Дайджест за тиждень (16.04-21.04)

·Переслідування за підтримку України за останній тиждень

  • Силовики затримали білоруса, який нібито хотів піти до української армії. Чоловік звертався до різних ініціатив і запитував, як йому приїхати в Україну та піти в армію. Затриманий – Максим Бураковський.
  • Білорусу загрожує 5 років в'язниці за бажання піти в українську армію. 38-річний житель Мар’їної Горки нібито звертався до посольства України з проханням прийняти його добровольцем, але отримав відмову. Пізніше затриманий написав у «спеціалізований чат-бот у Telegram».
  • У Мінську за участь у акціях протесту і донати судять політув’язнену вчительку гімназії. 22 квітня в Мінському міському суді розпочався суд над 23-річною Дар'єю Хмельницькою. Її звинувачують за ч. 1 ст. 342 (активна участь у діях, що грубо порушують громадський порядок) та ч. 2 ст. 361-3 КК (фінансування участі у війні на території іншої держави). Їй загрожує до 10 років позбавлення волі. Справу розглядає суддя Олена Ананіч.

·Політичне переслідування минулого тижня:

  • У Мінську затримали двох братів, які «посигналили на знак протесту». Їх затримали, як стверджує ГУБАЗіК, через те, що вони їздили і сигналили під час протестів у 2020 році. Також Єгор залишив коментар у телеграмі, де він пише: «Перевернута машина — це вже не машина». Правоохоронці кажуть, що проти обох братів відкрили кримінальні справи.
  • У Білорусі затримали чоловіка, який писав вірші про свободу. Провладні Telegram-канали опублікували відео-покаяння із затриманим. На ньому чоловік каже, що писав вірші «негативного змісту».
  • Мінчанку засудили до 2 років в'язниці та 6200 доларів штрафу за переклад і редагування текстів «Белсату». Анастасію Матяш звинуватили в участі в «екстремістському формуванні», пише прес-служба Верховного суду. З 19 червня 2021 року по 15 листопада 2023 року Матяш була «мовним консультантом» телеканалу «Белсат», який білоруська влада вважає «екстремістським формуванням». Переклад і редагування текстів закидали Анастасії Матяш. Свою вину в судовому засіданні вона не визнала. Суд засудив її до двох років позбавлення волі, а також штрафу в розмірі 500 базових одиниць (6200 доларів, 246 315 гривень). У постанові суду йдеться, що «в обвинуваченої стягнуто 31 324 доларів США (1 244 440 грн) як доходи, одержані злочинним шляхом».

·Масові затримання та суди:

  • За протести серпня 2020 року в Барановичах засудили одразу 9 осіб – від року до півтора року колонії. Це вже друга група людей, яку засудили за післявиборчі протести у Барановичах, які відбувалися у серпні 2020 року. Знову звинувачували в тому, що люди «вигукували гасла, демонстрували полотна біло-червоно-білого кольору, перешкоджали руху транспортних засобів та нормальному функціонуванню підприємств та організацій».
  • У Мінську за участь у протестах судили одразу дві сім'ї. 16 квітня в суді Центрального району Мінська розпочався суд згідно зі ст. 342 Кримінального кодексу. За його словами, людей судять за участь у мирних протестах. Цього разу обвинувачених одразу п'ятеро осіб. Серед них, судячи з імен па батьку, – два брати: Євген і Олександр Юревичі. Також судять Олександру Юревич. Разом з ними згідно цієї статті обвинувачують Анжаліку і Дениса Лагунових. Подробиці справи невідомі. Її розглядає суддя Дмитро Карсюк, який відомий у політично мотивованих кримінальних справах.
  • У Гомельській області за підписки на «екстремістські» ресурси силовики затримали як мінімум чотири особи. Відео-покаяння із затриманими опублікували провладні телеграм-канали.

·Росіянин повернувся з фронту в Гомель - там його затримали і судили за порушення заборони на в'їзд до Білорусі.

17 квітня в Гомелі відбулося судове засідання у кримінальній справі за фактом порушення заборони на в'їзд до Білорусі. Прізвище та ім'я обвинуваченого збігаються з даними гомельського спортсмена Анатолія Тихонова, який був засуджений за збут наркотиків на 15,5 років, але раптово опинився на території України у складі російсько-окупаційних військ.

·У Білорусі схвалили законопроєкт, який дозволяє Слідчому комітету отримувати персональні дані фізичних осіб без їх згоди.

Зокрема, документ передбачає «дозвіл Слідчого комітету <...> без згоди осіб отримувати інформацію з інформаційних ресурсів (систем), що містять персональні дані, та мати доступ, у тому числі віддалений, до цих ресурсів (систем)».

·До жіночої колонії в Гомелі приїхав український консул.

Українського дипломата бачили в колонії в квітні. Він відвідав ув'язнених та ознайомився з умовами утримання українок. «Наш консул із Мінська приїжджав до цієї колонії, щоб зустрітися із засудженими громадянами України. Така практика була і раніше», – розповів виданню Ігор Кизим.

·Білоруси та українці організували виробництво ударних FPV-дронів.

Prague Support Team, що допомагає білоруським добровольцям, спільно з білоруськими пілотами та командою білоруських та українських інженерів організувала виробництво ударних FPV-дронів під брендом FlightCore Dynamics. Перша партія пройшла фронтові випробування у лютому-березні у трьох підрозділах Збройних сил України.

·Міністерка внутрішніх справ Литви заявила про збільшення напливу мігрантів, які роблять агресивні спроби перетнути білорусько-польський кордон.

Всього за минулі вихідні 326 мігрантів намагалися нелегально потрапити з Білорусі до Польщі. За повідомленням польської прикордонної служби, 10 осіб було затримано за перевезення мігрантів, серед них громадяни Білорусі, України, Естонії та Марокко. 21 квітня литовська прикордонна служба зареєструвала 7 спроб порушення кордону, а латвійські прикордонники відзвітували про 53 спроби. Як повідомляють у головному командуванні Збройних сил Польщі, в ніч з 18 на 19 квітня у прикордонній зоні на кордоні з Білоруссю стався інцидент, внаслідок якого було поранено солдата Збройних сил Польщі. Міністерка внутрішніх справ Литви Агні Білатайце заявила про збільшення напливу мігрантів, які роблять агресивні спроби перетнути білорусько-польського кордону.