Дайджест за тиждень (11.12-17.12)

  • Переслідування білорусів за підтримку України за останній тиждень:

  • Судять чоловіка, який підтримував волонтерів в Україні. 14 грудня в Мінську розпочали розгляд кримінальної справи проти 31-річного Чеслава Канановича. Чоловіка обвинувачують у вербуванні, навчанні чи іншій підготовці до участі на території іноземної держави у збройному формуванні чи збройних конфліктах чи у фінансуванні такої діяльності. Розглядати справу призначено суддю В’ячеслава Тулейка. Згідно з обвинуваченням, Канановичу загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі.
  • Чоловіка судять за те, що він намагався вступити до полку Калиновського та проходив військову підготовку під Києвом. 6 грудня в Могильові розпочався суд над Олександром Куликовим, затриманим у червні після повернення з Польщі. Чоловік виїхав за кордон через політичні переслідування, але згодом силовики пообіцяли йому, що якщо він повернеться, то не буде позбавлений волі. Але в результаті політв'язня затримали на кордоні і помістили в СІЗО. Через два місяці його засудили до 3 років колонії за коментарі в «екстремістських» чатах. А нещодавно стало відомо, що Олександра знову судять - за спробу вступити в полк Калиновського в Україні, а також за "підготовку до участі в екстремістській діяльності".
  • ГУБАЗіК затримав хокейного тренера, який жартома написав у чаті батьків, що йому більше подобається прізвище Зеленський. Чоловік є дитячим тренером ХК «Локомотив-Орша», тренує дітей 2015 року народження. У відео-покаянні він розповідає, що жартома написав, що надає перевагу прізвищу Зеленський. Провладні Telegram-канали також опублікували коментар, до яких  з'явилися претензії. З контексту випливає, що мова йде про прізвище Лукашенка: «Мене не цікавить його прізвище. Зеленський – гарне прізвище». Також пропагандисти обіцяють поскаржитися на чоловіка до Федерації хокею, щоб «не допустити його до тренерської роботи».
  • Політичні затримання за минулий тиждень:

  • ГУБАЗіК затримав жителя Лошиці. Чоловік нібито поширював «екстремістські матеріали» та нацистську символіку, підтримував «неонацизм в Україні» та чекав, «коли прийдуть калиновці визволяти Білорусь». Затриманий – 36-річний Сергій Кудін з Мінська.
  • Силовики затримали співробітника "Білорусьбанку" за реєстрацію в чат-боті плану "Перемога". У відео-покаянні чоловік розповідає, що нібито зареєструвався в чат-боті плану «Перемога» і брав участь в акціях протесту з 2015 року. Також його змусили повідомити, що він підписаний на «деструктивні канали» та надсилає інформацію в чат-боти Nexta, «Голос», «Мозгова Білорусь». Заарештований - 35-річний Артур Філіпов.
  • Масові арешти та обшуки:

  • У Могильові силовики провели масові обшуки, відомо щонайменше про шість осіб. Обшуки відбулися 5 і 6 грудня, правозахисники пов'язують їх із визнанням двох могилівських медіа "екстремістськими організаціями". За попередньою інформацією, прийшли до 6 осіб. Ймовірно, у них вилучили техніку, телефони, залишили без засобів зв’язку.
  • У Червені затримали щонайменше трьох людей за репости та участь у протестах 2020 року. Силовики назвали затримання "обробкою деструктивних елементів Червені". За їх словами, один із чоловіків у 2020 році вивісив на даху свого котеджу біло-червоно-білий прапор. У його будинку знайшли зброю. Другого чоловіка на відео змусили сказати, що він зробив репост із «забороненого каналу». А хлопець — що брав участь у серпневих протестах 2020 року і писав повідомлення про силовиків.
  • У Березівці силовики затримали вісім осіб. У п'ятницю, 15 грудня, силовики затримали вісім осіб на склозаводі "Німан" у Березівці. Людей затримали за підписку на "екстремістські" канали. За якими статтями звинувачують затриманих і що з ними зараз – невідомо. Силовики прийшли на компанію втретє за півроку. 13 серпня на "Німані" затримали дев'ятьох людей, а 8 грудня - щонайменше десятьох.
  • Білорусь увійшла в трійку країн-лідерів за кількістю журналістів у в'язницях.

З 2022 по 2023 рік кількість безпідставно затриманих журналістів у світі зменшилася майже на 9%, але у 2024 році за гратами залишиться 521 журналіст, порівняно з 569 у 2022 році. Більше половини ув’язнених журналістів знаходяться в Китаї (включно з Гонконгом), М’янмі, Білорусі і В'єтнамі. «У 2023 році Лукашенківська Білорусь увійшла до трійки режимів, які найбільше засуджують журналістів: за ґратами перебувають 39 осіб (на 7 більше, ніж у 2022 році). Білорусь є країною з найбільшою кількістю затриманих журналістів (10) після Китаю (14)», – йдеться у звіті міжнародної організації «Репортери без кордонів».

  • Громадянку України Катерину Бруханову внесли до білоруського "списку екстремістів".

Зараз у списку 3628 прізвищ. 15 грудня Міністерство внутрішніх справ (МВС) склало традиційне п'ятничне оновлення "Списку громадян Білорусі, іноземних громадян або осіб без громадянства, які причетні до екстремістської діяльності". Серед інших до списку потрапили громадянка України Катерина Бруханова, засуджена за пожертвування білоруському програмісту-волонтеру Леоніду Райчонку, і бізнесмену Валентину Штермеру.

  • На кордоні з Україною виявили тіло солдата строкової служби з ознаками самогубства.

11 грудня на території прикордонної застави «Роза Люксембург» Єльського району виявлено тіло 20-річного військовослужбовця з ознаками суїциду, повідомляє прес-служба Мозирського прикордонного загону. Загиблий рядовий служив у Мозирському прикордонному загоні з травня 2023 року.

  • Білоруська та українська сторони послідовно розривають двосторонні угоди:

  • Білорусь розірвала угоду з Україною про науку і технології. Вона була підписана у грудні 1992 року. Київ розірвав згадану угоду півтора року тому, у квітні 2022 року.
  • Білорусь розірвала угоду про спрощений контроль на кордоні з Україною. Угода була підписана в грудні 1995 року. Цього року в лютому Україна вийшла з нього в односторонньому порядку, тому крок офіційного Мінська був фактично відповіддю на це.
  • Україна розриває з Білоруссю угоду про сприяння та взаємний захист інвестицій. Угоду було укладено в грудні 1995 року в Києві.
  • Путін підписав закон про створення центрів бойової підготовки російських і білоруських військ.

Угодою передбачається, що навчально-бойові центри призначені для спільної підготовки військовослужбовців збройних сил Росії та Білорусі, практичного відпрацювання завдань бойового чергування та підвищення рівня злагодженості та бойової підготовки. Передбачається, що російські та білоруські військові будуть навчатися практичному використанню озброєння, військової та спеціальної техніки обох країн. Зазначається, що планується уніфікувати бойову підготовку збройних сил Росії та Білорусі.

  • Російський пропагандист білоруського походження стверджує, що вагнерівці приєдналися до внутрішніх військ Білорусі.

14 грудня пропагандист Костянтин Придибайло написав у Twitter, що найманці ПВК "Вагнера" ​​пішли на службу до внутрішньої армії (ВВ). Свою заяву він підкріпив інформацією про те, що на дислокації 2-ї бригади міліції офіційно вивішується символіка ПВК "Вагнера". Нещодавно на базі бригади створено підрозділ спецпризначення «Торнадо». 14 грудня прес-служба ВВ опублікувала фоторепортаж із презентації загону. Дійсно, на одному з пікапів, як і на флагштоку, висіли прапори ПВК "Вагнера". Придибайло стверджує, що найманці стали штатними співробітниками загону «Торнадо». Жодних фактів на підтвердження своїх слів пропагандист не навів.

  • Вздовж кордону з Білоруссю в Україні копають протитанкові рови та встановлюють бетонні піраміди.

Крім того, у взаємодії з підрозділами Сил оборони продовжується нарощування протимінно-вибухового захисту на загрозливих ділянках. За словами помічника голови Держохорони України Андрія Демченка, ситуація на кордоні повністю контрольована, але військові цілком розуміють можливість загрози.

  • Міграційна криза: у 2023 році до Польщі з Білорусі нелегально попросилися понад 27 тисяч мігрантів.