Дайджест за тиждень (04.03-03.10)

Арешти за підтримку України минулого тижня:

  • У Гродно затримали майстра ВАТ «Гродножилбуд». Чоловік брав участь у післявиборчій акції протесту, а також залишав образливі коментарі про силовиків і російських військових.

Масові арешти:

  • У Березі затримали щонайменше 9 осіб. Їх звинувачують в участі в післявиборчих акціях протесту.
  • Ще одна облава: у Бресті та Маларіті затримали десятки людей. Було затримано щонайменше 40 осіб, багато з них отримали 15 діб арешту. Після рейду силовиків зник зв'язок з адвокатом Володимиром Малеєм, ймовірно, він також затриманий. Брестський СІЗО переповнений. За підписку на «екстремістські» ЗМІ та коментарі багато хто потрапив у в'язницю. Крім того, багато людей, які повернулися з-за кордону, а також водіїв вантажівок. У чому звинувачують останніх, невідомо.
  • У Бресті розпочався суд над 6 особами за протести 10 серпня 2020 року, також у Барановичах одночасно судять вісім осіб за протести 9 серпня 2020 року.

Російські силовики вбили активіста з Білорусі

49-річний Микола Алексєєв був убитий 6 березня в Аланецькому районі Республіки Карелія. Алексеєв – білоруський активіст, учасник протестів 2020 року. За попередніми даними, чоловіка вбили співробітники ФСБ. Алексєєв нібито чинив опір при арешті і був убитий. Чоловіка хотіли затримати в рамках кримінальної справи про «підготовку теракту», яку в той же день порушили проти Алексєєва в Карелії. За версією російського слідства, Микола нібито збирався підірвати адміністрацію в місті Аланець. Микола активно виступав проти диктатури Лукашенка в Білорусі, публікував фото з протестів 2020 року, розміщував у соцмережах пости про порушення прав людини в країні.

Що відомо про білорусів, затриманих за диверсію в Росії

За останні два роки в Росії та окупованому Криму було затримано та звинувачено у диверсії кількох білорусів. «Медіазона» розповідає, що про це відомо.

З серпня 2020 року в Мінську порушили понад 7400 «екстремістських» справ

З серпня 2020 року в Мінську було порушено понад 7400 «екстремістських» справ. Такі дані повідомив заступник начальника управління Слідчого комітету по Мінську Андрій Гриб. У Білорусі влада використовує термін «екстремізм» для боротьби зі своїми опонентами та інакомисленням.

У Білорусі політичним переслідуванням піддалися понад 8 тисяч жінок

Напередодні Міжнародного дня солідарності жінок у боротьбі за свої права правозахисний центр «Весна» у цифрах і фото розповів про репресії проти жінок у Білорусі. З серпня 2020 року в Білорусі за боротьбу за соціальні та політичні права та висловлення своєї думки переслідували понад 8 тисяч жінок. Сьогодні в країні в неволі перебуває 171 політв'язень. За протести проти влади та війну в Україні з 2020 року засуджено загалом щонайменше 1033 жінки, з них 242 засуджені до позбавлення волі, 497 до «домашньої хімії», 70 до «хімії», п'ять жінок арештували , дві відправили на примусове лікування.

Зеленський заявив, що Путін повністю контролює силовий блок у Білорусі

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю італійському телеканалу Rai 1 заявив, що Росія дипломатично окупувала Білорусь, а Володимир Путін повністю контролює силовий блок і війська в Білорусі. Зеленський вважає, що метою Путіна є не завоювання частини території України, а повне знищення України та приєднання всіх українських земель до Росії. «Він робить такі речі або силою зброї, або політично. Те, що він зробив у Білорусі, пройшло без жертв і без крові. Це поки що. Тобто це союзні органи влади, де він повністю контролює силовий блок на території Білорусі, та війська на її території. Доказом цього є атака в першу ніч, коли був повномасштабний наступ на Росію. Цей обстріл був з території Білорусі, ракетні удари, армія», – сказав Зеленський. На його думку, Білорусь уже втратила суверенітет.

Сімох громадян Індії затримали в Білорусі без віз. Їх передали Росії, яка відправила їх на війну

Група молодих людей з Індії записала відеозвернення до уряду Індії з проханням допомогти повернутися додому з України, куди їх примусово відправила воювати Росія. Текст звернення зачитав 19-річний хлопець на ім'я Харш - він разом з іншими співвітчизниками був одягнений у військову форму, схожу на російську. За словами Харша, він з друзями приїхав до Росії 27 грудня, щоб зустріти Новий рік. На той момент у них була дійсна російська віза на 90 днів. Але на момент її закінчення хлопців запросив до Білорусі «якийсь турагент». Родичі Харші зазначили, що російська влада забрала у хлопця паспорт і погрожувала йому 10 роками в'язниці за відмову йти на фронт. У схожій ситуації перебувають близько 20 громадян Індії, яких під різними приводами запрошували до Росії (зокрема, на роботу), а потім обманом залучали до війни.

Розвідка Лукашенка активізувала свою діяльність проти білоруської опозиції за кордоном

Влада Мінська сприймає підтримку Заходом білоруської демократичної опозиції та добровольців, які воюють на боці України, як «головні загрози своїй безпеці», йдеться у щорічному звіті спецслужб Литви.

Порошенко зустрівся з Тихановською

Колишній президент України Петро Порошенко 8 березня у своєму Telegram-каналі повідомив про зустріч із лідером білоруських демократів Світланою Тихановською. Ймовірно, зустріч відбулася в Румунії на полях конгресу Європейської народної партії (ЄНП). «Я вдячний білорусам, які сьогодні зі зброєю в руках захищають Україну. Впевнений, що наша перемога відкриє двері для багатьох нових довгоочікуваних перемог у всьому регіоні. Про це ми говорили не тільки зі Світланою Тихановською», – написав екс-президент України. Це вже друга зустріч політиків. Перша відбулася 20 листопада 2022 року в Галіфаксі (Канада) в рамках Безпекового форуму.

Глава Міноборони України: якщо Росія впаде, Білорусь теж отримає реальну волю

Про це йдеться в повідомленні Головного управління розвідки Міністерства оборони України з нагоди другої річниці створення Білоруського полку імені Кастуся Калиновського. Українська військова розвідка припускає, що у вільній Білорусі полк стане «основою нової армії – досвідченої, загартованої вогнем славних боїв, відданої своїй державі».