Дайджест за тиждень (07.08. – 13.08.)

  • Переслідування білорусів за підтримку України: працівника заводу «Полімір» (ВАТ «Нафтан») заарештували на 13 діб.

27 липня суддя Новополоцького суду Тетяна Хрипач постановила арештувати на 13 діб апаратника ВАТ «Нафтан» заводу «Полімір», бігуна на довгі дистанції Андрія Берозовського, за проведення пікету в соцмережах, який не був дозволений владою.

У судовому засіданні встановлено, що «правопорушник» висловлював суспільно-політичні, особисті та інші інтереси, публічно опублікувавши на своїй сторінці у Facebook своє фото та зображення з написом «Слава Україні» на синьо-жовтому фоні.

  • Погрожує термін та депортація: у Білорусі затримали українця за коментарі про росіян.

Силовики затримали громадянина України, який проживає в Білорусі, за коментарі про росіян. Близький до силовиків телеграм-канал заявляє, що українець плюнув в обличчя білоруському народу. На «відео-покаянні» чоловік каже, що після початку війни був підписаний на безліч каналів і «на емоціях» писав образи громадянам росії. Чоловік повідомляє, що проти нього порушено кримінальну справу, йому загрожують термін та депортація.

  • Народилася в Україні: силовики затримали жінку, яка поверталася до Білорусі з Польщі.

«Белсату» стало відомо про чергове затримання на кордоні на переході «Варшавський міст». Затримана – Альона Дмитрієва, яка поверталася з Польщі до Бреста. На паспортному контролі прикордонників зацікавило те, що жінка народилася в Україні. Її передали невідомим людям у цивільному, які вимагали телефон. В результаті жінку затримали. Це сталося кілька днів тому. Відомо, що Олена жила в Бресті і їздила до Польщі за покупками.

  • Лукашенко продовжує вивозити українських дітей в Білорусь під егідою оздоровлення.

За словами лукашенка, «підтримка та оздоровлення дітей буде продовжено». «Планували, плануємо і плануватимемо! І не тільки плануватимемо, але підтримуватимемо дітлахів, – сказав лукашенко. – Ви бачите: вони приїжджають сюди за тишею. Для них дико бути в країні і не чути цих вибухів, не бачити цих смертей, цього голоду». Йому смішно те, що «західники намагаються порушити спочатку на Путіна, тепер щодо мене ситуацію у світі — мало не до кримінальної відповідальності привести — це просто смішно, я абсолютно за це не хвилююся». «Ми домовилися з путіним, що фінансуватимемо ці поїздки з союзного бюджету. Ми це робили і робитимемо, не дивлячись ні на які звинувачення», – заявив він.

  • ЮНІСЕФ «залишається глибоко стурбованим». Відповідь дитячого фонду на звинувачення в участі в вивезенні українських дітей до Білорусі.

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) не бере участі у вивезенні дітей з окупованих територій України до Білорусі, а ті табори для українських дітей-біженців, які торік підтримав фонд, працювали в Білорусі на законних підставах. Таку відповідь отримав правозахисний проект MAYDAY від представників ЮНІСЕФ.

Раніше MAYDAY заявляв, що Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) допоміг розмістити дітей, вивезених з України, до Білорусі. Правозахисники посилалися на минулорічну заяву організації про те, що «наприкінці літа близько 90 хлопчиків і дівчаток з України віком від 6 до 17 років відпочивали в оздоровчих таборах у різних областях Білорусі та отримували психологічну допомогу спеціалістів. ЮНІСЕФ в Білорусі та Білоруський Червоний Хрест організували літній відпочинок для дітей з України».

  • Білорусь користується Пригожиним для перекидання «вагнерівців» до інших країн, – Центр Національного Спротиву.

За інформацією від підпілля, борт з найманцями ПВК «Вагнер» днями вилетів з Білорусі до Нігера. В Нігері відбувся проросійський державний переворот. Через це сусідні країни готують військову операцію проти заколотників. Таким чином, «Вагнер» виступає експортером війни з України до інших країн.

  • Голова Служби охорони державного кордону Литви заявив, що КДБ просить білорусів фотографувати військову техніку у Литві. А литовців намагаються завербувати.

Білоруські спецслужби намагаються вербувати литовців, а білорусів просять знімати пересування військових на території Литви. Про це 9 серпня заявив голова Служби охорони державного кордону (СОДК) Литви Рустам Любаєв. Він зазначив, що на кордоні білоруські спецслужби проводять перевірки телефонів та техніки, зокрема співробітники КДБ — як литовців, так і білорусів. При цьому литовців намагаються вербувати. «Громадян РБ, які прямують до Литви, також просять зробити певні фотографії, зафіксувати пересування військових частин територією Литовської Республіки, фотографувати деякі предмети», – сказав голова СОДК (Служби охорони державного кордону)

  • Міноборони Великобританії: до навчань Білорусі на кордоні з ЄС можуть приєднатися вагнерівці.

Існує реальна можливість того, що «невелика кількість» найманців приєднається до навчань в ролі інструкторів, йдеться у повідомленні Військової розвідки. Британська розвідка вважає, що «навчання, швидше за все, є частиною планового навчального циклу білоруських військових», і малоймовірно, що бригада перебуває у боєготовному стані. Водночас росія, на думку відомства, «з великою ймовірністю зацікавлена у позиціонуванні Збройних сил Білорусі як противника НАТО». 7 серпня на «дільницях місцевості в Гродненській області» та Гозькому полігоні неподалік кордону з Польщею та Литвою розпочалися командно-штабні навчання з 6-ю окремою механізованою бригадою. Міноборони заявлено, що навчання ґрунтуються на прикладі бойових дій в Україні.

Литва вже закриває 2 прикордонні переходи з РБ. А Польща збільшить кількість військових на кордоні до 10 тисяч. Слідом за Литвою та Польщею про посилення кордону заявила і Латвія.

  • Білорусь має намір вийти з угоди з Україною про переселенців та біженців.

Про це повідомив голова комісії з міжнародних справ Палати представників Національних зборів Андрій Савіних. Білорусь уже прийняла рішення про зупинення своєї участі в цьому договорі, але вийти з нього країна може лише через закон, пояснив Савіних. За його словами, законопроект підготовлений «у відповідь на недружні дії, вжиті Україною щодо Білорусі, які виразились у закритті цією країною Державного кордону з Білоруссю, а також у виході України в односторонньому порядку з низки міжвідомчих та міждержавних договорів». Депутат вважає, що ухвалення законопроекту «не вплине на переїзд та інтеграцію переселенців з України, а також не погіршить правове становище громадян України, які мають посвідку на проживання або звертаються за отриманням білоруського громадянства», оскільки всі ці питання врегульовані національним законодавством. У бесіді з російським інформаційним агентством Sputnik Білорусь Савіних заявив, що останнім часом у РБ збільшився потік українських біженців, які виїхали до країн Заходу та прожили там певний час.