Дайджест за тиждень (02.10 - 09.10)

·Переслідування білорусів за підтримку України за останній тиждень:

  • Гомельський бізнесмен отримав 5 років колонії за образу громадян Росії. 2 жовтня Гомельський суд виніс вирок бізнесмену Валентину Штермеру. Його звинуватили за ч. 1 ст. 368 КК (образа Лукашенка), ч. 3 ст. 361-1 КК (створення екстремістського формування або участь у ньому) та ч. 1 ст. 130 КК (розпалювання ворожнечі). Справу розглядав у закритому режимі суддя Сергій Багінський. За даними провладних Telegram-каналів, Валентина затримали 9 червня за «8 коментарів на тему російської агресії з образами на адресу громадян Росії», якими він нібито «намагався розпалити національну ворожнечу». Також повідомлялося про решту образ на адресу Лукашенка. Частковим складом суд остаточно засудив чоловіка до 5 років позбавлення волі.
  • Силовики затримали жителя Солігорська за листування з представником батальйону «Терор». На відео в провладному Telegram-каналі демонструються скріншоти листування, а затриманий солігорчанин розповідає, що нібито в чаті з представником Терору повідомив свою військову спеціальність і стаж служби. «Після цього вони хотіли залучити мене до участі у бойових діях», – розповідає він на відео. За якою статтею затримали чоловіка, невідомо, але на відео він каже, що «перебуває за статтею за державну зраду та за найманство».

·Політичні переслідування та репресії за минулий тиждень:

  • Силовики затримали робітничого могилівського автозаводу за реєстрацію у чат-боті «Перемога». Судячи з соцмереж, затриманого робітника звуть Ігор Пухляков. На відео, знятому силовиками, він каже, що з 2020 року розміщував у соціальних мережах «екстремістські матеріали», а 2021 року пройшов реєстрацію у «плані Перамога». За якими саме статтями затримано могилівця, і де він зараз перебуває — не повідомляється.
  • Поета з Борисова арештували за символіку у телефоні. У Борисові 26 вересня винесено постанову про адміністративний арешт на 10 діб 70-річного Володимира Толкача. У його телефоні виявили зображення БЧБ-символіки та свастики, які він завантажив ще у 2021 році.
  • За доносом за прапорець із «Погонею» затримали водія трактора. Донос написали в чат-бот ГУБОЗПіКа. «Небайдужого громадянина» обурив невеликий прапорець у кабіні водія з «Погонею». Як виявилося, всю цю атрибутику водій розмістив, ще під час протестів трирічної давності. Профілактична бесіда та адміністративна відповідальність мають повернути громадянина у реальність», - заявили силовики. Вони також запитали, «чи варто уточнити у всій вертикалі УП «Зеленбуд», починаючи від прохідної і закінчуючи керівництвом, чому доводиться тільки ГУБОЗПіКу виправляти їх же працівників».
  • За доносом було затримано гродненського священика. Силовики перевірили телефон та соцмережі священика Андрія Наздрина, і знайшли в інстаграмі підписку на гродзенського журналіста Руслана Кулевича, соцмережі якого були визнані екстремістськими матеріалами ще в січні. З цього приводу проти священика було розпочато адміністративний процес: склали протокол і назначили судове розслідування. Суддя Олена Товстик-Самойла назначила священикові штраф у розмірі 15 базових величин. Також було конфісковано «прилад злочину» — мобільний телефон.
  • Черговий рейд у Вовкавиську за «екстремістські матеріали - затримано 6 чоловіків. У відео чоловіки розповідають, що були затримані за поширення екстремістських матеріалів в Інтернеті. Частина із затриманих розповідає, що брали участь в акціях протесту у 2020 році.

·Як і за що в Білорусі переслідують працівників заводів.

У новинах все частіше з'являються повідомлення про затримання білорусів просто на робочих місцях. Перед цим у співробітників зазвичай перевіряють телефони — там шукають «екстремістські» підписки та «матеріали». Лукомльська ДРЕС, «Нафтан», Лідсільмаш, склозавод «Німан» - і це неповний список, де «кошмарили» співробітників. «Медіазона» зібрала, що відомо про зачистки на білоруських заводах за останні півроку.

·Дайджест звільнених: у вересні звільнили 52 політв'язні, з них 45 - після закінчення терміну.

На 9 жовтня в Білорусі 1481 політв'язень, і їх кількість збільшується щотижня. При цьому щомісяця кілька десятків політв'язнів звільняються з місць позбавлення волі або після закінчення терміну, або після суду перед відправленням у виправну колонію відкритого типу (на «хімію») або початком відбування покарання на «домашній хімії». За даними «Весни», у вересні на волю вийшли щонайменше 52 політв'язні: 45 осіб повністю відбули термін, з них 12 жінок, а семеро осіб засуджені до «домашньої хімії» і звільнені з СІЗО.

·Білоруська та українська сторони послідовно припиняють дію двосторонніх угод:

  • Білорусь припинить дію угоди з Україною щодо спільного контролю у прикордонних пунктах пропуску. У базі даних законопроектів Національного правового інтернет-порталу з'явився проект закону «Про припинення дії Погодження між Урядами Республіки Білорусь і Урядами України про організацію спільного контролю в пунктах пропуску на білорусько-українській державній межі». Він внесений до Палати представників. Угода, дію якої збираються припинити, була підписана у Києві у грудні 1995 року. Вона регламентує взаємовідносини сторін з організацією спільного контролю у пунктах пропуску.
  • Україна розірвала угоди з Білоруссю щодо боротьби зі злочинністю. Україна припинила дію угоди про співпрацю держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав у боротьбі зі злочинністю щодо співпраці з Білоруссю та Росією, повідомляє представник уряду у Верховній раді Тарас Мельничук. Угода була підписана у 1998 році. Воно передбачає співпрацю компетентних органів сторін у запобіганні, припиненні, виявленні, розкритті та розслідуванні злочинів, зокрема, виконання запитів щодо проведення оперативно-розшукових заходів та слідчих дій, розшук осіб, розшук та повернення викрадених предметів, обмін інформацією.

·Диверсія рейкових партизанів? 5 жовтня на залізниці під Мінськом стався вибух. Декілька чоловіків оголошено в розшук.

5 жовтня о 23:20 у Колодищах, під Мінськом, було чути вибух. Звук від вибуху чули навіть у мінських мікрорайонах, що знаходяться за 8 км. Вранці силовики почали опитувати місцевих мешканців і їм повідомили, що це був теракт на станції Озерище, підірвали залізницю. Інформацію про вибух на залізниці підтвердила Спільнота залізничників Білорусі. Попередньо підірвали під'їзні шляхи. Крім того, по всій країні є кілька чоловіків, які можуть бути причетні до вибуху на ст. Озерище.

·В Україні загинули ще кілька білоруських добровольців.

Це бійці батальйону «Терор», які виконували бойове завдання на Сході країни. Про це повідомив ТГ-канал відділу спецпризначення. Деталі не повідомляються.

·Білоруські військовослужбовці пройшли навчання в Росії «з урахуванням досвіду СВО».

Військовослужбовці 120-ї окремої гвардійської механізованої бригади пройшли курс навчання у Росії та повернулися до Білорусі. «Особистий склад пройшов курс підготовки за програмою, який враховує досвід спеціальної військової операції, освоїв нові форми та методи ведення бою, відпрацював тактичні прийоми з урахуванням вимог сучасного загальновійськового бою», – повідомляє прес-служба Міноборони.

·З дітьми з окупованих РФ територій України у Новополоцьку зустрілися дипломати із 18 країн.

Голова Новополоцького міськвиконкому Дмитро Демидов заявив держЗМІ, що серед них представники Індії, Катару, Китаю, Мозамбіку, Пакистану, Сирії, країн — членів СНД. Чиновник повідомив, що діти прибули до Новополоцька 19 вересня і пробудуть там до 6 жовтня. Попередню групу українських дітей із окупованих територій привозили до міста у грудні 2022 року. Раніше Демидов заявив, що західні дипломати відмовилися від участі у цій зустрічі.

·Як українських дітей вивозять до Білорусі із окупованих міст України, розповідає Медіазона.

За 1,5 роки параолімпієць та провладний громадський діяч Олексій Талай вивіз із України до Білорусі на «оздоровлення» понад 1 000 дітей. Європарламент тим часом закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт Лукашенка – визнавши його винним у злочинах проти людяності та засудивши вивезення українських дітей. «Медіазона» розповідає, що відомо про білоруський «відпочинок» українських дітей у Білорусі.

·Міграційна криза триває: з початку жовтня зафіксовано 986 спроб незаконного проникнення до країн ЄС із Білорусі.

Минулої п'ятниці служба охорони державного кордону Литви зафіксувала 20 спроб незаконного перетину кордону з білоруського боку. Литовське відомство повідомило, що запобігли 85 спробам нелегального переходу білорусько-латвійського кордону (73). За інформацією Прикордонної охорони Польщі, у п'ятницю з боку Білорусі намагалися нелегально перетнути 75 осіб (47), у тому числі громадяни Індії та Сирії. 2023 року припинено 34 210 спроб незаконного проникнення в ЄС з білоруської території (у Польщу – 21 624, Латвію – 10 659, Литву – 1 927), з початку жовтня – 986.