Дайджест за тиждень (31.07-06.08)

Полк Кастуся Калиновського зазнав непоправних втрат

«Четверо наших героїв загинули. Ми підтримуємо зв’язок із рідними і близькими загиблих. Позивні та особливо імена бійців не розголошуємо задля безпеки рідних. Полк Калиновського сумує разом з усім білоруським народом, який зіткнувся з черговою жертвою. З жертвою у війні за незалежність України та Білорусі. Ми ніколи не забудемо наших побратимів і, незважаючи ні на що, продовжуємо шлях до перемоги над кривавою імперією. Вони звучатимуть і в назвах вулиць, і в підручниках історії, і в піснях рідного народу», - йдеться у тексті повідомлення ПКК, опублікованого у ТГ-каналі.

Загинули 2 білоруських добровольці, які захищали Україну в лавах Інтернаціонального легіону

5 серпня в Донецькій області загинув білоруський доброволець. Воював у лавах Другого інтернаціонального легіону. Цю інформацію «Свободі» підтвердив один із бійців легіону. Ім'я та прізвисько загиблого поки не розголошуються. 6 серпня в боях за незалежність України загинув ще один білоруський герой – учасник ГО «Пагоня», боєць Другого інтернаціонального легіону.

Щонайменше 7 силовиків затримали білоруса за «екстремістські» пости в соцмережах. А після затримання хлопця побили

На відео із «покаянням» затриманий Володимир Павловець розповідає, що був підписаний на сторінку «Зеркало» у соцмережах, а також нібито підключився до чат-бота плану «Перемога». Видно, що після затримання хлопця побили – у нього гематома та синці на обличчі. Відео затримання опублікував пропагандист Азаронак, глузливо прокоментувавши побиття білоруса словами "Що з обличчям?".

Мешканку Іваново заарештували за те, що вона підспівувала пісні «Україна понад усе». На відео з «покаянням» силовики змусили її заспівати офіційний гімн Білорусі

Телеграм-канал, за яким імовірно стоїть брестський ГУБОЗ, опублікував відео з «покаянням» з мешканкою Іваново (Брестська область). На відео жінка представляється Ларисою. Причиною затримання називає те, що «У липні [2023] слухала голосно музику, коли заграла пісня "Україна понад усе", я почала голосно підспівувати. Не подумавши, що це заважає комусь і не подобається. перепрошую у тих, кому це не сподобалося [..] Переживаю за Україну, оскільки в Україні перебуває мій співмешканець». Силовики у підписі до відео з «покаянням» зазначили, що відправили жінку до ІТТ. Наприкінці відео її змусили заспівати офіційний гімн Білорусі. Так як жінка не пам'ятала всіх слів, їй покарали вивчити гімн: «потім прийдемо перевіримо».

«Всі протестували проти війни». У Мінську за гасло «Слава Україні» затримали компанію з восьми осіб.

У Мінську 9 липня затримали сімох чоловіків і одну жінку. Згідно з протоколами, люди «у стані алкогольного сп’яніння брали участь у несанкціонованому масовому заході з метою публічного вираження своєї незгоди з проведенням військової спецоперації на території України, під час якого вигукували «Слава Україні». Наступного дня відбулися суди над громадянами. Кожного засудили до 15 діб арешту. Також на суді допитали міліціонера, який помітив «масовий захід». Він підтвердив, що всі протестували проти війни.

Затриманому білорусу на шию прив'язали прапор України. Хвиля репресій через фільм литовського медіа про протести 2020 року (DELFI) продовжується

ГУБОЗІК стверджує, що затримав ще одну людину з фільму DELFI. На шию затриманого пов'язали прапор України, а взяти у нього «інтерв'ю з покаянням» прийшов пропагандист Азаронок.

Звіт правозахисників за липень щодо «протестних» кримінальних справ: засуджено щонайменше 52 людини

«Весна» наводить невтішні дані липневого моніторингу політично мотивованих кримінальних справ у Білорусі: Загалом їх засудили до 94 років і 1 місяця позбавлення волі, 58 років і 6 місяців «домашнього арешту», 82 261 доларів штрафу.

«У Києві тепер бачать різницю між режимом Лукашенка та білоруським народом». Демократична лідерка Тихановська констатувала зміни в українській політиці щодо Білорусі

Про це Світлана заявила в ефірі з Марком Фейгіним та Олексієм Арестовичем. Вона констатувала зміни в українській політиці щодо Білорусі, які сталися останнім часом. Наразі контакти між ОПК та українськими офіційними структурами стали регулярними. «Дуже обережно до нас ставилися, і ми все це розуміємо, бо нам дуже довго довелося розповідати, що відбувається в Білорусі, чому білоруси не повстали, і, можливо, були якісь бажання домовитись із Лукашенком. Але в останні кілька місяців, я б сказала, що стосунки помітно покращали, бо кожні два тижні представники Кабінету їздять до Києва на зустрічі на різних рівнях. Ми маємо роботу і з МЗС, і з адміністрацією Зеленського і з Верховною Радою. У Верховній Раді є група «За демократичну Білорусь», яка активно намагається допомагати білорусам і на міжнародній арені, і в Україні, якщо виникають якісь питання. Також ми готуємо кілька спільних конференцій», – сказала вона.

Призначений керівник Місії Демократичної Білорусі в Києві

Геннадій Манько призначений головою Місії Демократичної Білорусі в Києві. На конференції «Нова Білорусь 2023» він дав перше інтерв’ю «Свободі» на новій посаді. «Розвідник, бізнесмен, воював в Афганістані». Читайте інтерв'ю повністю, дивіться відео.

«Сахащик сам бере участь у бойових діях». Боєць нової десантної роти білорусів розповів «Свободі», чим вони займаються на Донбасі

Уже кілька місяців 1-ша окрема десантно-штурмова рота білорусів воює проти російської армії на Донбасі у складі Збройних сил України. Боєць цього підрозділу розповів «Свободі» про бойові вильоти, участь у них самого Сахащика та пояснив, чому якість обслуговування важливіша за кількість бійців. Про створення білоруської компанії в червні розповів представник Об'єднаного перехідного кабінету міністрів Білорусі з питань оборони Валерій Сахащик. Входить до складу 79-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ, яка вела бойові дії за Донецький аеропорт у 2014 році. Деякі з її солдатів є знаменитими «кіборгами». Бригада досі на Донбасі. Там же виконує свої бойові завдання і білоруська рота. Вона бере участь у відбитті наступу росіян, який зараз відбувається майже на всіх позиціях бригади.

Сахащик: «Білоруси в Україні створили ІТ-відділ з майже тисячі людей»

Під керівництвом "нашої людини" в Україні створили групу програмістів, які розробляли технології як для бойових, так і для небойових завдань Збройних Сил України, повідомив представник Об'єднаного перехідного кабінету Валерій Сахащик. Він також розповів про свою діяльність, пов’язану зі збройними силами, та своє бачення «безкровного» шляху змін.

СБУ: «росія хоче використати «вагнерівців» для втягнення Білорусі у повномасштабну війну проти України»

Служба безпеки України здобула розвіддані, які свідчать про підготовку росіянами масштабної провокації «під чужим прапором» на стратегічному об’єкті Білорусі – Мозирському нафтопереробному заводі. За наявними даними, підготовкою теракту займається диверсійно-розвідувальна група із кадрових військових зс рф та співробітників російських спецслужб, яких відправили на територію Білорусі під виглядом «вагнерівців». Ця російська ДРГ має вчинити провокацію на НПЗ, вдаючи із себе «українських диверсантів». У скоєному рф планує звинуватити Україну, щоб таким чином вкотре спробувати втягнути мінськ у повномасштабну війну проти нашої держави.

5 серпня під час масового обстрілу Повітряні сили ЗСУ заявили про пуск ракет «Кінжал» з території Білорусі. Пізніше українська розвідка заявила, що рф могла імітувати запуск ракет з території Республіки Білорусь для провокації

«Щодо ракет з території Білорусі, то, ймовірно, це був електронний пуск або імітований пуск», - сказав представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсів. – Фізично цього не могло бути, але все могло бути так, ніби пуски відбувалися з території Білорусі. Зараз інформація перевіряється». Увечері 5 серпня Повітряні сили ЗСУ повідомили, що з території Білорусі над Україною було запущено декілька ракет. Командир білоруських добровольців полку імені Калиновського, які воюють в Україні, заявив: «За інформацією, яку ми маємо, обстрілів з боку Білорусі не було. Це чергова спроба Росії втягнути режим Лукашенка в повномасштабну війну».

Полонені в Україні білоруси, що воювали на боці росії, записали звернення до лукашенка. Вони просять обміняти їх на полонених білорусів, які воювали на боці України чи політв'язнів.

Відео з ними опублікував український блогер BalaganOFF, окрім полонених Максима Зезюльчика (воював у ПВК «Редут») та Андрія Гериловича (воював у ПВК «Вагнер») на відео є калиновець із позивним «Марк». Полонені просять Лукашенка «звернутися до керівництва полку Калиновського, бо якщо він цього не зробить, може статися що завгодно».