Дайджест за тиждень (04.12 - 10.12)

  • Затримання білорусів за підтримку України минулого тижня:

  • ГУБАЗіК затримав програміста, який нібито закликав "закидати силовиків фекаліями". Провладні Telegram-канали також стверджують, що чоловік писав образливі коментарі про російських солдатів після початку війни в Україні.

  • Співробітники міліції зі зброєю та у повному спорядженні затримали чоловіка через коментарі в чатах. Жителя Мінської області затримали через коментарі в чатах. Силовики прийшли до нього додому зі зброєю та у повному спорядженні. На відео-покаянні затриманий розповідає, що брав участь в акціях протесту, «активно висловлював своє обурення владі», «активно коментував події в Україні». Проти затриманого жителя Мінського району порушено кримінальну справу за статтею про розпалювання ворожнечі

  • Облава у Бресті: затримано близько 15 осіб. У Брестському університеті імені Пушкіна агенти КДБ провели масові арешти. Було затримано близько 15 осіб. Також обшук відбувся в гуртожитку університету. За словами очевидця затримання, силовики жорстко відреагували на зростання проукраїнських і антиросійських настроїв серед студентів.

  • Суд в Омську заарештував на 53 дні білоруса, якого звинувачували в теракті на Байкало-Амурській магістралі. Затриманий – екс-працівник «Нафтану», учасник страйку 2020 року. Багатодітний батько Сергій Єромеєв втратив роботу через політику. Він нібито зізнався у диверсії. 29 листопада в тунелі Північний Муй загорівся вагон, а 30 листопада - потяг. Вже 7 грудня ФСБ повідомила про затримання підозрюваного. Він дав зізнавальні показання нібито про роботу під контролем українських спецслужб.

  • Політичні затримання за минулий тиждень:

  • Силовики затримали жителя Гродно. Він нібито зареєструвався в чат-боті "План перемоги", а також поширював "екстремістські матеріали".

  • Затримано студента Гомельського університету транспорту, який організовував білоруські заходи. Карателі схопили студента Кастуся Тенца, який навчається в Білоруському державному університеті транспорту в Гомелі. Ймовірно, затримання відбулося 8 грудня. Причини невідомі. При цьому вже після затримання хтось зайшов на його сторінку в соцмережі "ВКонтакте". Кастусь Тенц родом із Речиці. У 2019 році захопився білоруською мовою. Відвідувала курси «Мова Нанова» в Речиці. Сам перейшов на білоруську мову. Після цього вступив до БелДУТу. Як розповіли однокурсники Кастуся, він часто організовував в університеті різноманітні акції з популяризації білоруської мови – вікторини, дискотеки з білоруськими піснями, екскурсії самобутніми білоруськими місцями та на батьківщину видатних білоруських діячів.

  • Масові арешти:

  • У Полоцьку відбулися затримання у справі про диверсію в російському тунелі, яку нібито здійснив білорус. 9 грудня в Полоцьку прокотилася хвиля арештів. Правозахисникам відомо, що принаймні частина з них стосувалася Сергія Єромеєва, якого затримали в Росії у справі про вибухи на БАМі. Відомі випадки затримань та обшуків людей, які останніми днями контактувала з Єромеєвим. Кількох затриманих відпустили, забравши телефони, доля решти невідома. Затримання проводив КДБ. Сергій Єромеєв – білорус, якого російська влада звинувачує в підриві двох потягів на Байкало-Амурській магістралі в Бурятії. У Білорусі чоловік втратив роботу через політику. Сергій працював на «Нафтані» і брав участь у страйку у 2020 році. Він тоді був апаратником.

  • У Світлагорську затримали колишніх співробітників телеканалу "Ранок". Один із колишніх співробітників каналу повідомив, що 7 грудня пройшла чергова хвиля допитів і затримань його колег. Людмила Анденко (кореспондент) і Юлія Давлєтова (колишній головний редактор) досі не виходять на зв'язок, як і з директором Оленою Щербіною. Стало відомо, що двох жінок затримали в рамках кримінального провадження за ст. 361-1 КК (сприяння екстремістській діяльності). Зараз вони в реанімації Жлобіна. Нагадаємо, 11 червня у Світлогорську затримали вісьмох співробітників телеканалу "Ранок". Справжньою причиною затримання міг стати сюжет про вибух на центральному залізничному вокзалі Світлогорська, в результаті якого загинуло троє людей.

  • У рамках кримінального провадження затримано організаторів сервісу «Письмо.бел». Їх звинувачують в участі в протестах і нібито в зв'язку з сервісом Pismo.bel, через який люди могли надсилати листи політв'язням. Як повідомляє "Весна", затриманими є інвалід дитинства Ігор Углик та Олександр Ликшин разом із братом Володимиром. Їх затримали близько 29 листопада. За попередньою інформацією, вони перебувають на Володарці у рамках кримінального провадження. Згодом Ігоря Углика відпустили.

  • Затримання відбулися на склозаводі "Німан" у Берозовці. 8 грудня силовики знову влаштували облаву на працівників склозаводу. За підписки та "лайки" затримали близько 10 осіб. У серпні на склозаводі вже відбулася облава - тоді затримали щонайменше 9 осіб.

  • У Полоцьку та Новополоцьку затримали близько 40 осіб. Облави силовиків відбулися 1 грудня. Арешти пов'язані з незалежною профспілкою "Нафтан" і справою колишнього голови її первинної організації Ольги Бритикавої. Більшість затриманих залякували кримінальними справами за профспілкову діяльність і фінансування акцій протесту.

  • Про облаву в Гомелі повідомили силовики. Затримання відбулися 4 грудня. Агітаційні ресурси оприлюднили "покаянні" відео п'ятьох чоловіків. Вони зараз у в'язниці чи вийшли на свободу - невідомо. Усіх їх затримали за поширення «екстремістських» матеріалів в мережі Інтернет.

  • На кордоні Білорусі з країнами ЄС тривають допити та затримання. У тому числі й українців

Днями силовиків зацікавила частина пасажирів рейсового автобуса, який прямував з країни ЄС до Білорусі. Частину пасажирів – здебільшого українців – опитали та впустили в країну, а щонайменше двох білорусів після допиту висадили з автобуса. Їх подальша доля невідома.

  • За що судили білорусів у листопаді

У листопаді правозахисникам «Весни» стало відомо про не менше 465 політично вмотивованих судів за адміністративними справами, з яких щонайменше 69 арештів та 105 штрафів. Також за останній місяць почастішали випадки переслідування вітчизняних активістів, які виїхали за кордон. Так, наприклад, у середині листопада у Новогрудку місцевого фізичну особу-підприємця засудили за ст. 24.23 КаОП (несанкціоноване пікетування). Згідно з протоколом, чоловік поставив «лайк» під публікацією з «інформацією політичного спрямування». Суд оштрафував його на 1850 рублів (50 базових величин). Подробиці.

  • TikTok Української служби Радіо Свобода визнали «екстремістськими матеріалами» в Білорусі

Щодо Білоруської служби Радіо Свобода, то її сторінки в Twitter, Telegram, YouTube і TikTok в Білорусі також визнані «екстремістськими матеріалами».

  • Скільки білорусів притягнуто до відповідальності в Україні і скільки депортовано через недійсність паспортів. Цифри від Державній міграційній службі України

За 10 місяців 2023 року Державна міграційна служба склала 1 965 адміністративних протоколів щодо іноземців та осіб без громадянства на проживання за недійсними або простроченими документами. З них лише 85 – щодо громадян Білорусі. За цей період троє білорусів були примусово депортовані з України.

  • Влада Києва підтвердила, що пам’ятник білорусу Михайлу Жизневському, який загинув під час Майдану, знесли за її розпорядженням. 

У Департаменті культури Київської міської державної адміністрації (КГДА) «Свободі» повідомили, що пам’ятник Герою України, білорусу Михайлу Жизневському знесли, оскільки він не мав статусу об’єкта культурної спадщини. «Пам’ятник Михайлу Жизневському не перебуває на балансі та утриманні комунальних підприємств Печерського району Києва, на балансі Департаменту культури та підпорядкованих йому установ», – йдеться в офіційній відповіді на запит «Свободи». Директор Департаменту культури ХДДА Сергій Анжияк заявив, що «пам’ятний знак» Михайлу Жизневському не набув автоматично охоронного статусу після внесення території, на якій він розташований, до Державного реєстру пам’яток як пам'ятка історії місцевого значення. За його словами, пам’ятник Михайлу Жизневському знесли через те, що вирішили зробити новий меморіал героям Києва, які загинули в АТО на сході України з 2014 року.

  • Майже два роки тіло вбитої під Києвом дівчини ховали в Мозирі

Дівчину, яку майже два роки шукала вся Україна, знайшли мертвою. 15-річна Аріна Яцюк була поранена російськими військовими 3 березня 2022 року на Житомирській трасі, коли її родина намагалася втекти від окупації. Виявляється, тіло Аріни Ятюк завжди було в Білорусі. «Весь цей час тіло онучки лежало в Мозирі. Була інформація про її ім'я. Але нам ніхто нічого не говорив, всі ховалися. Судячи з усього, вона померла того ж дня, 3 березня. Якби їй одразу допомогли, перебинтували ногу, можливо, вона б залишилася жива. Її тіло обміняли, її ідентифікували за ДНК. Ось і все, її не стало», – каже дідусь Валентин Іванович.

  • Школярам Гродно пропонують взяти участь у «терміновому зборі допомоги дітям Донбасу»

У місцевих батьківських чатах з'явилася інформація про збір солодощів та засобів гігієни до 11 грудня. Допомога буде передана Фонду Олексія Талая, який 12 грудня в обласній філармонії проведе «урок мужності» під назвою «Зроби правильний вибір». Цей фонд регулярно возить дітей з окупованих регіонів України до Білорусі. НАУ направило матеріали щодо цього злочину за участю Талая до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

  • Міграційна криза: наприкінці тижня на кордоні Білорусі та ЄС було відносно спокійно

У неділю на кордоні Білорусі та ЄС було відносно спокійно. Загалом прикордонники сусідніх держав повідомили про дев'ять запитів мігрантів на перетин кордону. У Литві не було зареєстровано жодної заяви про порушення, у Латвії – лише одна. Польська прикордонна служба повідомила про вісьмох мігрантів. Також польські прикордонники відзначили агресивну поведінку мігрантів на заставі в Черемші. Вони кидали в патрульних гілки.