Білоруська волонтерка розповіла про своє «зникнення» в Україні

Білоруска Наталія Гринь живе в Польщі і їздить в Україну з гуманітарною допомогою. Під час чергової поїздки вона зникла на території України, рідні та друзі кілька днів не могли знайти Наталю.

Наталя Гринь працює волонтером у фонді, який транспортує гуманітарну допомогу з Польщі до Харкова. Перший раз, коли Наталя поїхала з командою до Харкова і повернулася до Польщі, претензій до неї не було – ні з боку військових, ні з боку української міліції чи прикордонників. Під час другої подорожі почалися неприємні пригоди.

«29 липня моя команда поїхала до Польщі, а я залишився в Києві для вирішення особистих питань. Потім сіла в автобус Київ-Варшава і поїхала. По дорозі автобус зламався, тож близько 23 години ми підїхали до кордону. Залишилося близько двадцяти хвилин, коли автобус на блокпосту зупинили військові. У них були до мене питання, тому що я мала білоруський паспорт з реєстрацією в Луганській області. Мене вивели з автобуса і передали поліції», – розповіла волонтерка.

Наталя каже, що жила в Україні до початку повномасштабної війни. Для продовження посвідки на тимчасове проживання іноземні громадяни повинні бути зареєстровані в Україні. Наталя прописалася у родичів у селищі Крамянна Луганської області (нині окупація рф.).

«Я продовжу свою справу»

Після затримання, за її словами, Наталю привезли до львівського відділу поліції і посадили в камеру. Жінка перебувала за гратами з вечора суботи до вечора вівторка. Білоруска каже, що перший допит почався в понеділок. Вона каже, що українські поліцейські поводилися «хамсько».

«Та ніби вони тут царі, а ти раб. Питали, чому я маю луганську прописку, чому мої українські родичі залишилися там під окупацією і не виїхали. Їх цікавила ситуація в Білорусі і те, що я про неї знаю. Питали про «вагнерівців», а що я можу відповісти, якщо я не був у Білорусі з 2020 року? Загалом питань було багато. Потім знову посадили в камеру. Увечері понеділка, 31 липня, допит почався знову. Причому допитували одні й ті ж міліціонери», – згадує Наталя.

Тим часом Наталю почали шукати чоловік і друзі, публікації про зникнення жінки з'явилися на сторінках білоруських недержавних ЗМІ. До відділку Наталі прийшли українські знайомі.

«Поліції почали говорити, що можуть бути проблеми, тому що мене затримали ні за що. І, мабуть, українці якось переконали поліцію. Нарешті ввечері 1 серпня, близько 21 години, мене відпустили. Більше того, вони не надали жодних документів – за що мене затримали, де, коли, я перебував понад три доби, – стверджує білоруска.

Жінка додає, що в житті бувають різні випадки, і каже, що й надалі возитиме гуманітарну допомогу з Польщі в Україну.

«Людям там дуже потрібна допомога. Тому буду продовжувати свою справу», – каже Наталя.

За коментарем щодо інциденту з Наталею Гринь «Свобода» звернулася до львівської поліції. Поки що вона не відповіла.

За матеріалом "Радіо Свобода"