Четверта смерть за ґратами

У Вітебській колонії №3 помер 50-річний політв'язень Вадим Грасько. У серпні 2023 року Мінський суд засудив його до трьох років позбавлення волі за кілька пожертвувань, незважаючи на те, що чоловік мав важку хворобу. За інформацією правозахисників "Весни", у в'язниці Вадиму було дуже погано. Політв'язень помер у ніч з 8 на 9 січня від пневмонії. Чоловіка доставили до лікарні, коли врятувати його вже не вдалося. Це вже четверта смерть політв'язня за ґратами. 

50-річного Вадима Граська затримали 15 квітня 2023 року за статтею 361-2 КК («Фінансування екстремістської діяльності»). Причиною затримання стали кілька пожертв. До суду його помістили під варту – в СІЗО-1.

4 серпня 2023 року суддя Мінського міського суду Сергій Грипач засудив політв’язня до трьох років позбавлення волі загального режиму. Грасько подав апеляцію. 13 жовтня судова колегія Верховного суду під головуванням Олексія Тятюхіна залишила без змін вирок Вадиму Граська. Чоловіка засудили до позбавлення волі, незважаючи на важку хворобу. 3 листопада МВС внесло Вадима Граська до «списку екстремістів».

Офіційні структури не коментують інцидент у Вітебській колонії. 12 січня Вадима Грасько поховали в Мінську.

Це четвертий політв'язень Білорусі, який помер у в'язниці. Перший відомий випадок смерті політв’язня за ґратами – смерть 50-річного активіста Вітольда Ашурка з Бярозівки 21 травня 2022 року в шклівській колонії №17. Офіційна причина – зупинка серця, хоча, за даними родичам, чоловік до ув’язнення на стан здоров’я не скаржився. На відео з колонії чоловік виглядав виснаженим і ледве тримався на ногах. Коли родичам показали тіло політв'язня, голова була майже повністю забинтована. У Слідчому комітеті заявили, що смерть політв'язня не має кримінального характеру, і поки не порушували кримінальну справу.
7 травня 2023 року у Вітебській колонії №3 помер 61-річний політв'язень-блогер і громадський активіст з Пінська Микола Клімович. Мав інвалідність ІІ групи внаслідок захворювання серцево-судинної системи, переніс інсульт та складну операцію на серці. Незважаючи на це, Пінський суд засудив його до позбавлення волі. Перед вироком блогер заявив, що може померти за ґратами, оскільки йому потрібно приймати велику кількість сильнодіючих наркотиків. У в'язниці чоловік протримався трохи більше двох місяців.

У ніч на 11 липня в реанімації помер 57-річний політв'язень художник Олесь Пушкін. У нього була виразка, у Гродненському СІЗО №1 йому вчасно не надали допомогу. До лікарні артиста привезли в непритомному стані, серце зупинилося на операційному столі.

За матеріалом "Новий Час"