Дайджест за тиждень (04.09. - 10.09)

  • Суди за підтримку України за минулу тиждень:

  • 6 років колонії за донати фонду солідарності та Палку Калиновского. Завідувача аптеки з Гомеля звинуватили в тому, що в період із серпня 2020 по лютий 2023 року він переказав 68 євро на рахунок «Белсату», 68 євро та 78 доларів — на рахунок фонду солідарності BYSOL, 33 євро — на полк Калиновського. «Більше року перераховував гроші медіаресурсу, матеріали якого визнані екстремістськими, – у сумі вийшло не менше 53 євро та 115 доларів», – пише держвидання. Його також звинуватили в тому, що він робив фотокопії відомчих документів, які надходили на адресу аптеки, і надсилав їх у телеграм-канали, визнані екстремістськими формуваннями. Серед них – інформацію про звіряння карток військового обліку військовозобов'язаних, про те, що з білоруського ринку пропадуть деякі медикаменти українського виробництва, звернення Білоруського союзу жінок щодо ситуації на кордоні, рішення МОЗ. Також чоловік зберіг відео з камер зовнішнього відеоспостереження аптеки з пересуванням російської військової техніки та відправляв у телеграм-канали. Суд призначив чоловікові 6 років колонії посиленого режиму зі штрафом у 500 базових величин (7300 доларів).
  • За зйомку військової техніки судитимуть 23-річного мешканця Гомельського району. Прокуратура направила до Гомельського обласного суду чергову справу щодо участі в екстремістському формуванні та сприянні екстремістській діяльності. Так силовики розцінили  діяльність 23-річного мешканця Гомельського району. За їхньою версією, у 2022 році він у Гомелі вів фото та відеозйомку пересування військової техніки, а потім направив матеріали із зазначенням шляху прямування машини в бот телеграм-каналу, який був визнаний екстремістським формуванням. Йому висунуто звинувачення за ч. 3 ст. 361-1, ч. 1 ст. 361-4 Кримінального кодексу. Чоловік залишається під вартою.
  • Політичні переслідування та репресії за минулий тиждень:

  • Силовики затримали таксиста, який відмовився везти поліцейську. Чоловік прийшов за замовленням, побачив там лейтенанта поліції і відмовився її вести. Провладні Telegram-канали звинуватили чоловіка в участі в післявиборчих мітингах і транспортуванні протестувальників з епіцентрів сутичок із силовиками.
  • За тату затримали працівника мінського гіпермаркету. «Москаляку на гіляку». За таке тату затримали жителя Мінська. Читайте, як білоруські силовики борються з татуюваннями. Аби уникнути кримінальної відповідальності, затримані самі випалюють тату сигаретою або перекривають швейною голкою та тушшю. У Бресті також затримали за тату футбольного фаната. Силовики на нього образилися. Втім, чоловікові копи теж не надто подобаються – про що свідчать написи на тілі. 1213 і ASAV є відомими антиполіцейськими шифрами. Уболівальника, як він сам розповідає на відео, яке силовики знімають на тлі дверей, покарали за крадіжку з нанесенням тяжких тілесних ушкоджень. Але це було, мабуть, з часів відлиги, коли в державі ще не було параної щодо екстремізму. Тепер він пообіцяв переробити татуювання.
  • Програміста зі Смолевичів затримали за те, що він кинув трубку коли подзвонили силовики. Чоловіка затримало ГУБАЗіК, а в його телефоні знайшли фото з акцій протесту. Зараз проти чоловіка відкрито кримінальне провадження за статтею 342 Кримінального кодексу Білорусі – «участь у діях, що грубо порушують громадський порядок». Йому загрожує до трьох років позбавлення волі.
  • Силовики прозвітували про затримання студента, який адміністрував «націоналістичний чат» білорусів та українців. Близький до силовиків телеграм-канал прозвітував про затримання першокурсника істфаку БДПУ. У відео, опублікованому каналом, затриманий каже, що був адміном «націоналістичного чату» українців та білорусів, у якому публікувалися кадри та відео «жорстокого ставлення» військовослужбовців України до російських військових, зокрема полонених. Студент додає, що його затримали за поширення «нацистських» та «екстремістських» матеріалів.
  • У Гродно силовики затримали айтівця. Провладні Telegram-канали стверджують, що затриманий «через чати поширював методи диверсій і терористичних актів, а також дуже негативно висловлювався про російських військових».
  • За фотографію білого песика в червоному комбінезоні та напис «Живе Білорусь! Насиллю – ні!» оштрафували жителя Новополоцька. Стало відомо про продовження історії тиску на родину Грудницьких. Новополоцького стоматолога Олександра Грудницького двічі засуджували на 15 діб, його дружину Аллу Грудницьку двічі штрафували. Причому останній штраф, який присудила суддя Новополоцького міського суду Зінаїда Балаболова, становить аж 3700 рублів – 100 базових величин. Крім того, у жінки відібрали в заставу два телефони, щоб змусити її сплатити обидва штрафи, загальна сума яких становить 4810 рублів. 22 серпня Аллу визнали винною у «несанкціонованому пікетуванні». Згідно з повідомленням поліції, «пікетування» полягало в тому, що жінка опублікувала в соцмережі «Однокласники» фотографію білого пса в червоному комбінезоні. Під фото був напис «Живе Білорусь!!!!! Насильству - ні!!!». Жінка не визнала своєї провини ні на одному, ні на другому суді. Також масові арешти проводилися на «Полімірі» в Новополоцьку. Працівників проектно-будівельної служби забрали з робочих місць. Принаймні кілька людей не з’явилися на роботу наступного дня. Серед затриманих не лише працівники служби ПКС, а й інших відомств.
  • У Могильові за б-ч-б манікюр затримали власницю салону краси. Її чоловіка-українця можуть депортувати. Як розповіли на телеканалі «Білорусь-4», на нігтях жінки «красувалася заборонена символіка». Під час затримання з жінкою намагалися записати «відео-покаяння», але щось пішло не так. Відео не вийшло, бо вона відвернулася від камери та заявила, що не хоче, щоб її знімали. Вона також сказала, що не брала участі у мітингах, а гуляла містом і спеціально на протести не ходила. Крім нігтів, силовикам не сподобалася і ванна у квартирі жінки: вона була оформлена у білих та червоних кольорах. У квартирі також виявили біло-червоно-білий прапор. Крім цього, силовики виявили фото та відео з жінкою з протестів. Чоловік могилівчанки – громадянин України з посвідкою на проживання у Білорусі. На телеканалі продемонстрували нібито листування між Інною та її чоловіком із інструкціями про виготовлення коктейлю Молотова. МВС розглядає питання щодо депортації чоловіка.
  • Рейд Гомельщиною за підписки на «екстремістські» ресурси: затримано близько 10 осіб. Правозахисникам відомо, що людей затримували у Брагіні, Камарині, Лоєві та Хойніках. Лукашенківські пабліки стверджують, що їх помістили в ізолятори тимчасового утримання. Загалом схопили близько 10 осіб. Також у Лідзі за підписки на ВАТ «Лакафарба» та ВАТ «Лідахлібопродукт» 6 вересня було затримано 6 осіб. Затримання відбулися за «підписки» та поширення екстремістських матеріалів.
  • 80-річного краєзнавця, який пережив нацистський концтабір, будуть судити за «розповсюдження екстремізму». Найближчим часом у суді Верхнядзвінського району відбудуться слухання щодо чотирьох осіб. Всім їм пред'явили ч. 2 арт. 19.11 КаАП (Розповсюдження екстремістських матеріалів). Серед них старший науковий співробітник місцевого історико-краєзнавчого музею та почесний громадянин Верхнядзвінська Антон Бубала. Наприкінці січня його вже оштрафували на 20 базових величин (740 рублів) за тією ж статтею за публикацію «екстремістських матеріалів» у Facebook. У дитинстві Антон Бубала пережив із сім'єю концтабір.
  • Переслідування родичів політв'язнів та активістів:

  • Батька політв'язня Микити Залаторова засудили втретє поспіль. 8 вересня в Центральному районному суді Гомеля відбувся черговий суд над Михайлом Лапуновим. Як і обидва попередні рази, його судили за ч. 2 ст. 19.11 (розповсюдження екстремістських матеріалів). Керувала судовим процесом суддя Олеся Осипова. Вирок суду поки невідомий. Раніше Михайла засудили до 30 діб арешту. Син Михайла Микита – один із наймолодших затриманих у результаті протестів 2020. Тоді 16-річного Микиту, хворого на епілепсію, звинуватили аж за трьома статтями Кримінального кодексу та засудили до 5 років виховної колонії. Згодом було відкрито ще одну кримінальну справу проти хлопця – начебто за напад на співробітника СІЗО та погрози його рідним. Загальний термін покарання для Микити склав 4 роки 6 місяців виховної колонії.
  • Влада шантажує адміна телеграм-каналу «Спільнота залізничників «Live» арештом його 15-річного брата. Його помістили до СІЗО за кримінальним провадженням. У січні силовики затримали 15-річного брата Сергія Войтеховича – творця телеграм-каналу білоруських залізничників, який оприлюднює дані про переміщення російської техніки в Білорусі. За твердженням Войтеховича, «співробітник КДБ», з яким він листувався, обіцяв відпустити його брата в обмін на видалення каналу та припинення будь-якої активності. «Медіазона» поговорила з Войтеховичем про важке рішення та роботу каналу, даними якого користується «не лише українська розвідка». Дізнатись детальніше, що пережили і переживають зараз брати.
  • Українці заборонили в'їзд до Білорусі через фото вітчима у військовій формі

Дівчина їхала до Білорусі, щоб вийти заміж та залишитися там жити. На кордоні співробітники КДБ перевірили її телефон та повернули її назад. «Якщо закрили в'їзд, то, як правило, вже людина не в'їде ніколи», - сказали кореспондентові «Медіазони», який дзвонив під виглядом родича дівчини, на гарячу лінію ЦПК.

  • За серпень у Білорусі політв'язнями визнано 69 осіб

У Білорусі продовжуються довільні арешти, судові процеси, тортури та інші види забороненого звернення щодо політичних опонентів режиму та інакодумців, йдеться у щомісячній доповіді правозахисного центру «Весна». Протягом серпня правозахисна спільнота визнала політв'язнями 69 осіб, а станом на 31 серпня у Білорусі налічувалося 1 469 політв'язнів. Загальна чисельність людей, які зіткнулися з кримінальним переслідуванням з політичних мотивів, починаючи з травня 2020 року, включаючи тих, хто відбуває покарання і вже звільнених, становить не менше 4 898 осіб. У місцях позбавлення волі у політичних справах, як і раніше, перебувають 11 осіб, які не досягли повноліття.

  • В офісі українського омбудсмена є дані про «десятки місць» утримання українських дітей у Білорусі, – Укрінформ

Про це повідомив агентству Укрінформ уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець. При цьому він не має інформації щодо можливого початку процесу усиновлення цих дітей або взяття їх під тимчасову опіку білоруськими сім'ями. 24 травня генпрокурор України Андрій Костін заявив, що його офіс порушив кримінальне провадження за фактом «примусової депортації понад 19 тис. дітей» з окупованих територій Донбасу, Луганської, Запорізької, Херсонської та Харківської областей, зокрема до Білорусі.

  • Білоруси більше не зможуть отримати та обміняти паспорт у дипмісіях за кордоном. Що означає новий указ для білорусів, які виїхали з країни?

Лукашенко підписав указ, яким змінив порядок видачі документів у посольствах та консульствах за кордоном. Тепер там не можна продовжити чи отримати паспорт. Коментує юрслужба БАЖ (Білоруська Асоціація Журналістів). «Нині у консульства у принципі зникли повноваження обмінювати паспорти чи продовжувати термін їхньої дії, – наголосили юристи. – Єдині процедури, які консули можуть проводити з паспортами, це вилучати їх та видавати свідоцтва щодо повернення до Білорусі. Білорусам залишається шукати можливість отримання інших документів у країні перебування. Це залежить від місцевого законодавства: можуть бути форми міжнародного захисту (статус біженця, якщо доведено політичне переслідування) чи проїзні документи (як у Литві чи Польщі). – Зрозуміло, ця ситуація ставить білорусів у вкрай несприятливе становище, насамперед тих, хто не може повернутися до Білорусі», – зауважили юристи.

  • Радник Тихановської сподівається, що перші «паспорти нової Білорусі» почнуть видавати на початку 2024 року

Проєкт «нового паспорта Білорусі» знаходиться на стадії виготовлення зразків, які будуть розіслані в різні країни для отримання відгуків, повідомив головний радник Тихановської Франак Вячорка в ефірі «Голосу Америки». Водночас він назвав указ Лукашенка №278, який заборонив оформляти документи за кордоном, помстою для всіх білорусів. «Паспорт нової Білорусі» видаватиме «паспортний стіл, який, найімовірніше, створить об’єднаний перехідний кабінет». Оформляти його будуть через «візові центри, які зараз видають візи в різні країни Шенгену». Очікується, що «буде проведено перевірку, щоб особа підтвердила, що вона є громадянином Білорусі, а не є агентом чи вагнерівцем».

  • Ведучим шоу на телеканалі «Росія» буде білорус Дмитро Шепелєв, який працював в Україні разом із Зеленським і раніше виступав проти війни

Дмитро Шепелєв тривалий час працював у Києві на телеканалах і зробив собі ім'я в Україні. У перший день повномасштабного вторгнення він опублікував антивоєнний пост. «Особливо я боюся, що я зараз повів свою дитину до школи, а мої друзі в Києві та інших містах України ведуть дітей у бомбосховища. В голові не вкладається», – написав Дмитро 24 лютого 2022 року.

  • Український «Азов» хоче створити білоруський підрозділ

Бригада спеціального призначення Національної гвардії України «Азов» планує створити окремий білоруський підрозділ та пропонує білорусам вступити до її лав. Бійцям обіцяють професійну бойову підготовку, можливість вивчити будь-яку військову спеціальність, кар'єрне зростання, у тому числі здобуття офіцерських звань, швидке підписання договору. Раніше білоруський підрозділ «Полк Калиновського» заявив, що повністю зупиняє набір добровольців. Про причини прес-служба полку не повідомила.

  • «Білорусьий Гаюн»: У Білорусі залишився один російський літак і майже не залишилося військових, а табір ПВК «Вагнер» продовжують демонтувати

Розбирати намети у таборі біля села Мета Осиповицького району розпочали ще наприкінці липня. У ньому налічувалося 292 намети, а зараз уже розібрано понад 160. З моменту появи останніх супутникових знімків за 23 серпня розібрали ще 60 наметів. Наразі, за даними «Гаюна», у таборі залишається близько 130 наметів. За даними проекту «Беларускі Гаюн», однією з головних подій серпня можна називати вивід майже всього авіаційного угруповання ВКС РФ, яке входило до складу регіонального угруповання військ росії та Білорусі. Це сталося ще 5 серпня. Станом на 1 вересня в Білорусі залишався лише один штурмовик Су-25 ВКС РФ, який прилетів до Мачулич 25 липня, а 31 серпня перебазувався на аеродром Ліда.

  • Скасовані спільні навчання Білорусі та Росії «Захід»

Військові навчання «Захід-2023» скасовуються. Про це 4 вересня заявив міністр оборони рф Сергій Шойгу. Білорусь і росія проводили ці навчання кожні два роки. У 2021 році вони стали найбільшими на пострадянському просторі за останні тридцять років. Тиждень тому британська розвідка повідомила, що росія, ймовірно, відмовилася від проведення стратегічних навчань «Захід-2023». Висловлювалася думка, що росіянам просто не вистачає військ і техніки. Тепер Шойгу підтвердив розвідку англійців. Він невдало спробував пожартувати: «Цього року у нас навчання в Україні».

  • Рада БНР: Мирні засоби боротьби за визволення Білорусі частково вичерпані

Про це йдеться у заяві Ради Білоруської Народної Республіки від 8 вересня, присвяченій Дню військової слави (509-й річниці перемоги Великого князівства Литовського над Московською державою в битві під Оршею). На думку Ради БНР, «білоруси тепер змушені шукати можливості для змін на полі бою». Автори заяви вважають, що «тільки перемога України у війні [з російською федерацією] і максимальне послаблення нинішньої шовіністичної Росії дасть шанс на звільнення Білорусі». Рада Білоруської Народної Республіки закликала білорусів допомогти добровольцям, які воюють на боці України, вступати в їх лави, а тим, хто перебуває в Білорусі, підготуватися «до майбутнього звільнення» країни.

  • Після запуску Білоруської АЕС радіаційний фон навколо неї зріс у півтора рази

Жителі околиць станції отримують значно вищі дози радіації, ніж раніше. Ці дані були знайдені в офіційних документах. Фізик-ядерник Андрій Ажаровський пояснює, звідки такий підвищений фон – навіть якщо на станції немає аварій. Він наголошує, що поки що все в межах норми. Але для когось навіть це невелике збільшення дози стане поштовхом для розвитку онкологічних захворювань. Сьогодні в Білорусі проходять «громадські слухання» щодо пуску другого енергоблоку Острівської АЕС. Що з ними не так – Єврорадіо у стрімі з екоактивістами.

  • Латвія все ж не буде мінувати кордон із Білоруссю, як заявляла раніше

Про це заявив командувач Національними збройними силами країни Леонід Калниньш у відповідь на попередні слова міністра оборони Латвії Інари Мурнієці, яка не виключила можливість мінування. Калниньш припускає, що мінувати кордон можна лише у воєнний час, але й тоді встановлені протитанкові міни не становитимуть загрози для мирного населення та тварин. Для того, щоб протитанкова міна здетонувала, на неї має вплинути вага близько 200 кг. Таким чином, тиск людини чи тварини, яка випадково наступить на міну, не призведе до її детонації.