано указом міністра оборони № 63 від 14 лютого 2018 року.

Першим військовим журналістом, який загинув під час російсько-української війни, під час виконання бойового завдання став кореспондент телерадіокомпанії “Бриз” Міністерства оборони України, капітан 3-го рангу Дмитро Лабуткін. Він загинув 16 лютого 2015 року поблизу міста Дебальцеве.

За майже 2 роки повномасштабного вторгнення в Україні загинуло понад 70 журналістів, було зафіксовано 24 випадки захоплення або викрадення журналістів росіянами, 14 журналістів зникли безвісти. 15 журналістів зі згаданих 70 загинули в Криму при виконанні свого професійного обов’язку. Серед цих 70 осіб є й іноземні журналісти — представники ЗМІ з Литви, США, Франції та Великобританії.

Щодня, за правдиве висвітлення подій в Україні жорстоким репресіям піддаються опозиційні білоруській журналісти. Багато із них захищаючи своє право на свободу та на інформацію були змушені покинути батьківщину та писати правду про російське вторгнення на Україну із далекого зарубіжжя.

Сьогоднішній день об’єднує не лише українських журналістів, а й представників різних національностей, якій зробили своїм обов’язком донести Світові правду про жорстокі вчинки російського диктатора на українських землях.