4 серпня відзначається Міжнародний день солідарності з громадянським суспільством Білорусі


Саме цього дня у 2011 році був заарештований один з провідних білоруських правозахисників, голова правозахисного центру «Весна», віце-президента Міжнародної федерації прав людини Олесь Біляцький. Тоді його засудили до 4,5 років позбавлення волі. Свою провину правозахисник не визнав.

День солідарності з громадянським суспільством Білорусі відзначається в десятках країн з 2011 року протягом кількох років.

Незважаючи на звільнення Олеся Біляцького в 2014 році, представники громадянського суспільства заявили, що не збираються відмовлятися від проведення Дня солідарності: «Ми будемо відзначати цей день щороку, поки не зміниться ситуація громадянського суспільства в Білорусі, поки не припинять саджати людей у в'язниці в країні за правозахисну діяльність і доки в ній не будуть гарантовані основні свободи».

Цього року День солідарності Олесь Біляцький знову зустрічає за ґратами. У березні 2023 року нобелівського лауреата засудили до 10 років ув’язнення за правозахисну діяльність.

Із 2020 року у Білорусі щодня відбувається 17 довільних арештів. Постійних переслідувань зазнають правозахисники. Понад 1600 «небажаних організацій», включаючи всі незалежні профспілки, що залишилися, були примусово розпущені. Незалежні ЗМІ були визнані «екстремістськими організаціями», а академічна свобода піддається систематичним нападкам.

 Початкова та середня освіта також піддається ідеологічному контролю, дітей відмовляють від висловлювання власної думки та загрожують наслідками за інакодумство.

Антивоєнні акції на підтримку України призвели до численних затримань та арештів, у тому числі за звинуваченнями у плануванні терористичних атак, що може каратися у Білорусі смертною карою. Відсутність відповідальності за порушення прав людини сприяє створенню атмосфери страху серед жертв та їхніх родин.