Білоруський доброволець «Бєлка» під час війни втратив ногу. Розповідаємо його історію

Воїн розповів про своє поранення, стосунки з іншими волонтерами, роботу медиків із пораненими та неприємні речі, які супроводжують війну.

«Там складніше було не наступити на міну, ніж наступити на неї», – розповідає білоруський воїн «Бєлка» з Інтернаціонального легіону. «Бєлка» втратив багато крові, але встиг накласти собі джгут до втрати свідомості.

Білорус із позивним «Бєлка» воює у складі Інтернаціонального легіону. На початку липня був важко поранений під Бахмутом, з українського шпиталю «Бєлка» відповів на кілька запитань «Свабоди».

- Розкажіть нам щось про себе.

– Мені близько 40 років. Проживав у Мінську. Багато років бігав на мітинги. Допомагав, чим міг, людям, які постраждали від участі в протестах. У моєму житті не було нічого надприродного. І я не хочу розповідати якісь подробиці, щоб не спрощувати роботу поліції.

– Що спонукало піти на війну?

– Я поїхав в Україну в грудні 2021 року, тому що в Білорусі мене вже надто наполегливо шукали. Атмосфера в Україні була достатньо напруженою, я бував на зборах «Азова», які організовували білоруські хлопці-добровольці, які воювали з 2014-2015 років. І ось одного дня я прокидаюся, а з міст Білорусі, вже б’ють ракетами по Україні. Таке не можна пробачити. Я одразу написав до Інтернаціонального легіону, але там швидко прийшла відмова, бо білорусів тоді не брали. А поки чекав на дозвіл вступити до лав ЗСУ, волонтерив на українсько-польському кордоні, допомагав біженцям. Запам’яталась дівчина, яка благала: «Тільки не стріляй, тільки не стріляйБуло дуже страшно. Лише однієї її було достатньо, щоб піти воювати, а таких як вона мільйони. У мене не було раціональних думок про те, чи варто йти на війну – це здавалося природним. Крім того, Білорусь бере участь у війні. І я відповідаю за це. Мій спосіб впоратися з цим – воювати проти Росії.

– Мені розповідали знайомі, що Ви завжди були проти штатної роботи, а хотіли бути «в полі». Чи справді так?

- Все правильно. Ідеальною мені здалася схема, за якою всі учасники групи мають як небойові обов’язки (документи, житло, матеріально-технічне забезпечення, транспорт), так і бойові обов’язки, які ми виконуємо на завданнях. Був момент, коли ми приїхали в Лисичанськ, і «Брест» (комбат батальйону «Волат» Іван Марчук загинув у червні 2022 року під Лисичанськом) запитав, чи буду я писати звіти про операції. Я сказав, що тільки з умовою, що це не скасовує бойову роботу. Він сказав ні. Тоді без проблем. Для паперової роботи завжди знайдуться люди, а для виконання бойових завдань – не завжди.

– Розкажіть про білоруських волонтерів, які на вас найбільше вплинули.

– Тут складно вибудувати ієрархію. «Брест» справив на мене великий вплив, він показав приклад, як потрібно піклуватися про своїх бійців, як взагалі поводитися. «Мишка» (у травні 2023 року під Бахмутом загинув один із засновників «Білого легіону» Мирослав Лазовський) завжди показував своїм прикладом, як треба жити. Ми завжди жартували: «Мишко, треба звільнити Білорусь, хоча б для того, щоб знову можна було ілюструвати білоруські книжки». Загинув, прикриваючи відступ поранених. Є одна деталь, тіло «Мауса» знайшли разом зі зброєю нашого «двохсотого», яку він віз із собою. Це дуже важливий момент, це було справою честі і професіоналізму – не залишити зброю. До останніх хвилин жив за своїми принципами. Великий вплив мав «День» (Олексій Ковальчук), він командир розвідувально-штурмової групи. Він бореться і тренується на якомусь неймовірному рівні, він тут зразок для наслідування. Багато людей постраждали. Був один непублічний хлопець, який загинув у жовтні 2022 року, приїхав з Білорусі на війну. Він був дуже послідовним. Таких людей багато, від кожного я щось взяв.

– Які операції, в яких ви брали участь і про які можна говорити, вважаєте найбільш значущими?

– Кожен штурм – це маленьке життя. Просто з часом стосунки з ними стають спокійнішими. Це все ще більше робота, ніж екзистенціальний досвід. Найефектнішою операцією, я знаю, багато хто її пам’ятає, був штурм села Лазаве на Херсонщині. Треба було здійснити нічний марш, таємно переправитися через Інгулець і захопити у росіян невелике село, щоб мати майданчик для подальшого просування. Операція тривала більше доби, і для більшості з нас це була перша велика операція. Але пам’ятаю Сєвєроданецьк і штурмову операцію під Гуляйполем. Перше поранення отримав у Майорську. Емоційно найсильніший момент, мабуть, під Мирним. Було дві групи легіонерів. Один збирався висадитися на російську позицію, а інший рухався полем по діагоналі піхотним ланцюгом. Я був у групі на полі, був тир. Сонце світить, трохи жарко, пташки співають, це було дуже епічно, врізалося в пам'ять.

— Як вас поранили? Як ви себе відчуваєте зараз? Які прогнози лікарів?

— Був поранений під час штурму на південь від Бахмута, під Курдюмовкою. Треба було зачистити російські окопи, пройти десант. Ми це зробили, це зайняло більше доби. Стартували в темряві, сіли в темряві на захоплену площу, кінцеву точку. З іншого боку, українці рухалися. Операція пройшла несподівано успішно. Далі ми йшли невідомою територією, і щільність мін там була як грибів після дощу. Імовірність наступити на міну була більшою, ніж не наступити. На виході, коли все було зроблено, я наступив на міну. Я ступив лівою ногою, ще трохи підстрибнув правою, щоб упасти дупою в пробиту міною яму. Адже було багато випадків, коли людина наступала на міну, потім відкочувалася, а потім спрацьовувала інша.

Моя спеціалізація – міни та вибухівка. І я зрозумів, що втратив ногу. Наклав джгут. Спробував попрацювати лівим коліном, вийшло. Все більш-менш вийшло. Я втратив багато крові, втратив свідомість. Через кілька годин українці вивезли мене на броньовику, зараз я в лікарні. Я почуваюся нормально. У мене була чиста ампутація посередині гомілки. Поранена нога болить, але це треба подолати, інших варіантів немає. Є ще багато легких травм. Трохи потрапив під гусеничну техніку, кістки тазу пошкоджені, тепер мені призначений досить тривалий постільний режим. Українські лікарі дуже піклуються про поранених. Прогнозів лікарі поки не дають, витягли осколки міни, очистили ногу від мертвих тканин. На загоєння рани знадобиться кілька місяців. Потім сформується кукса, після чого я почну підбирати протез. Є програми на протезування, як європейські, так і американські.

– Що найнеприємніше у війні?

- Коли зустрічаєш не тих, хто розуміє тебе з півслова, а тих, хто дбає про свої егоїстичні бажання. Є і крадіжки, і шахрайства, і амбіції, і лінь. Це абсолютно огидно і виснажує.

- Що найприємніше?

- Відчуття братерства. Можливо, в житті з кимось і не дружиш, але на війні бачиш людину, і це дуже приємно. І людина навпроти відчуває те саме. Це сильне, глобальне відчуття. Коли ти в бою, все зрозуміло і просто, хоч і важко фізично, іноді психологічно, але все зрозуміло. Ви не відчуваєте сумнівів. Я колись казав, що під стрільбою російських мінометів мені стає легше дихати.

– Чи можливе звільнення Білорусі у результаті цієї війни?

– Я не уявляю технічне звільнення Білорусі як прямий результат цієї війни. Я так розумію, що у білорусів є кілька сотень людей, які не бояться вогню і можуть діяти самостійно і разом. Вони знають один одного і поважають один одного. Це велика сила. Але мова йде не про Брусильський прорив, а про зміну влади. Я можу уявити, що Білорусь втратила підтримку Росії, йде масове народне повстання. І ці кілька сотень хлопців можуть стати противагою силовикам. Але в цілому мій прогноз не найоптимістичніший, не в цьому десятилітті.

За матеріалом "Радіо Свобода"