Центр права та демократії Justice Hub: кількість жертв репресій у Білорусі перевищила 136 тисяч осіб

Центр права та демократії «Justice Hub» опублікував звіт «Відповідальність за злочини проти людяності в Білорусі: фактичні дані та правовий аналіз».

Білорусь стала ареною тривалого масового насильства, «загальна кількість жертв репресій і терору вже перевищує 136 тис. осіб», йдеться у звіті Justice Hub Center for Law and Democracy «Відповідальність за злочини проти людяності в Білорусі: фактичні дані та правовий Аналіз».

Документ являє собою детальний правовий аналіз «серйозних порушень прав людини, скоєних Олександром Лукашенком і білоруською владою в період з травня 2020 року по травень 2023 року», і адресований «насамперед політикам, слідчим і правозахисним організаціям для сприяння розвитку ефективних заходів реагування "на злочини". Автори мають намір передати його міжнародним організаціям, Міжнародному кримінальному суду та прокуратурі Литви, щоб прискорити переслідування режиму Лукашенка в межах універсальної юрисдикції.

У звіті робиться висновок: є достатньо підстав вважати, що «з травня 2020 року білоруська влада вчинила злочини проти людяності проти населення».

Автори вважають достатнім припустити, що «в країні вчиняються такі злочини проти людства: позбавлення волі, тортури, вбивства, зґвалтування та інші серйозні форми сексуального насильства, насильницькі зникнення, переслідування та депортація». Окремо автори аналізують міграційну кризу на кордоні Європейського Союзу та Білорусі, дійшовши висновку, що біженці та мігранти також є жертвами білоруської влади, а насильство, яке вони зазнають, «повністю можна кваліфікувати як злочини проти людяності».

Також експерти впевнені, що Білорусь перебуває в ситуації, коли необхідно створити спеціальний трибунал для вирішення проблеми безкарності злочинів, скоєних владою, оскільки «існуюча правова база залишає велику прогалину в частині безкарності». Експерти пропонують варіанти розширення законодавчої бази механізмом, який би дозволив притягнути владу до відповідальності за ці злочини.

У доповіді відзначається широкий спектр потенційних злочинців, наголошується на особливій ролі прокурорів і суддів у переслідуванні громадян за політичними мотивами.

Авторами доповіді виступили експерти Центру права та демократії Justice Hub Маріке де Хун, Андрій Васильєв та Марія Колесава-Гуділіна.

Центр права та демократії Justice Hub був заснований у 2021 році у Вільнюсі. Його завдання – просувати демократичні реформи в Білорусі та підтримувати жертв режиму Олександра Лукашенка в реалізації механізму універсальної юрисдикції, допомагаючи передавати справи до прокуратури Литви.

За матеріалом: "Радіо Свобода"