Дайджест за тиждень (11.03-17.03)

·Арешти за підтримку України минулого тижня:

  • Мінчанина затримали за коментарі та відео з російською військовою технікою. На відео білорус розповідає, що писав образливі коментарі на адресу силовиків і Лукашенка в телеграмі, листувався з блогеркою Тетяною Мартиновою, знімав пересування російської військової техніки в Білорусі і відправляв відео в чат-бот каналу Nexta.
  • У Мінську затримали вчителя фізики з 20-річним стажем – він нібито «знущався з учня-патріота». У відео-покаянні чоловік розповідає, що підтримує Україну та проти війни, не підтримує військово-патріотичне виховання дітей у школі та змусив учня, який прийшов на урок у військовій формі, її зняти.
  • Силовики затримали жителя Мінська – він залишав коментарі на підтримку України. У відео-покаянні затриманий розповідає, що брав участь в акціях протесту, залишав коментарі на підтримку України та про представників влади, а також нібито приєднався до плану «Перемога» та ініціативи «Опір».

·Політичне переслідування за минулий тиждень:

  • Мінчанина затримали через чехол з написом «Pray for Belarus». На камеру розповідає, що брав участь у протестах 2020 року, де знімав все, що відбувалося на телефон. Він також поширював наклейки з «деструктивними» написами. Чоловіка затримали за чохол для телефону з протестною символікою, який він «демонстрував у громадських місцях». А після цього в телефоні знайшли фото з участі в акціях протесту та фото листівок.
  • Силовики затримали мешканця Могильова. Він нібито зареєструвався в чат-боті плану «Перемога».
  • Силовики затримали керівника пивзаводу в Мінську за участь у фейковому плані «Перемога 2.0». На відео чоловік розповідає, що побачив в інтернеті посилання на план «Перемога 2.0», перейшов на нього, і невдовзі до нього прийшли силовики.
  • Мостівчанина судять за чотирма статтями за коментарі та реєстрацію в плані «Перемога». Івана Подліпенцева затримали у червні 2023 року. Тоді провладні канали опублікували відео з ним. На відео Іван розповів, що його затримали за «недобрі коментарі» на адресу поліцейських в YouTube і Telegram. За словами авторів провладних каналів, він також був зареєстрований у «Плані перемоги».
  • Проти 62-річної глибочанки, яка виступила з лозунгом «Стоп таракан», розпочато спецпровадження – її збираються судити заочно. Жінку запрошують повернутися до Білорусі.

·Масові арешти:

  • 13 березня у 5-тисячному селищі міського типу Краснопілля відбулася облава. Це пов'язано з післявиборчими акціями протесту.
  • Арешти в Щучині. Про затримання на приватному підприємстві «РинаПластик» у Щучині повідомили провладні Telegram-канали. Попередньо вони пов'язані з «поширенням екстремістських матеріалів».

·Українська сторона послідовно розриває двосторонні угоди з Білоруссю:

Україна розірвала Угоду про залізничні перевезення з Білоруссю. Угода визначала співробітництво між країнами у вантажних і пасажирських перевезеннях залізничним транспортом, передбачала координацію тарифної політики, фінансові відносини сторін, а також співробітництво у підготовці залізничників.

·У Білорусі громадянку України засудили до 9 років позбавлення волі за «шпигунство».

Гомельський обласний суд у закритому режимі виніс вирок громадянці України Наталії Захарченко. За звинуваченням у «шпигунстві» її засудили до 9 років позбавлення волі. Окрім терміну ув’язнення, суд постановив конфіскувати у Наталі мікроавтобус. Наталя Захарченко регулярно їздила з Чернігова до Мазиря через Польщу після початку «великої війни». Перевозила речі, людей, домашніх тварин. Його послугами охоче користувалися білоруси та українці, оскільки після 24.02.2022 кордон з Білоруссю був закритий. На початку липня 2023 року Наталя знову поїхала до Білорусі та зникла. Пізніше з'ясувалося, що її затримали і вона перебуває в СІЗО.

·Під час війни в Україні загинув білоруський доброволець Олександр Стасевич.

За освітою Стасевич історик, закінчив бізнес-школу Києво-Могилянської академії. У складі ЗСУ проходив службу штурмовиком спеціального підрозділу. «Олександр не зобов’язаний був воювати за Україну, неодноразово поранений і контужений – він міг демобілізуватися зі спокійною совістю. Але Сашко не міг залишити свій загін і своїх побратимів. Розуміючи всі ризики: він йшов до кінця – справжній воїн. Найкращий з найкращих, біль не передати словами, немає слів», – написав його друг.

·За що судили білорусів у лютому.

У лютому правозахисникам «Весна» стало відомо про щонайменше 548 політично вмотивованих судів за адміністративними справами, з яких щонайменше 95 арештів, 84 штрафи та тричі призначено громадські роботи. «Весна» склала щомісячний список найдивніших і найсмішніших причин, за якими судили людей у ​​лютому.

·Як у Білорусі переслідують за солідарність.

За даними МВС, лише з початку 2024 року 260 осіб зробили «добровільні пожертви» на суму понад $356 тис. З початку цього року силовики виявили 260 осіб, які робили пожертвування «екстремістським» формуванням. За підрахунками правозахисників, 16 березня в Білорусі 64 людини були засуджені до термінів від 1,5 до 19 років позбавлення волі за «фінансування екстремістської діяльності». Також щонайменше 3 осіб засуджено до загальних 26,5 років позбавлення волі за «фінансування терористичної діяльності».

·Міграційна криза: після затишшя мігранти активізувалися майже у всіх регіонах ЄС.

У п'ятницю 108 мігрантів намагалися потрапити до країн ЄС з Білорусі. 76 мігрантів здійснили спробу прорватися до Польщі. У деяких районах мігранти закидали польських прикордонників палицями та камінням. 32 особам спробували незаконно перетнути латвійсько-білоруський кордон. У Литві таких спроб не зафіксовано.