Дайджест новин за тиждень (10.07 - 16.07)

Тихановська: «Майбутнє Білорусі тісно пов'язане з майбутнім України»

"Якщо Україна досягне успіху на полі бою, Білорусь матиме шанс вирватися з лап Росії", - сказала Тихановська. – Проте зміни в Білорусі можуть настати й раніше. Ми це відчули два тижні тому під час заворушень у Пригожина». «Це показало вразливість режиму Лукашенка. Будь-яка турбулентність може спричинити його обвал. І крах режиму Лукашенка буде найкращою допомогою для України і величезним ударом для Путіна», – додала політикиня. За її словами, не можна допустити, щоб "Білорусь стала втішним призом для Путіна".

У Білорусі набули чинності поправки до закону «про громадянство». По них держава може позбавити громадянства «за екстремізм» в односторонньому порядку

11 липня набули чинності поправки до закону «Про громадянство», згідно з якими влада може позбавити громадянства білорусів, які виїхали з країни, засуджених за «екстремістськими» статтями. Умови, за яких білорусів влада може позбавити громадянства відповідно до нововведень до закону:

  1. громадянство за народженням;
  2. рішення суду хоча б за однією із 53 «екстремістських» статей;
  3. перебування засудженого за кордоном.

Розгорнуту відповідь юристки Крістіни Ріхтер можна прочитати у статті.

57-річний політв'язень художник Олесь Пушкін помер за ґратами. У в'язниці йому не надали своєчасної медичної допомоги.

Джерело, знайоме з ситуацією зі смертю Пушкіна, розповіло MOST, що сталося в гродненській лікарні, де помер політв'язень. У Олеся була виразка, у в'язниці йому не надали вчасної допомоги. Артиста привезли до лікарні в непритомному стані 11 липня, його серце зупинилося на операційному столі. – Пушкіна привезли до лікарні фактично помираючим. У нього розвинувся перитоніт, був септичний стан і поліорганна недостатність. Простіше кажучи, у нього була діра в животі. Шансів на порятунок практично не було... Його просто вбили у тюрмі, інакше це не назву. Просто не могло бути, щоб він не звертався за допомогою у в'язниці, бо така клінічна картина викликає гострий біль. Олеся ­був відомим білоруським художником, якого засудили до п'яти років колонії суворого режиму.

Переслідування «карти поляка» в Білорусі набуває системного характеру

Дані про наявність у людини карти поляка влада отримує від прикордонників. Але відомі випадки, коли керівництво держустанов дізнавалося, що людина має намір лише подати картку. Охочих отримати карту поляка запрошують на бесіду, де наполегливо рекомендують відмовитися від таких намірів, щоб уникнути проблем у майбутньому. Попереджають, якщо працівник не дослухається і отримає карту поляка, то з ним не продовжать трудовий договір, а просування по кар’єрних сходах – не буде. Співрозмовник «Нового Часу», який потрапив у подібну ситуацію, припускає, що білоруські спецслужби дізнаються про намір людини отримати карту поляка, прослуховуючи посередників, які надають супутні послуги та проводять підготовку до здачі іспиту. Також розповідають про випадки, коли працівники держустанов потрапляли під додаткову увагу спецслужб через картку поляка у родичів.

Мати здала сина-українця до відділку за порвані червоно-зелені прапори. Його відправили в колонію

У червні суд Борисівського району розглянув кримінальну справу електрика Михайла Антипова, якого звинувачували в нарузі над державними символами. У справі є незвичайна обставина – про пошкодження прапорів у поліцію заявила його мати, а сам він має українське громадянство. Свідком у суді виступила мати обвинуваченого. Запідозривши сина у вчиненні протиправних дій щодо прапорів, вона вимагала від нього звернення до поліції, а сама повідомила про те, що сталося дільничному. Антипова засудили до 1,5 років позбавлення волі.

За бажання брати участь у партизанській діяльності на користь України 22-річного мешканця Світлогорська засудили до 8 років колонії

Його звинуватили у входженні в екстремістське формування та за бажання взяти участь у діяльності терористичної організації. Чоловік хотів вступив до «Плану Перемоги» щоб «зупинити спецоперацію» в Україні, наприклад, «підірвати залізниці».

У Вітебську затримали екс-бійця батальйону "Азов". Він щойно відбув 7-річний термін

У Білорусі затримали колишнього бійця українського батальйону "Азов" Станіслава Гончарова на прізвисько "Терор-машина", покаянне відео з ним опублікували в наближеному до силовиків каналі. Провладні джерела зазначили, що Гончарова було затримано вітебськими силовиками, «щойно встигнувши звільнитися з в'язниці». У березні 2017 року його засудили на сім років позбавлення волі за злісне хуліганство, розпалювання ворожнечі та пограбування. Цього разу ним зацікавилися оперативники через «татуювання, які трактуються як нацистська символіка». Як раніше повідомляло МВС, з 2014 до 2016 року Гончаров «брав участь у бойових діях в Україні у складі батальйону “Азов”».

Українець розповів про свій досвід ув'язнення у білоруському ізоляторі

Громадянин України Альберт Сенков, який намагався проїхати транзитом через Білорусь, перебував у в'язниці в Гомелі близько 2 місяців. Альберт – мешканець Луганської області України. Після того, як проросійські сепаратисти захопили владу в його регіоні, він разом із родиною виїхав до Європи. Там цього року він отримав інформацію, що його майно на Луганщині грабують російські війська. Сеньков вирішив поїхати додому, щоб якось захистити свої майнові права. Для потрапляння на окуповану територію Луганської області він обрав маршрут через російську федерацію. Дорожня обстановка склалася так, що громадянин України опинився в Білорусі. Тут у середині травня його затримали та помістили в ІЧУ (ізолятор тимчасового тримання) Гомеля. Йому відмовили у можливості зателефонувати рідним. Майже два місяці Сенькова тримали в СІЗО, оскільки білоруська влада вирішувала питання про його депортацію. Їжа, яку видавали в ICH, була як варена капуста у воді, а отримати пожертву жителю іншої країни було практично неможливо, оскільки ICH приймає пожертви лише від найближчих родичів. Наразі він із родиною перебуває в Німеччині.

Близько 36 білорусів, затриманих на кордоні, одержали вироки в червні

У червні правозахисникам стало відомо про щонайменше 560 випадків затримання — приблизно по 18 осіб на добу. Судді винесли щонайменше 184 адміністративні арешти та 151 штраф. Щонайменше 36 осіб засуджено за «екстремістські» підписки та репости у восьми прикордонних містах Білорусі.

На кордоні України з Білоруссю з'явилися нові мінні поля

Про це заявив командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв. За словами командувача, за останню декаду місяця вздовж кордону з Білоруссю було встановлено 30 протитанкових мінних полів та загороджень із використанням понад 5,8 тис. мін. Уздовж кордону обладнано близько 5 тис. метрів траншів та 6,5 тис. метрів протитанкових ровів. Споруджено 80 перекритих щілин, укриттів та вогневих позицій для особового складу, а також вогневих позицій для важкої техніки.

Білоруських дітей вивозять відпочивати до окупованого Криму до табору «Артек». Але через підрив Керченського мосту їм доведеться серйозно змінити маршрут

За перемогу в російських конкурсах білоруські школярі віком від 12 до 17 років отримали приз – літня зміна в Кримському таборі «Артек». «Яка романтика, – дві доби у старому доброму плацкарті, чай у підсклянниках, солодкий сон під стукіт коліс, рідні краєвиди за вікном. Ну а головне – Артек! Заради цього чудового місця і працювали хлопці весь травень: проводили артеківські уроки, робили презентації, вивчали історію найбільшого дитячого центру у світі», – пише представник російського центру науки і культури у Гомлі, яке відоме як «Руський дім». Але через підрив Керченського мосту їм доведеться серйозно змінити маршрут та проїхати окупованою територією України.

Хакери, пов'язані з білоруською державою, атакують державні та військові структури України та Польщі

Хакери, яких підозрюють у зв'язках з білоруською державою, атакують урядові та військові структури в Україні та Польщі за допомогою фішингових кампаній, під час яких поширюються троянські програми віддаленого доступу. Про це повідомляють дослідники компанії Cisco Talos, яка спеціалізується на кібербезпеці. Українська група реагування на комп'ютерні надзвичайні ситуації (CERT-UA) вважає, що до цього причетна хакерська група GhostWriter, також відома як UNC1151. GhostWriter пов'язаний з урядом Білорусі. За деякими даними, група Ghostwriter має зв'язки з російськими хакерами, які атакують українських військових і польські державні служби.

Прикордонна служба України оголосила про виведення майже всіх російських військ з Білорусі

Росія в рамках ротації відкликала з Білорусі майже всіх своїх військовослужбовців, які проходили "навчання і підготовку", повідомив спікер Держприкордонслужби України Андрій Демченко. "По той бік кордону ми не бачимо, щоб противник мав угруповання, необхідне для повторного вторгнення в Україну", - сказав він.

«Беларускі Гаюн» публікує орієнтовний маршрут руху колони ПВК «Вагнер». Білоруські чиновники заперечують приїзд вагнерівців

15 липня помічено велику колону легкових і вантажних автомобілів на номерах так званих ДНР/ЛНР. Сукупність чинників зазначає, що це колона ПВК «Вагнер», яка вночі в'їхала до Білорусі з РФ у районі Кричева. Далі вони пройшли через Рогачов у бік Бобруйска і потім – на Осиповичі. Маршрут вказує на те, що колона ПВК «Вагнер» рухається до наметового табору в с. Мета. У колоні помічено мінімум 60 автомобілів, серед яких пікапи, великі фури, буханки та мінімум 3 автобуси для перевезення людей. Колону супроводжувало ДАІ РБ. В Осиповицькому райвиконкомі з кореспондентом «Белсату», який подзвонив під виглядом стурбованого місцевого мешканця, розмовляти відмовилися. «Слухайте офіційні джерела», – заявили у виконкомі та поклали слухавку.

У Держдумі РФ заявляють, що вагнерівці потрібні Білорусі для майбутнього захоплення Сувалкського коридору. Але Литва стверджує, що Сувалкський коридор безпечний

Російська служба видання Bild навела слова голови комітету Держдуми РФ з оборони Андрія Картополова про перекидання "вагнерівців" до Білорусі, які він озвучив в ефірі російського телебачення. «Вони там не лише для навчання білоруських збройних сил. Є такий Сувалкський коридор, який в разі чого міг би нам дуже знадобитися. Тому «вагнерівці» створять готовий ударний кулак для Білорусі, який за лічені години захопить цей злощасний коридор», – цитує Bild Андрія Картополова. Однак литовський офіцер запасу Дарюс Антонайтіс стверджує, що Сувалкський коридор перестав бути небезпечним після вступу Фінляндії та Швеції в НАТО. Сувалкський коридор – це 70-кілометрова ділянка території між Білоруссю та Калінінградською областю Росії, розташована на польсько-литовському кордоні. Його захоплення може повністю перекрити наземний доступ до країн Балтії від решти Європи та союзників по НАТО.