Дайджест за тиждень (08.04-15.04)

·Переслідування за підтримку України за останній тиждень:

  • 28-річного жителя Петрикова Івана Сухомерова засуджено до 10 років колонії суворого режиму. Суддя Сергій Багінський судив його одразу за десятьма політичними статтями за розміщення на його сторінках у соцмережах негативних публікацій про Лукашенка, а також матеріалів із закликами до міжнародних організацій ввести санкції проти Білорусі. Вступив до BYPOL, хотів стати вояком полку Кастуся Калиновського і донатив Збройним силам. Івана Сухомерова затримали після повернення з-за кордону.
  • Вчительку з Мінська судитимуть за статтею про участь у збройному формуванні на території іноземної держави. 23-річну Дар’ю Хмельницьку, вчительку білоруської мови, судитимуть за звинуваченням у грубому хуліганстві та участі у збройному формуванні на території іноземної держави (ст. 342 та ч. 2 ст. 361-3 КК). За першою статтею зазвичай судять тих, хто брав участь у акціях протесту 2020 року і виходив на дорогу. Другою – ті, хто так чи інакше допомагав Україні та Збройним Силам України.
  • Івацевичі: силовики затримали жінку, яка знімала пересування військової техніки та викладала відео в TikTok. Telegram-канал, близький до силовиків, опублікував відео з 53-річною жінкою (обличчя закрите), яка «гуляла містом і вирішила зняти пересування військової техніки». За її словами, це відео жінка завантажила в TikTok.
  • Українця затримали за «образу» російських військових у телеграмі. Telegram-канал, близький до силовиків, опублікував відео людини, затриманої за «образливі» коментарі на адресу російського військового, громадянина України. На відео чоловік розповідає, що народився у Львові. У телеграмі він написав «образливі» коментарі на адресу російських військових. Автори поста повідомляють, що українця затримали за звинуваченням у підбурюванні до масових заворушень.

·Політичне переслідування минулого тижня:

  • У Росії затримали щонайменше 13 білорусів за коментарі щодо теракту. Провладні Telegram-канали опублікували відео-покаяння з працівником будівельної компанії. На ньому чоловік розповідає, що нібито був підписаний на «деструктивні» Telegram-канали, звідки робив репости знайомим, а також залишив «негативний коментар» про теракт у «Крокус Сіті Холі».
  • Силовики затримали водія вантажівки з Бобруйська. Він «надавав допомогу екстремістським формуванням», реєструвався в чат-боті плану «Перемога», а також брав участь у післявиборчих акціях протесту.

·Масові затримання та суди:

  • За події 10-11 серпня 2020 року в Бресті засуджено шістьох осіб. Цих 6 осіб звинуватили в тому, що з 10 по 11 серпня 2020 року в Бресті вони «вигукували гасла, демонстрували біло-червоно-білі полотна, умисно перешкоджали руху транспортних засобів і нормальній роботі підприємств і організацій». Майже всіх засудили до тюрми.
  • У Жлобіні силовики провели рейд. Відео-покаяння трьох затриманих опублікували пропагандисти. Один із них працює водієм навантажувача на підприємстві «Агростиль», другий — спеціалістом на «А1», третій — гальваністом на БМЗ. На камеру чоловіків змушували зізнатися в участі в протестах 2020 року. Пропагандисти уточнили, що всі вони стали «фігурантами кримінальної справи».

·Обвинувачений в образі Лукашенка помер у СІЗО Бреста. Це вже шостий політв'язень, який помер за ґратами.

Олександра Кулініча затримали 29 лютого в Бресті. Відтоді він перебував в СІЗО в очікуванні суду, який мав відбутися 16 квітня. Однак за тиждень до цього, 9 квітня, чоловіка не стало. Кулініч помер від ішемічної хвороби серця. Принаймні ця причина вказана у висновку про смерть. Про нього розповів син і друг загиблого.

·У Білорусі збираються заочно судити дівчину загиблого в Києві активіста Віталія Шишова

5 квітня Слідчий комітет розпочав спецрозслідування проти речіцької активістки Божени Жолудь, наречена вбитого в Києві активіста Віталія Шишова. «За версією слідства, у серпні 2021 року підозрювана, перебуваючи біля посольства Республіки Білорусь в Україні, закликала до масових заворушень, що супроводжувалися насильством над особою та збройним опором представникам влади, тобто до вчинення дій спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі. Її протиправні дії були зняті на відео та поширені різними ЗМІ та інтернет-ресурсами, включно з деструктивними Telegram-каналами. Зазначені відомості долучені до матеріалів кримінального провадження».

·Freedom House: Білорусь перетворилася на низку жорстоких авторитарних режимів

Правозахисна організація Freedom House опублікувала щорічний звіт «Країни з перехідною економікою – 2024: поділ регіону на автократії та демократії». Рівень розвитку демократичних інститутів знизився в 10 з 29 країн Східної Європи та Азії, які входять до переліку країн перехідного періоду, і покращився лише в п'яти, включно з Україною. Правозахисники підкреслили, що на тлі посилення співпраці між автократами, зокрема між Путіним і Лукашенком, залежність останнього від Росії «у зовнішніх і внутрішніх справах становить ризик повного перетворення Білорусі на васальну державу». Раніше Freedom House назвав Білорусь однією з найбільш невільних країн сучасного світу. За даними World Freedom Index, торік ситуація зі свободою була гіршою в Азербайджані, Таджикистані та Туркменістані, ніж у Білорусі.

·Військовий експерт Грабський вважає, що білоруську армію не можна недооцінювати

Український військовий експерт Сергій Грабський розповідає «Свободі», як у Києві оцінюють реальну боєздатність білоруської армії, аналізує ймовірність нападу Росії на країни НАТО та відповідає на запитання, чому Україна змушена тримати значний військовий контингент на його північному кордоні.

·Білорусь підписала закон про смс-повістки в армію

Факт надсилання повідомлення буде достатнім для того, щоб повістка юридично вважалася врученою. А за ухилення від служби тепер можна отримати не два, а три роки позбавлення волі або хімію.

·Україна вийшла ще з двох угод з Білоруссю

9 квітня уряд України «у зв'язку з принциповою зміною обставин» припинив дію міжурядової угоди про співробітництво між прикордонними регіонами України та Білорусі від 1997 року, а також Угоди про міжрегіональне та прикордонне співробітництво від 2013 року.