Адмін спільноти залізничників розповів, як силовики запропонували відпустити із СІЗО його 15-річного брата в обмін на видалення каналу

У січні силовики затримали 15-річного брата Сергія Войтеховича — творця телеграм-каналу білоруських залізничників, який оприлюднює дані про переміщення російської техніки в Білорусі. За твердженням Войтеховича, «співробітник КДБ», з яким він листувався, обіцяв відпустити його брата в обмін на видалення каналу та припинення будь-якої активності. «Медіазона» поговорила з Войтеховичем про важке рішення та роботу каналу, даними якого користується «не лише українська розвідка».

*На фото: Світлана Тихановська з представниками «Робітники руху» Дмитром Тітом, Юрієм Рововим, Сергієм Войтеховичем (крайній праворуч). 

«Виконаєш мамине прохання - подаруєш родині щастя на кілька років вперед»

15-річного Артема Войтеховича, брата творця каналу «”Live. Спільнота залізничників Білорусі», затримали у середині січня прямо у школі. Наразі підліток перебуває у СІЗО на Володарського у Мінську — за словами брата, йому висунуто звинувачення у здирництві.

Офіційно причиною став конфлікт із іншим учнем — Артем нібито вимагав у нього гроші. Однак, за словами Сергія, на момент затримання цю ситуацію було залагоджено «на рівні батьків та керівництва школи».

«І вже точно не було жодних бійок та здирництва», — упевнений Сергій Войтехович.

Через деякий час Артема викликав до себе шкільний соцпедагог. Там на підлітка чекала міліція. Спочатку його відвезли до Слідчого комітету, потім — до ІТТ на Окрестина, де Артем провів 72 години. Далі його відправили до РНПЦ психічного здоров'я для проведення експертизи.

Після затримання брата силовики через маму попросили зв'язатися із ним. Контакт у Сергія був: «Опер із КДБ, давно мене веде, займається залізницею. Вербував друга і свій акк спалив», пояснює Войтехович. У листуванні, скріншоти якого він надав «Медіазоні», є повідомлення на кшталт «виконаєш мамине прохання — подаруєш родині щастя на кілька років уперед», «дипломатія краща за війну», «виконати прохання матері для чоловіка — святе», «головне — це довіра та кроки назустріч один одному», «не валяйте дурня». При цьому, каже Войтехович, за тональністю повідомлень складалося відчуття, що в різні дні йому писали різні люди з одного й того ж облікового запису.

Людина, яка переписувалася із Сергієм, поставила йому умову: щоб звільнити брата, йому потрібно видалити канал і припинити будь-яку діяльність. Войтехович відмовився.

«Далі вони захотіли б більше. Сам факт того, що я пішов у них на поводу, став би для них тригером, щоб "працювати" далі», - вважає Сергій.

Сам він пропонував своєму співрозмовнику спочатку відпустити його молодшого брата, а потім вести переговори, але цього не сталося. За його словами, страху чи думок припинити роботу не було — лише злість.

Мама бачила Артема під час пред'явлення йому звинувачень у прокуратурі. За словами Сергія, брат добре тримається.

«До такого я не був готовий»

24-річний Сергій Войтехович чотири роки працював на залізниці: у службі вагонного господарства на станції «Мінськ сортувальний» був оглядачем-ремонтником вагонів. Канал « “LiveСпільноту залізничників» у телеграмі він створив у 2020 році.

У травні 2021 року активіст виїхав із Білорусі. З його слів, після від'їзду до нього додому кілька разів приходили з обшуками.

«Вилучали мої речі, документацію, старий ноутбук, — пояснює співрозмовник. — Уже у листопаді-грудні 2022 року кагебісти почали виходити на батьків і просити, щоб я припинив діяльність. Перший раз на роботу до мами, вона продавець, приїхали шість чоловік. Вона від несподіванки, звичайно, злякалася. Тоді вони передали прохання, щоб я перестав вести телеграм-канал. Мама мені передала їхні прохання, я у відповідь передав, щоб вона не боялася, а вони нехай звязуються зі мною на пряму, а не через батьків. Але вони не зв'язалися», — розповідав Сергій «Дзеркалу».

Його родина має родича, який служить у прикордонних військах і, за твердженням Войтеховича, співпрацює з КДБ. Сергій вважає, що той повідомляє комітету про реакцію його батьків на те, що відбувається, і дії силовиків.

«Коли я починав вести канал, думав, що може бути тиск із боку силовиків, але не думав, що може дійти до такого. Що вони прикриватимуться жінкою, фабрикуватимуть заради шантажу неповнолітнього справи. До такого я не був готовий», – каже Сергій.

У 2022 білоруська влада визнала « “LiveСпільнота залізничників Білорусі» «екстремістським формуванням». Наразі на нього підписано понад 9 тисяч осіб. У каналі регулярно з'являється інформація про переміщення російських військ, про рейкових партизанів та репресії на залізниці.

У вересні 2021 року на білоруському ТБ вийшов сюжет про справу проти «Робітника руху». У ньому були показані уривки із зум-конференцій, на яких був присутній і Войтехович. Стосовно затриманих учасників порушено кримінальну справу про зраду державі та створення екстремістського формування. Вирок їм оголосять 17 лютого. Чи розслідується така справа проти Войтеховича, невідомо.

«Я знаю, що інформацію використовують розвідки, не лише українська»

Над каналом залізничників Войтехович працює не один, але із питань безпеки про інших адміністраторів не каже. У каналу, як стверджує його творець, велика мережа інформаторів: це співробітники білоруської залізниці та пов'язаних із нею структур. Здебільшого вони самі надсилають інформацію. Коли дані необхідно отримати самостійно, це займає багато часу. Особливо моніторинг всього, що пов'язане із переміщенням військової техніки, пояснює Сергій.

«Якщо говорити, наприклад, про перевезення військової техніки з Білорусі до Росії від моменту навантаження до прибуття, то можна й добу сидіти, чекати на інформацію, відстежувати».

Регулярно трапляються спроби ввести авторів каналу в оману та дезінформувати, однак, за словами Сергія, поки що не траплялося такого, щоб на каналі було опубліковано неправдиву інформацію. Команда завжди проводить перевірку даних, які їм надіслали.

«Ми просто робимо це та все. Я знаю, що ця інформація корисна, що її використовують розвідки, не тільки українська».

 

Перекладено на українську за матеріалом «Медіазона»