Дайджест за тиждень (11.09-17.09)

  • Переслідування білорусів за підтримку України за останній тиждень

 - Колишнього військового судять за передачу українцям інформації про російські війська. 11 вересня у Мінську розпочався суд над військовим у відставці Дмитром Гуліним, якого звинувачують у роботі на українські спецслужби. Засідання веде суддя Світлана Бондаренко. До 2012 року Дмитро служив у Збройних силах Білорусі, після 2020 року виїхав до Узбекистану. Провладні джерела повідомляють, що після цього він поїхав до Києва, де його нібито завербувала СБУ. Згодом Дмитро повернувся до Мінська, де був затриманий. Чоловік-топограф високого класу раніше мав доступ до державної таємниці. Також провладні джерела пишуть, що під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну Дмитро передавав українським спецслужбам інформацію про пересування та дислокацію військ, склад сил спецоперацій та багато іншого.

 - 2,5 роки колонії присудили пінчанину за зйомку військової техніки. У Мінську на 2,5 роки колонії засудили мешканця Пінського району. У березні 2022 року він "здійснив відеозапис пересування військової техніки". 35-річного Андрія Романовича було затримано на початку травня 2022 року, визнано політв'язнем. Йому пред’явили те, що 18 березня 2022 року зняв на відео білоруську військову техніку та відправив до телеграм-групи, визнаної "екстремістськими матеріалами", що розцінили як "сприяння екстремістській діяльності", ч.1 ст. 361-4 КК РБ. Також аналогічний суд пройшов над брестчанином. Коваля Олександра звинувачували у "сприянні екстремістській діяльності" через відправлене 27 березня 2022 року відео в телеграм-бот «Редакція Nexta». На відео було знято пересування військової техніки на кільцевій дорозі МКАД (навколо Мінська). Чоловіка затримано ще 28 травня 2023 року, і з того дня у неволі. Прокурорка запросила 2,5 роки колонії. Вирок поки що невідомий.

 - ГУБАЗіК затримав чоловіка, який хотів піти в полк Калиновського. На "відео-покаянні" 18-річний хлопець "зізнається" у реєстрації в чат-боті плану "Перемога", а також у тому, що хотів вступити до полку імені Кастуся Калиновського і тому зв’язався з ними в Telegram.

  • Політичні переслідування та репресії за минулий тиждень

 - Колишнього масажиста збірної з біатлону засудили до 9,5 року колонії за донати. Колишній масажист збірної Білорусі з біатлону Микола Васильович отримав 9,5 роки колонії посиленого режиму за донати, повідомляє ПЦ "Весна". Василевича судили двічі за три місяці. 6 червня його засудили до шести років колонії за статтею про фінансування "екстремістського" формування (стаття 361-2 КК) та фінансування "екстремістської" діяльності (стаття 361-1 КК). 13 липня його судили за статтею про фінансування "терористичної" діяльності (ч. 2 ст. 290-1 КК). До терміну додали ще 3,5 роки колонії та призначили штраф у 600 базових мінімумів (8 200 доларів). Подробиці справи невідомі. Василевича затримали у жовтні 2022 року. У січні 2023 року його внесли до списку терористів.

 - Силовики затримали студента за аватарку з символікою Полку Калиновського. На "відео-покаянні" хлопець розповідає, що він студент 2-го курсу, і його затримали нібито за поширення "нацистської символіки та екстремістських матеріалів", а також за те, що в одній із соцмереж на його аватарці є символ полку імені Кастуся Калиновського.

 - У Мінську затримали 17-річного парубка з тату про "русский корабль". У ГУБОЗ вважають, що "неповнолітній вандал сприйняв не пов'язане з позбавленням волі покарання за слабкість". "Можливо, треба відразу давати жорсткіші покарання?" — запитали силовики. На відео підліток розповідає, що навчається на третьому курсі одного із столичних коледжів. Він зізнається, що брав участь у 2020 році в акціях протесту — на той момент йому було 15 років, а також пройшов реєстрацію у чат-боті плану "Перемога" у 2021 році. Татуювання, що "ображає честь і гідність російських військовослужбовців", "Русский корабль, иди на…" підліток зробив у 2022 році. "Це татуювання зобов'язуюся звести після відбуття покарання", — каже хлопець на відео. Також за тату затримано мешканця Гродно. На «відео-покаянні» Сергій Смокат каже, що затримали його за поширення екстремістської символіки. Також він має татуювання 2Пагоня" і "ACAB".

 - ГУБАЗІК затримав чоловіка за образливий твіт про пропагандиста Азаронка. Провладні Telegram-канали повідомляють, що "вдома у затриманого виявлено заборонену символіку, а також книгу, яка обґрунтовує ідею приєднання Білорусі до Польщі". Пропагандиста Азаронка привели на запис покаянного інтерв'ю із затриманим Андрієм Гуревським - він сказав, що "треба було висловлювати свої думки віч-на-віч, а не бігти в Twitter".

 - У Гомельській області черговий рейд за підписку на "екстремістські" спільноти: затримано щонайменше 7 осіб. Про зачистку в прикордонних районах Білорусі: Брагіна, Хойники, Камарина пишуть провладні телеграм-канали. Затримано щонайменше 7 осіб, 4 з них пенсійного віку. Повідомляється, що затримання відбувалися за підписку на "екстремістські" спільноти в "Однокласниках". Усім затриманим силовики погрожують відповідальністю за статтею 19.11 КУпАП (поширення екстремістських матеріалів).

 - Троє випускників не встали на випускному під гімн – їх засудили. На урочистій частині випускного вечора побував мешканець Наровлі Максим Головацький разом із друзями. У момент звучання гімну Білорусі він і ще двоє людей залишилися на своїх місцях. За словами правозахисників, замість профілактичної бесіди працівники Наровлянського відділу поліції поспішили скласти адмінпротоколи на «злісних порушників правопорядку». Правозахисникам стало відомо, що 2 серпня в суді Наровлянського району суддя Олександр Ваурантович розглянув адміністративну справу 25-річного Максима Головацького за статтею 24.54 Кодексу Республіки Білорусь про адміністративні правопорушення "Незаконні дії в ставлення до державних символів". Відомо, що до адміністративної відповідальності також притягували його друзів.

 - Мешканця Гродно затримали за реєстрацію в чат-боті плану "Перемога". За даними силовиків, чоловік зареєструвався в чат-боті плану "Перемога", а також брав участь в ініціативі зі створення політичної партії «Разом».

  • "Вони працювали на СБУ і хотіли підірвати залізницю в Білорусі". КДБ заявив про затримання трьох "бойових формувань"

Комітет державної безпеки звинуватив п’ятьох жителів Білорусі в роботі на СБУ, а також затримав українця, який нібито створював сховки зі зброєю в прикордонних районах. Фільми про це відразу показали всі державні канали. На відео деякі з них виглядають побитими, навіть мають синці на обличчі. КДБ звинуватив українські спецслужби у створенні в Білорусі мережі, яка стежить за російськими та білоруськими військовими об’єктами та здатна організовувати диверсії. BelPol поставив під сумнів правдивість цієї інформації. Колишні силовики зазначають, що КДБ не надав доказів терористичних акцій, які готувалися, а "затримані плутаються, на кого вони працювали". "Такого роду дії, які організовують спецслужби, повинні мати конкретну мету, всі затримані не можуть назвати цю мету, а лише вимовляють завчені фрази про "дестабілізацію ситуації", які не використовуються цивільним населенням», – додали вони. Найголовнішою невідповідністю є відсутність "оперативної гри" КДБ після виявлення ймовірних злочинців.

  • Калиновці брали участь у визволенні села Кліщівка, що поблизу Бахмута

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак 17 вересня виклав у своєму телеграм-каналі фото бійців ЗСУ у селі Кліщівка у Бахмутському районі Донецької області. За населений пункт воювали в тому числі і білоруси – батальйони «Волат» та «Литвин». Нагадаємо, 15 вересня полк Калиновського заявив про звільнення Кліщівки та виклав відео того, як бійці підрозділу йдуть населеним пунктом. Проте пізніше це повідомлення прес-служба полку вилучила, уточнивши, що відео було опубліковано помилково, бої за селище тривають.

  • Європарламент закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт Лукашенка

Резолюція засуджує «незаконне переміщення» дітей «з окупованих Росією регіонів України до так званих реабілітаційних таборів Білорусі», де неповнолітніх «піддають русифікації та ідеологічній обробці». На думку ЕП, такі дії "Лукашенка та його режиму" можна прирівняти до злочинів проти людства. У документі «найрішучішим чином» засуджуються репресії в Білорусі. Європарламент вимагав від білоруської влади припинити "спіраль насильства", "тортури та пропаганду проти інакодумців", "безумовного звільнення" політв'язнів. На переконання Європарламенту, Білорусь і РФ повинні бути включені до списку країн з "високим рівнем ризику відмивання грошей і фінансування тероризму". У результаті може з'явитися список родичів осіб, пов'язаних з режимом Лукашенка, і їм можуть заборонити в'їзд в ЄС. Рішення прийнято 453 голосами. Проти був 21 депутат, 40 утрималися.

  • Білорусь виправдовується за вивіз українських дітей з окупованих територій

Посол Білорусі в Росії Дмитро Крутий каже, що це відбувається за згодою батьків або законних представників. За його словами, з початку 2021 року Білорусь відвідали понад 3,5 тисячі українських дітей. Їх возять у відомий дитячий табір «Зубраня» та інші подібні заклади – «на курс відпочинку та оздоровлення». І держава називатиме це «системною допомогою дітям Донбасу». Переважно це діти-сироти, батьки яких загинули під час бойових дій, або з неповних малозабезпечених сімей.

  • 13 вересня 2020 року, у Бресті відбулася акція протесту. Відтоді засуджено 134 людини

Перший суд у справі "карогодної" відбувся 25 лютого 2021 року, а останній - 28 березня 2023 року. Тоді влада вперше за час протестів застосувала водомет для розгону людей.

  • Білоруський ПЕН: в ув'язненні перебувають 133 діячі культури, троє померли за ґратами

Дослідження «Сфера культури Білорусі: репресії та тенденції 2022-2023 рр.» сформоване із 42 експертних інтерв'ю з представниками сфери. Зафіксовано 925 порушень культурних прав та прав людини щодо діячів культури за січень–червень 2023 року. Як зазначають укладачі, за описаний період ув'язнення померли художник та перформер Олесь Пушкін, художник Руслан Карчаулі (у Гродненській в'язниці №1), культурний менеджер та блогер Микола Климович (у виправній колонії «Витьба-3»). «Правозахисники та громадськість пов'язують [їх смерті] з умовами утримання та неналежною медичною допомогою у закритих установах системи МВС. За нез'ясованих обставин у Лідському РВВС помер поет Дмитро Сорокін», — наголошується у дослідженні.

  • Колишній політв'язень, правозахисник Ленаїд Судаленко розповів у Європарламенті про умови у білоруських тюрмах

«Щодень» наводить уривки з виступу Леоніда Судаленка в Європарламенті.

               – Я дуже часто чув у цих місцях, що швидка приїжджає в одному випадку: констатувати смерть.

              – Як тільки політв’язень потрапляє до в’язниці, йому одразу дають жовту бірку, він відрізняється від інших ув’язнених.

              – Для 60-річної людини термін 10-15 років, як кажуть у наших таборах, – це квиток в один кінець.

  • У Білорусі плануються зміни в КПК, які погіршать становище підозрюваних

Також, за інформацією організації колишніх силовиків BelPol, ці зміни призведуть до позбавлення процесуальної незалежності слідчого та посилення ролі прокуратури.

  – Буде розширено перелік статей Кримінального кодексу, згідно з якими можна буде «затримувати громадян без обов’язкового обрання міри тримання під вартою на строк до 10 діб та без пред’явлення обвинувачення на строк до 20 днів».

 – Планується виключити ч. 2 ст. 333. Відповідно до неї, якщо потерпілий або свідок, звільнений від обов'язку давати показання проти обвинуваченого, не дав згоди давати показання в судовому засіданні, їх показання слідству не можуть бути оголошені. «На практиці ця норма дозволила заблокувати можливість використання як доказів свідчень близьких родичів, отриманих шляхом обману, погроз чи насильства. Тепер свідчення таких осіб, отримані на стадії допиту чи попереднього слідства, зможуть бути покладені в основу вироку», – зазначили в організації.

  • Силовики отримають супердоступ до платежів білорусів

Що означає «супердоступ» і чого очікувати? Економіст Володимир Кавалкін пояснює: «Силовики Білорусі кажуть, що це для вашої безпеки. Але якщо є підозра, що якийсь шахрай перераховує собі гроші і це незаконно, поліція-міліція будь-якої держави має підстави отримати ці дані. Вони можуть як повернути гроші, так і взагалі заборонити переказ. Ні Нацбанку, ні силовикам, ні нікому не потрібні додаткові можливості. Владі цього мало, їй ще потрібно отримати доступ до банківської інформації. Тобто правоохоронці хочуть бачити вас не тільки в базах даних магазинів, барів і клінік, а й контролювати всі ваші витрати, податки і так далі онлайн. Також вони вже третій рік встановлюють камери для спостереження за людьми, тобто беруть приклад з Китаю і будують такий цифровий концтабір».

  • На запит силовиків Білорусі в СНД затримали 130 осіб з початку року

З початку цього року на території СНД було затримано 130 осіб, які скоїли злочини у Білорусі, повідомив голова МВС Іван Кубраков на засіданні Ради міністрів внутрішніх справ держав СНД. У свою чергу у Білорусі затримали 77 осіб за запитами правоохоронців із країн СНД. Кубраков підкреслив, що такі затримання стали можливими завдяки обміну оперативною інформацією та наповненню Міждержавного інформаційного банку фотографіями розшукуваних осіб.

  • Право на проїзний документ в Україні мають лише 45 білорусів та білорусок

Про це свідчать дані Державної міграційної служби України, які надав юридичному департаменту Free Belarus Center Західний інформаційний центр.

             – Станом на 31 березня 2023 року в Україні перебувало 30 громадян Республіки Білорусь, яких визнано біженцями.

             – Станом на 31 березня 2023 року в Україні перебувало 15 громадян Республіки Білорусь, яких визнано особами, які потребують додаткового захисту.

Право на проїзний документ в Україні мають лише іноземці з такими статусами. А після вступу в силу нового указу Лукашенка проїзний документ є чи не єдиною альтернативою білоруському паспорту, який не можна продовжити чи обміняти за кордоном.

  • Білорусь відмовляється співпрацювати з Україною у сфері захисту культурної спадщини

Постанову Радміну підписано 8 вересня, опубліковано на Національному правовому інтернет-порталі і набирає чинності з дня його ухвалення. Йдеться про угоду між країнами, яку було підписано у Мінську 29 квітня 2010 року.

  • Білоруський волонтер Олександр Царук потребує допомоги. У нього онкологія

Олександр захищав Київ від російської навали. Коли у нього діагностували перелом стегна, Олександр звільнився з армії, а згодом створив організацію допомоги ветеранам і активним волонтерам. Тепер у нього інша проблема.

  • Під час візиту до США Тихановська візьме участь у церемонії вручення Зеленському премії Global Citizen

Про це повідомив головний радник політика Франек Вячорка. Головною метою візиту до США стане участь у заходах Генеральної Асамблеї ООН. За словами Вячорки, у Нью-Йорку у Тихоновської заплановані зустрічі з політичними лідерами та міністрами закордонних справ низки держав. Вона також візьме участь в дискусії про незалежність і суверенітет Білорусі, організованій делегацією ЄС в ООН.

  • Польща з початку 2021 року видала білорусам 586 тис. віз

Більше віз видано лише українцям – 990 тисяч. Таку статистику оприлюднило Міністерство закордонних справ Польщі. Статистику оприлюднили на тлі гучного скандалу: є підозри, що при видачі віз працювали великі корупційні схеми. У відповідь слідству польська влада заявила, що "не вся інформація відповідає дійсності". Але опозиція стверджує, що ці схеми сприяли нелегальній міграції азіатів через Білорусь.

  • Табір ПВК «Вагнер» продовжують розформовувати в Білорусі

Демонтаж триває в селі Цель під Осиповичами. Це видно на знімку за 9 вересня, який отримала білоруська служба Радіо Свобода. Загалом, за їхніми даними, з 23 серпня демонтовано близько 60 великих військових наметів. Наразі невідомо, куди могли перенести ці намети і чи самі «вагнерівці» залишили Білорусь.

  • До Білорусі тривають поставки комплексів «Іскандер-М», ракети яких можуть нести ядерні заряди

Новий етап поставок розпочався наприкінці серпня – на початку вересня, повідомляє Громада Залізничників. «З метою збереження секретності поставки частин ядерної зброї здійснюються групами від трьох до шести вагонів із виділенням окремого локомотива. Номер та індекс, наданий на стартовій станції, змінюється перед стиковкою в Росії і при перетині кордону. З кожною такою пересадкою змінюється і станція призначення поїзда», – повідомляють залізничники.

  • Міністерство оборони України: У Білорусі створюється приватна військова компанія

На базі ПОП «ГардСервіс» у Білорусі створюється приватна військова компанія. До ПОП пропонують приєднатися вагнерівцям, що залишаються в Білорусі, повідомив Центр національного опору (підрозділ при командуванні СЗГ Міноборони України). Зазначається, що ПОП «Гардсервіс» дислокується на базі колишнього центру спеціальної підготовки БФСТ «Динамо» у Мар'їній Гірці. Також стверджується, що на базі охоронного підприємства білоруська влада планує створити ПВК.

  • Литва направить на латвійсько-білоруський кордон підкріплення через рекордний наплив нелегальних мігрантів

Про це повідомляє портал Delfi з посиланням на заступника міністра внутрішніх справ Литви Арнольдаса Абрамавічюса. "Попереднє рішення - відправити на допомогу до 20 прикордонників", - заявив чиновник. За 10 вересня латвійські прикордонники запобігли рекордній для цього року кількості спроб нелегального переходу кордону з боку Білорусі — 256. Попередній рекорд був 7 вересня (173), до цього — 6 вересня (146), 22 серпня (143), 25 серпня (127). З початку вересня таких спроб було здійснено 1 021. Загалом у 2023 році держави Євросоюзу запобігли 30 146 спробам незаконного перетину кордону з боку Білорусі.