Більшість білорусів у Польщі покинули батьківщину «з політичних причин»

Кількість білоруських емігрантів у Польщі, які планують повернутися до Білорусі, і тих, хто має намір оселитися в новій країні, приблизно однакова. Про це пише ресурс «Позірк» з посиланням на соцопитування, проведене на онлайн-платформі. В опитуванні взяли участь 777 респондентів, які проживають у Польщі.

Результати дослідження були представлені на панельній дискусії «Нова і стара білоруська діаспора», організованій дослідницьким центром Офісу Світлани Тихановської.

По-перше, опитування показало, що 94% білорусів, які переїхали до Польщі, є політичними емігрантами, які залишили батьківщину «з політичних мотивів і почуття глибокої незахищеності в рідній країні». Що робити далі, більшість респондентів ще не визначилися.

«Польща, як і Білорусь, є нащадком Речі Посполитої, але Польща була набагато менше знівечена російськими загарбниками і краще зберегла свою культуру. Тому я почуваюся в Польщі, як вдома», – каже один з респондентів.

«Більше половини опитаних (53%) не змогли дати чіткої відповіді, 23% вказали, що планують повернутися, а подібна група (24%) заявила, що не має таких планів», – йдеться в дослідженні.