Білорусь: Як утискають правозахисників — новий звіт FIDH та OMCT

У новому звіті Обсерваторія із захисту прав правозахисників, спільний проект Міжнародної федерації прав людини (FIDH) і Всесвітньої організації проти тортур (OMCT), аналізує, документує та представляє свої погляди на репресивні заходи, вжиті в Білорусі, щоб змусити замовкнути правозахисників. Ці заходи є навмисною спробою знищити організоване громадянське суспільство та правозахисну активність у країні з 2020 року.

З 2020 року правозахисники є однією з найбільш активно переслідуваних соціальних груп у Білорусі. Масові репресії проти них унеможливлювали правозахисну діяльність без ризику для гідності, свободи і навіть життя. Усі правозахисні організації, незалежні ЗМІ та профспілки були закриті, а їх діяльність визнана екстремістською та кваліфікована як кримінальний злочин.

Станом на 1 серпня 2023 року за сфабрикованими звинуваченнями були затримані щонайменше 93 правозахисники, серед яких члени та співробітники правозахисних організацій, профспілкові діячі, юристи та журналісти. Серед затриманих – лауреат Нобелівської премії миру 2022 року, голова Правозахисного центру «Весна» Олесь Бяляцький, його заступник Валентин Стефанович, а також активісти «Весни» Володимир Лабкович, Марфа Рабкова, Андрій Чапюк і правозахисниця Наста Лойка.

«Ми бачимо, що білоруський уряд використовує широкий спектр інструментів і політики для переслідування правозахисників в країні: від зміни законодавства і віднесення певних видів правозахисної діяльності до екстремізму, до закриття організацій і переслідування правозахисників. Це системна політика, спрямована проти певної соціальної групи, що є злочином проти людяності», – зазначила Євгенія Андріюк, координатор регіональної програми OMCT.

«Затримання та вимушена еміграція правозахисників позбавили жертв порушень прав людини та вразливі групи населення необхідної допомоги та засобів правового захисту», – пояснює Ілля Нузів, директор представництва FIDH у Східній Європі та Центральній Європі та Азії. «Більше того, така ситуація створює перешкоди для міжнародної спільноти в отриманні достовірної інформації про порушення прав людини, які відбуваються в країні, в тому числі в місцях позбавлення волі».

У доповіді розглядаються систематичні репресії проти правозахисників у Білорусі до та після масових протестів 2020 року, зокрема висвітлюється обмежувальне законодавство та конкретні репресивні інструменти, які використовує держава. Він також містить рекомендації уряду Білорусі, іншим державам і міжнародним організаціям щодо відновлення та збереження громадянського простору та захисту правозахисників.

За матеріалом "Весна"