Чверть білорусів вважає, що США виробляють біологічну зброю в Україні – опитування

Значна частина відповідей громадян Білорусі на питання щодо російсько-української війни збігається з основними наративами російської та білоруської пропаганди, але при цьому досить багато людей мають відмінну від пропаганди точку зору. Такий висновок можна зробити на підставі результатів онлайн-опитування, яке проводилось у лютому 2023 року.

Опитування проводилось у рамках Регіональної комунікаційної програми ЄС для країн Східного партнерства (EU NEIGHBORS East). На запитання відповідали 1000 респондентів віком 15+, відібрані методом квотної вибірки, включаючи мешканців сіл. Квоти визначалися з урахуванням статі та віку для шести груп.

Респондентам ставили зокрема питання у зв'язку з повномасштабною агресією Росії проти України, а також цікавилися думкою білорусів щодо реакції Європейського союзу на це вторгнення.

Санкції за агресію

Загалом 29% білорусів вважають, що санкції щодо Росії потрібні, з них 12% упевнені, що введені санкції є недостатньо жорсткими. При цьому лише 22% вважають, що аналогічні санкції за агресію доречні щодо Білорусі, а 8% хотіли б посилення санкцій.

Більшість білорусів упевнені (52%), що жодних санкцій щодо Білорусі за агресію ЄС запроваджувати не має. Що ж до Росії, такого консенсусу немає – лише 40% вважають, що ЄС не повинен запроваджувати санкції проти агресора.

Ще 13% вважають, що введені санкції щодо Білорусі надто суворі. Приблизно стільки ж (12%) думають, що надто суворі санкції щодо Росії.

Європейська підтримка України

31% опитаних вважають, що ЄС не має підтримувати Україну. Так респонденти відповіли на запитання «Чи вважаєте ви, що Україна отримала достатню підтримку з боку ЄС, чи хотіли б ви бачити більше підтримки для України?». Роком раніше таких людей було лише 26%.

Зменшилася за рік до 19% кількість людей, які вважають, що Україна має отримати більшу підтримку ЄС.

Характерно, що 29% респондентів відповіли на запитання "Не знаю". У ситуації, коли за український прапор чи спів української пісні можна потрапити до в'язниці, відповідь «Не знаю» виглядає логічною.

Пропагандистські наративи

Респондентів також запитали, чи згодні вони із запропонованими тезами. Більшість тез – це наративи кремлівської пропаганди. Від чверті до половини опитаних фактично відмовилися відповідати на поставлені запитання та обрали відповідь «Не знаю».

26% не готові оцінити тезу «У лютому 2022 року РФ розпочала спеціальну військову операцію із захисту мирного населення на Донбасі України» . При цьому 45% опитаних згодні з цим, а 29% назвали цю тезу хибною.

Ще 31% не готові оцінювати тезу «Росія не мала іншого вибору, окрім як втрутитися, щоб захистити російськомовне населення України» . Згодні з ним 36%, вважають його хибним – 33%.

37% респондентів не змогли оцінити твердження «НАТО спровокувало Росію на воєнні дії в Україні» -  35% згодні, 28% - не згодні.

Дивно, але незважаючи на всепроникну кремлівську пропаганду, цілих 47% погоджуються з думкою, що «Україна – незалежна держава, яка захищає свою територіальну цілісність». 24% не згодні з цією тезою, а 29% відповіли «Не знаю».

При цьому 46% опитаних упевнені, що «Захід штовхає Україну проти Росії». Не згодні із цим 24%, а 30% не знають.

Немає консенсусу, якщо зважати на результати опитування, і за тезою «Росія порушує Статут ООН та міжнародне право в Україні». Із цим згодні 33%, 43% відповіли «Не знаю», і лише 24% не згодні із цим твердженням.

Найнеоднозначнішими виявилися оцінки пропагандистського наративу «Біологічні лабораторії США виробляють біологічну зброю в Україні». Не знають, що сказати – 52% опитаних. Згодні із твердженням 26%, а 21% порахували це брехнею.

Перекладено із "Reformator"