Дайджест новин за тиждень (02.07. - 09.07)

«Білорусь хоче брати участь у мирних переговорах щодо України», - заявив заступник глави МЗС Юрій Амбразевич

Юрій Амбразевич заявив, що Білорусь «не напрошується до посередників», але хоче бути учасником переговорів щодо врегулювання війни в Україні. «Ми готові надати все, що маємо, поділитися з ким необхідно тим, що маємо. Я в цьому впевнений. Тому, якщо складуться обставини, Мінськ буде першим, я думаю, у черзі для таких переговорів. Тут є ще, не приховую, очевидний інтерес нашої країни. Білорусь хоче бути учасником цих переговорів, оскільки ми хочемо гарантувати безпеку для себе».
Мігранти продовжують штурмувати кордон Білорусі з країнами ЄС

За інформацією польської прикордонної служби, 2 липня до країни намагалися нелегально потрапити 159 осіб, із них 38 – громадяни Індії. 19 людей повернулися на територію Білорусі, побачивши польських прикордонників. «Іноземці намагалися незаконно перетнути кордон великими групами до 60 осіб», – зазначили також у відомстві. Того ж дня, за інформацією литовського МВС, шестеро людей намагалися потрапити з Білорусі до Литви, ще 35 намагалися проникнути на територію Латвії. Таким чином, загальна кількість тих, хто намагався вчора проникнути в країни ЄС з Білорусі, склала 200 осіб.

Силовики затримали українку за «розпалювання ворожнечі» між Росією та Україною

Близький до силовиків телеграм-канал "тг-канал сілавікоў" опублікував відео із затриманою громадянкою України. Автори каналу звинувачують її в «розпалюванні національної ненависті та поширенні фейків у мережі». На відео українка каже, що приїхала до Білорусі 22 лютого 2022 року та мешкає у країні за посвідкою на проживання. Затримана за те, що «розпалювала у своєму інстаграмі ворожнечу між Росією та Україною, і розміщувала фото та відео негативного змісту на адресу російської федерації». За якою статтею затримали українку і в якому вона перебуває статусі – невідомо. Автори посту вказують, що затримана «понесе покарання та буде депортована».

Кількість затриманих виросла майже в 1,5 рази. Огляд ситуації з правами людини у Білорусі у червні.

  • Відомо про не менш як 560 затримань і про 409 випадків політично мотивованого адміністративного переслідування: призначено не менше як 184 адміністративні арешти та 151 штраф. Чверть затриманих – жінки;
  • Правоохоронця Наста Лойка засуджено на 7 років позбавлення волі за політичні переконання;
  • Правозахисниками регулярно виявляються та документуються факти застосування катувань і заборонених прийомів у ході розслідування політично мотивованих кримінальних справ;
  • Внутрішня політика білоруської влади характеризується повною відсутністю цінності та прав людини та основних свобод.

За підготовку та участь в збройних формуваннях в Україні осудили жителя Астравеччини.

Гродненський обласний суд виніс вирок 23-річному мешканцю Астравецького району Василю Якімову за статтею про підготовку та участь збройних  формуваннях в іноземній державі (ч. 1 ст. 361-3 УК). Як повідомляла Генпрокуратура, Якимов висловив бажання, а потім окреслив намір вступити в один з підрозділів батальйону Полку імені Кастуся Калиновского. З цією метою він нібито надав свої персональні дані для прийому збройне формування. Одночасно здійснював збір інформації про місця одержання військової амуніції, обмундирування та іншого екіпірування для використання в умовах бойових дій. Протиправні наміри Василь не встиг реалізувати, оскільки його затримали співробітники правоохоронних органів. В результаті хлопцеві назначили два роки позбавлення волі у виправній колонії в умовах загального режиму.

Лукашенко активно набирає українських заручників

У Мінську затримали українця Іллю Садовського. У нього на руці набитий герб України. Переслідування українців стають більш масовими і під них ведеться активна медіа кампанія пропагандистськими медіа.

Двоюрідному братові замкомандира полку Калиновського додали до терміну півроку колонії

У суді Бобруйского району та міста Бобруйска оголосили другий вирок двоюрідному братові замкомандира полку Калиновського Сергію Франчуку, пише «Вясна». До вироку у 3 роки колонії Франчуку додали ще півроку за статтею про образу Лукашенка (стаття 368 КК). 8 квітня Мінський міський суд засудив Сергія Франчука до колонії за статтями про образу Лукашенка (частина 1 статті 368 КК), образу представника влади (стаття 369 КК), розпалювання соціальної ворожнечі (частина 1 статті 130 КК), а також грубе порушення громадського порядку (частина 1 статті 342 КК).

У Міноборони Білорусі вперше розповіли про таємничий табір під Осиповичами, де чекають вагнерівці

Представники приватної військової компанії (ПВК) "Вагнера" ​​поки не прибули для огляду можливого розташування бійців роти в наметовому містечку біля міста Осиповичі Могильовської області Білорусі. Про це ТАСС повідомив помічник міністра оборони республіки генерал-майор Леонід Касинський, який прибув до табору. «Ні, оперативні групи ще не приїхали, не ідентифікували, не дивилися. Я думаю, що коли група «Вагнера» прийме остаточне рішення, дислокуватися чи не дислокуватися в Білорусі, тоді вони будуть дивитися», – сказав генерал-майор.

Російських строковиків вивозять з Білорусі

Протягом тижня мобілізованих російських військових, які проходили навчання в Білорусі, передислоковують до Воронезької області РФ. 5 липня зі станції Полонка до Росії вирушив ешелон із 43 вагонів: 5 пасажирських (близько 250 осіб), 4 критих і 34 платформних. 3 липня до Росії вирушили 2 ешелони: зі станцій Полонка та Лісова. 4 липня — 2 ешелони зі станцій Осиповичі-1 та Івацевичі.

Міністерство оборони розповіло, що ядерну зброю можуть застосувати у разі загрози для Білорусі

Про це сказав помічник міністра оборони Леонід Камінські: «Я вам скажу так: у разі агресії країн НАТО проти Республіки Білорусь ця зброя може бути застосована, якщо ми бачитимемо, що створюється загроза існування держави, нашої Білорусі як такої. Як військова людина кажу вам свою думку: навіщо мені такий світ, у якому не буде моєї країни? Ось тоді я як військова людина без тіні сумніву готовий застосувати будь-яку зброю для того, щоб захистити свою країну».