Дайджест за тиждень (15.01-21.01)

  • Переслідування білорусів за підтримку України за останній тиждень:

  • Жителю Новополоцька дали 15 діб за телефонний «пікет». Згідно з ухвалою суду, 22 грудня минулого року житель Новополоцька порушив закон про масові заходи. Порушення полягало в тому, що чоловік набрав номер 102 і сказав черговій, яка підняла трубку: «Слава Україні». Суддя Зінаїда Балаболова засудила чоловіка на добу.
  • Політичні переслідування та репресії за минулий тиждень:

  • Силовики затримали жителя Гродно. У відео-покаянні він «зізнається» у поширенні «екстремістських матеріалів», участі в акціях протесту та реєстрації в чат-боті плану «Перемога».
  • Білорус, який 15 років живе в Польщі, приїхав на батьківщину – його жорстоко затримали силовики. Про затримання Олександра Мазця у Волковському районі повідомляють провладні телеграм-канали. У відео-покаянні він розповідає, що живе в Польщі з 2009 року, а з 2017 року має посвідку на проживання в цій країні. 6 січня він із родиною вирішив приїхати до Білорусі, де його затримали. Силовики звинуватили чоловіка в "поширенні екстремістських матеріалів" та участі в акціях протесту.
  • Масові арешти:

  • Хапун в агромістечку Моталь Брестської області. Арешти торкнулися місцевих підприємств, особливо м’ясної крамниці. Точна кількість затриманих уточнюється - правозахисникам відомо щонайменше про 4 осіб.
  • У Драгичині затримали 6 осіб. Після жорстоких затримань одна людина перебуває в реанімації. 16 січня у місті Драгичин та селі Сварин жорстоко затримали щонайменше шістьох чоловіків. Офіційною причиною обшуків назвали нібито пошук зброї. Обшуки були жорстокими: у будинках зламано підлогу та підвісні стелі, вибито вікна в автомобілях. Один із затриманих тривалий час лежав на землі на вулиці і стікав кров'ю. Згодом його доправили до реанімації. Яка буде подальша доля чоловіка, ми не знаємо. Спільним для чоловіків є те, що вони займаються прикордонною торгівлею («човновим бізнесом»). Розмір їхнього обороту серйозний, бізнес переданий людям від батьків. І цю діяльність КДБ нібито хотів підкорити собі.
  • Облава на "Щучинагрохімсервіс" - затримано близько 10 осіб. Про це повідомляє місцевий канал. Що за розповсюдження «екстремістських матеріалів» затримано близько 10 працівників підприємства.
  • Телеграм-канал «Беларускі Інфармацыйны» Білоруського інформаційного центру у Львові визнали «екстремістським»

18 січня 2024 року рішенням суду Барановицького району Telegram-канал «Беларускі Інфармацыйны» Білоруського інформаційного центру у Львові визнано «екстремістським». Це означає, що навіть за підписку на наш канал читачі з Білорусі можуть бути притягнуті до відповідальності. Нагадаємо, щотижня в Білорусі оновлюють список «екстремістських» формувань.

  • У 2023 році в Білорусі за політичними кримінальними справами було засуджено щонайменше 1603 людини

Станом на 21 січня в Білорусі перебувають 1408 політв'язнів. У Білорусі продовжують переслідувати та репресувати людей за відкрите вираження незгоди з діями влади. Протягом 2023 року «Весна» фіксувала політичні кримінальні справи, в яких активно судили білорусів. Найбільше засуджених зафіксовано в Мінську – 57%. Вироки виносилися за пісні, розвиток національної культури, прояв антивоєнної позиції та допомогу жертвам політичних репресій. З повною статистикою можете ознайомитись за посиланням.

  • У 2021-2022 роках країну покинули понад 200 тисяч білорусів

Про це в ефірі АНТ розповів глава департаменту з громадянства та міграції МВС Білорусі Олексій Бягун. Нагадаємо, у своїй доповіді про білорусів у вигнанні спецдоповідач ООН Анаіс Марен підкреслила, що міграція людей «безпосередньо пов'язана з політикою, яку проводить уряд Білорусі, і практикою, яку він використовує, а також з цілеспрямованим створенням ворожого середовища, яке перешкоджає безпечному поверненню». Спеціальний доповідач дійшов висновку, що постійний характер порушень прав людини вказує на те, що держава реалізує особливу стратегію, спрямовану на викорінення будь-якого інакомислення та припинення будь-яких викликів нинішньому керівництву та врядуванню країни.

  • Білоруси, які не повідомили про своє іноземне громадянство або вид на проживання, будуть притягнуті до адміністративної відповідальності

Білоруси зобов'язані повідомляти компетентні органи про наявність другого громадянства. Невиконання цього обов'язку поки що не тягне за собою відповідальності, але найближчим часом це буде виправлено, заявив в ефірі державного телебачення керівник Департаменту з питань громадянства та міграції МВС Олексій Бігун.

  • В Україні відбудеться фестиваль документального кіно «1084. На кордоні». Фінальні покази фільмів пройдуть у Києві та Тернополі

У Києві та Тернополі відбудуться фінальні офлайн-покази білоруських документальних фільмів, організовуються круглі столи, на яких обговорюватимуться болючі теми та стосунки двох народів.

  • В Україні затримали білоруса-вагнерівця. Його звинувачують у підготовці диверсії

Служба безпеки України 15 січня повідомила, що в результаті «багатоетапної спецоперації» затримано учасника групи «Вагнера», якого російська військова розвідка «акинула» в Україну для здійснення диверсій. Українська спецслужба повідомляє, що громадянина Білорусі затримали під час спроби прикріпити GPS-трекери до опор ліній електропередач, що живлять Київську агломерацію. Зазначається, що за сигналами цих пристроїв РФ не має наміру скорегувати удар по українських енергетичних об'єктах.

  • Режим Лукашенка продовжує надавати Російській Федерації військово-технічну допомогу в її агресії проти України

Про це повідомив командувач Об’єднаних сил Збройних сил України (ОС ЗСУ) Сергій Наєв. За його словами, які цитує прес-служба ЗСУ, Мінськ допомагає Москві «з постачанням і ремонтом озброєння і техніки». «На підприємствах військово-промислового комплексу Білорусі здійснюється виробництво нових і утилізація застарілих боєприпасів з подальшою передачею їх в інтереси ЗС Росії», - сказав Наєв. Як відомо українському воєначальнику, з білоруської сторони «крім підрозділів прикордонної служби вздовж кордону утримується близько 1800 осіб Збройних сил Білорусі».

  • Провладна громадська організація «Біла Русь» зібрала гуманітарну допомогу для «жителів Донбасу»

Про це повідомляє «Союзне віче». Акція «Біла Русь – дітям Донбасу» розпочалася 15 грудня 2023 року і проводиться спільно з Федеральним агентством «Росспівробітництво» в Білорусі. У кожній із областей країни зібрано близько 10 тонн вантажу (продукти харчування, медикаменти, теплий одяг, засоби гігієни, речі для новонароджених, іграшки та спортивне обладнання), йдеться у повідомленні. Очікується, що він буде відправлений «наприкінці січня-початку лютого» за посередництва російської сторони.

  • Українській армії передали конфісковане майно білоруської компанії вартістю понад 61 млн доларів

Державне бюро розслідувань України виявило на території Одеського морського порту 26 тисяч тонн металопродукції білоруської компанії (назва не розголошується) на суму понад 61 мільйон доларів. Продукцію (серед іншого, арматуру, труби та сталеві заготовки) вилучили та передали на потреби Збройних сил України – всього 412 вагонів.

  • Міграційна криза: після тривалого затишшя іммігранти знову активізувалися на польському кордоні

19 січня 4 людини намагалися потрапити в країну з Білорусі. Троє з них виявилися громадянами Сирії, ще один повернувся на білоруську сторону. Водночас жодних спроб порушення кордону між Литвою та Латвією не зафіксовано.