Дайджест за тиждень (12.02-18.02)

·Переслідування за підтримку України за останній тиждень:

  • Співробітника Вітебського облвиконкому судять за «агентурство» на користь України. У Вітебському обласному суді розпочався суд над 37-річним громадянином України Андрієм Шмаєм. Йому інкримінують дві серйозні статті Кримінального кодексу: ст. 358 (шпигунство) та ст. 358-1 (агентурна діяльність), за якою українцю загрожує до 15 років позбавлення волі. Справу розглядає Євген Бурунов. Процес закритий. Чоловік народився у Чернігові та має українське громадянство. Після одруження переїхав до Білорусі. У Вітебську родина проживає 10 років. Андрій працював ремонтником будинку Вітебського облвиконкому. У фільмі АНТ про теракт у Мачулищі йдеться про те, що Андрій регулярно надсилав інформацію про ситуацію в облвиконкомі через месенджер Signal в Україну своєму молодшому братові Руслану, який служить у Чернігівському оперативному відділі «Північ» та є заступником начальника з оперативної роботи.
  • У Росії затримали білоруса за підозрою в підпалі підстанції. У Воронежі затримали громадянина Білорусі 1998 року народження, якого підозрюють у підпалі тягової електропідстанції в Тулі «на замовлення українських спецслужб». Йому загрожує до 20 років позбавлення волі.
  • Менеджерку ЕРАМ затримано. Її судять за «фінансування війни»: дівчині загрожує до 10 років позбавлення волі. Після повернення з Грузії до Білорусі силовики Лукашенка затримали співробітницю IT-компанії EPAM 34-річну Діану Завадську. Після війни вона з сином виїхала до Тбілісі, але в якийсь момент вирішила повернутися в Білорусь. Останні публікації в її соцмережах датовані червнем 2023 року. Дівчину судитимуть за двома статтями: грубе порушення громадського порядку (ст. 342) і «фінансування чи інше матеріальне забезпечення військових конфліктів» (ч. 2 ст. 361-3).
  • Колишній почесній випускниці БДУ загрожує до десяти років позбавлення волі за донати. Днями розпочався суд над 27-річною Ксенією Ходировою за двома статтями: «фінансування екстремістської діяльності» та «фінансування чи інша підтримка війни». За словами останньої, їй загрожує до десяти років позбавлення волі. Імовірно, дівчина перебуває в СІЗО-1 Мінська.

·Політичні затримання за минулий тиждень:

  • Силовики затримали таксиста з Гродно. Стверджується, що Олександр Бутко нібито зареєструвався в чат-боті «План перемоги», брав участь в акціях протесту та залишав образливі коментарі.
  • Маму екс-політв'язня, який виїхав до Вільнюса, засудили через Viber. 9 лютого суд Борисівського району розглянув адміністративну справу проти Оксани Хіневич. Після затримання під час масового рейду силовиків наприкінці січня жінка швидко покинула Білорусь – зараз вона з сином у Литві. Процес проходив у незвичному для людей форматі – відеоспілкуванні через Viber. Це перший відомий правозахисникам за останній час випадок такого онлайн-процесу.

·Масові арешти:

  • Силовики затримали чотирьох жителів Барановичів. Стверджується, що вони нібито брали участь у післявиборчій акції протесту 9 серпня 2020 року.
  • Трьох співробітників «Газпром трансгаз Білорусь» затримали за «екстремізм». Стверджується, що на людей напав колега силовиків. Серед затриманих – інженер та провідний інженер підприємства. Силовики змусили їх сказати, що вони «підтримують протестні настрої», зберігають «протестну» символіку, роблять репости з «екстремістських» Telegram-каналів та беруть участь в акціях.

·Білоруські правозахисники не можуть знайти білоруса Сергія Єремєєва, затриманого в Росії за підрив потягів

Білоруські правозахисники опублікували спільну заяву з вимогою показати новополочанина Сергія Єремеєва. Більше півтора місяців нікому не вдається зв'язатися з білорусом і щось про нього дізнатися. Спочатку повідомлялося, що його етапували до Іркутська, потім до Москви, але адвокати всюди отримували відповідь, що «Єремєєва немає і ніколи не було». Колишнього працівника «Нафтану» Сергія Єремеєва затримали в Росії за звинуваченням у підриві двох потягів з нафтопродуктами. У суді він заявив, що «хотів паралізувати рух на залізниці, щоб не допустити перевезення військових вантажів». У Росії подію назвали терактом.

·У деяких затриманих під час січневого рейду забрали паспорти

Під час січневого рейду силовики приходили і до тих, хто просто писав листи та посилки політв’язням у СІЗО. У деяких із затриманих забрали паспорти, такі подробиці події повідомляє «Наша Нива».

·У Києві через негативну реакцію в соцмережах скасували вікторину з історії Білорусі та України

Київський культурний сайт Squat 17b скасував вікторину з історії України та Білорусі, організовану білоруськими активістами. Це сталося через день після анонсу події. Кошти, зібрані на вікторині, мали бути направлені на потреби Калиновського полку. «Давайте разом зануримося в мовний, культурний, історичний та музичний контекст наших країн», – йдеться на плакаті. У коментарях під постом з анонсом вікторини люди запитували: «Вибачте, але з території Білорусі вже перестали летіти ракети, щоб зробити такий захід?», «Чи буде наступний з росіянами?», «Ви забули, звідки взялися орки в Бучі, Ірпіні, Гостомелі?» і т.д.

Однією з цілей вікторини був збір коштів для білоруського батальйону «Волат» у складі Збройних Сил.

Попри скасування заходу сайтом, на потреби батальйону було зібрано 111 622, 60 грн (у перерахунку на $ або €).

·Під час проведення контртерористичної операції на кордоні з Україною затримали «кількох диверсантів». Серед них українці та білоруси.

«Деякі українські громадяни підкралися до нашого кордону, підкинули вибухівку, щоб вчинити диверсію, перш за все, на території Росії та Білорусі», - сказав Лукашенко. Пізніше українців звинуватили в контрабанді наркотиків.

·«Вагнерівці» можуть допомогти внутрішнім військам під час парламентських виборів

Про це заявив командувач внутрішніх військ Микола Карпянков. За його словами, внутрішні війська напередодні єдиного дня голосування «проявлятимуть особливу пильність». Карпянков заявив, що МВС «готується до можливих провокацій, якими нас захочуть застати зненацька, але нас неможливо цим здивувати».

·Білоруський Червоний Хрест продовжить «реабілітацію» українських дітей

Генеральний секретар Білоруського Червоного Хреста Дмитро Шевцов заявив, що кошти, виділені БКК від іноземних партнерів, пішли на допомогу переселенцям і пообіцяв і надалі підтримувати українських дітей, яких привозять до Білорусі на «оздоровлення». «Коли діти з ДНР і ЛНР приїжджають на оздоровлення в Республіку Білорусь, ми піклуємося про них. Так було минулого року, так буде і нині. Для нас важливо, щоб діти поринули в атмосферу любові та захисту. Ми надаємо їм допомогу не лише іграшками та одягом. Основна місія наших волонтерів – психотерапія. Практикуємо клоунотерапію. Це допомагає зняти хронічний стрес у цих дітей. Крім того, вони оточені увагою та турботою з боку місцевої влади, керівників дитячих оздоровчих таборів», – зазначив Шевцов.

·Скандал у Чернігові: комунальники закупили білоруську техніку у 2022 році

Але справа не в тому, що це білоруський самоскид «МАЗ» і трактор «Білорусь». А в тому, що, за висновками українських слідчих, обладнання було закуплено за завищеними цінами. На комунальному підприємстві «АТП-2528» кажуть, що це тендерна закупівля і все згідно законодавства. Керівництво очікує розслідування за фактом розтрати майна шляхом зловживання службовим становищем. Начальнику управління житлово-комунального господарства Ярославу Куцю інкримінували службову недбалість. Раніше його звинувачували у завданні бюджету збитків на майже 8 мільйонів гривень під час закупівлі спецтехніки для утримання доріг.