Дайджест за тиждень (16.10 - 22.10)

·Переслідування білорусів за підтримку України за останній тиждень:

  • За пожертвування білоруським добровольцям, які воюють на боці України – 6 років колонії брестчанину. 16 і 17 жовтня у Бресті розглядали справу проти програміста Леоніда Райченка. Чоловікові 36 років, його затримали навесні під час перетину кордону та помістили під варту. Йому інкримінували 2 пожертви на користь білоруських добровольців, які воюють за Україну. Загальна сума пожертв 550 доларів США. Прокурор Геннадій Бурий просив за це 6 років колонії загального режиму, саме стільки призначила суддя Віра Філонік. Вдома на чоловіка чекає родина, двоє неповнолітніх дітей.
  • Проти жительки Гомеля порушили кримінальну справу за «розпалювання ворожнечі» щодо громадян Росії. Наталю Маркушенко звинувачують за ч. 1 ст. 130 Кримінального кодексу. Приводом для порушення кримінальної справи став коментар жінки в Instagram такого змісту: «Білоруське керівництво нічого не буде робити проти РАШИСТІВ!!! Ними харчується!!!!». Саме цей вислів вважали «розпалюванням ворожнечі».
  • У Гомельській області затримали двох братів, які замінили державний прапор Білорусі на український. Після того, як у селі Сосновий Бор невідомий замінив державний прапор на український, силовики затримали двох братів – Валерія та Ігоря Самсоненків. 41-річний Валерій раніше працював у Світлогорському районному відділі МНС, але через деякий час звільнився. За місцем проживання Валерія та його брата провели обшук. В одній із кімнат на стіні висів біло-червоно-білий прапор. Ігор Самсоненко отримав 7 діб адміністративного арешту. Стосовно Валерія вирішується питання про обрання запобіжного заходу. За даними слідства, інцидент стався в ніч з 13 на 14 жовтня. Невідомий перерізав дріт флагштока, державний прапор зняв і викинув у смітник, а на флагштоку повісив прапор України. У Слідчому комітеті повідомили про затримання 41-річного чоловіка. Порушено кримінальну справу за статтею про наругу над державним прапором.
  • Білоруський ГУБАЗІК стоїть на захисті інтересів Росії - трьох білорусів затримали за коментарі на підтримку України. ГУБАЗІК повідомив про затримання трьох співробітників «Белспеценерго» - судячи з відео силовиків, білоруси писали коментарі на підтримку України та засудження російської агресії, а також розклеювали антивоєнні листівки. Також вони нібито були підписані на «екстремістські» канали та спільноти. ГУБАЗіК назвав затриманих «пронацистськими проукраїнськими екстремістами з БЧБ-аватарками, які іноді агітували за знищення своєї країни».
  • У Бресті затримали тренера з карате за відео переміщення військової техніки. На відео-покаянні Олександр Явтіхов розповідає, що працює тренером з карате і його звинувачують у нібито зйомці військової техніки та завантаженні її в «екстремістський» Telegram-канал. Також затриманий розповів, що у 2020 році розвішував стрічки на стовпах і знаках, розклеював листівки вздовж дороги.
  • Колишнього політв'язня Андрія Кудзіка засудили до 15 діб за те, що він привітав Україну з Днем Незалежності в TikTok. Його справу 19 жовтня у Вілейському районному суді розглядала суддя Ахметова. Андрія звинуватили в тому, що він 24 серпня опублікував у своєму TikTok свої фотографії з підписом «З Днем Незалежності, Україно». Це розцінили як «несанкціоноване пікетування». Кудзік на суді не визнав своєї провини і сказав, що побачив привітання Лукашенка з Днем Незалежності України 24 серпня, а також вирішив привітати сусідній народ. У результаті суддя Ахметова засудила колишнього політв'язня до 15 діб арешту. Як зазначив Андрій на своїй сторінці, після суду його відпустили додому.

·Політичні переслідування та репресії за минулий тиждень:

  • Силовики затримали контролерку якості «Могильовхімволокна». Вона загуглила вислів «вусатий тарган». На відео силовиків жінка «зізнається», що залишила образливий коментар у Telegram-каналі «Карателі Білорусі». Судячи з відео в провладному Telegram-каналі, жінку, серед іншого, також звинуватили в тому, що вона «погуглила» вираз «вусатий тарган». На скріншоті із зображеннями цього запиту силовики закрили обличчя Лукашенка. Зараз проводяться слідчі дії в рамках відкритого кримінального провадження за ст. 369 Кримінального кодексу Республіки Білорусь («образа представника влади»).
  • Чергова облава відбулася на території заводу ВАТ «Нафтан». Це сталося на початку тижня на  підприємстві. Нагадаємо, минулого разу масові затримання відбулися в проектно-будівельній службі «Поліміра». Тоді затримали майже весь особовий склад. Їх допитували та обшукували, а згодом оштрафували та заарештували.
  • Силовики затримали двох чоловіків і жінку, які роздавали квіти на жіночому марші 2020 року. Відео з ними опублікував провладний Telegram-канал. На відео затримані кажуть, що роздавали квіти на жіночих маршах і брали участь у несанкціонованих мітингах. Затримана розповіла, що ходила майже на всі недільні марші та притягувалася до адміністративної відповідальності за участь у несанкціонованих масових заходах, отримувала штрафи та брала кредити на їх погашення. За якою статтею та в якому статусі перебувають затримані – невідомо.
  • Білоруса оштрафували нібито за біло-червоно-білий катафот на велосипеді. Кілька років тому рогачівчанин Пьотр Русак встановив на свій велосипед сріблясто-червоні світловідбивачі. Працівники Рогачівського відділу поліції побачили в цьому зображення біло-червоно-білого прапора та розцінили цей факт як «пікетування з порушеннями встановленого порядку». 2 жовтня суддя Покровська винесла постанову за статтею 24.23 КУпАП (порушення порядку організації та проведення масових заходів) і наклала на Петра штраф у розмірі 170 доларів.
  • Під час подачі документів на польську візу у візових центрах затримують білорусів. За даними джерел польського видання Wyborcza, вже відомо про кілька випадків, коли силовики забирали людей з візових центрів. «Деякі білоруси, які брали участь у протестах, а потім намагалися виїхати до Польщі, потрапили у візові центри. Траплялося, що люди приходили з готовими візами і документами, а їх одразу затримувало КДБ. Замість Польщі люди потрапили до в’язниці», – цитує «Наша Нива» джерело польського видання. .
  • Силовики затримали директора та засновника танцювальної студії, де «збиралися учасники протестів». Провладний Telegram-канал повідомив про арешт керівника та засновника танцювальної студії, де «збиралися учасники протестів», це співробітники школи танців «Квартал» Юлія Шостак та Олександр Душевський. У відео-покаянні на провладному каналі директор танцювальної школи розповідає, що «на базі їхньої студії зібралися учасники протестів і зробили протестну символіку». Засновниця студії каже на камеру, що ходила на марші. На відео не уточнюється, за якою статтею звинувачують танцюристів.
  • У Слонімі вчителя оштрафували за книгу Анатолія Тараса «Короткий курс історії Білорусі 9-21 ст.». Вчителя-дефектолога зі Слоніма з 20-річним стажем судили за книгу, яку визнали екстремістською. У рішенні суду Слонімського району від 5 жовтня вказано, що жінка зберігала книгу вдома з метою розповсюдження. На суді жінка пояснила, що приблизно у 2018 році придбала книжку в одній з книгарень для своєї доньки, яка вступала до університету. Влітку цього року вона прибирала квартиру, знайшла книгу в хорошому стані, вирішила її продати і дала оголошення в Інтернет. «Покупців не було, тому книгу вона, швидше за все, здала в макулатуру», – йдеться в рішенні суду. Суд вирішив конфіскувати комп'ютер жінки, за допомогою якого вона розмістила оголошення, і оштрафувати на 10 базових одиниць ($112).
  • Гамельчука Михайла Лапунова, батька політв'язня Микити Золатарова, вп'яте поспіль засудили до адміністративного арешту. Останній термін його четвертого адміністративного арешту мав закінчитися 9 жовтня, але замість волі Михайла Лапунова знову засудили за частиною 2 статті 19.11 Кримінального кодексу Республіки Білорусь «Поширення інформаційної продукції, що входить до республіканського списку матеріалів екстремістського характеру, а також виготовлення, видання, зберігання чи перевезення з метою поширення такої інформації». 25 вересня 2023 року правозахисна спільнота визнала Михайла політв'язнем. Суддя Алеся Осипава знову визнала його винним у поширенні «екстремістських» матеріалів і засудила до 15 діб адміністративного арешту.
  • Могилевчанина посадили на три роки за фотографію Лукашенка у формі СРС. 30-річний Артем Лапіков опублікував у своєму Instagram фото після виборів у серпні 2020 року. Повідомляється, що публікація супроводжувалася віршем, але його текст не наводиться. Лапікова звинуватили в наклепі на Лукашенка (ст. 367 Кримінального кодексу) і визнали винним.

·Як карають білорусів за біло-червоно-білий прапор і герб «Погоня»

32 роки тому, 19 вересня 1991 року, біло-червоно-білий прапор і герб «Погоня» стали державними символами Білорусі. Під таким прапором і гербом країна прожила до референдуму 1995 року. У річницю прийняття національної символіки «Медіазона» подивилася, як тепер карають білорусів за її використання. На початку 2000-х років герб «Погоня» став нематеріальною історико-культурною цінністю. Вершник зображений на гербах Вітебської області, Могильова, Верхньодвінська, Речиці. Це не заважає білоруським судам розцінювати розміщення герба як пікетування, навіть якщо зображення «Погоні» нанесене на особисті речі в непомітних місцях. Те ж саме відбувається з біло-червоно-білим прапором. Офіційно він не визнаний «екстремістським» символом, але будь-яке його публічне використання в Білорусі фактично заборонено. Ось кілька прикладів з «Медіазони» за останні місяці.

·Як білорусів переслідують за антивоєнну позицію

Станом на 18 жовтня в Білорусі засуджено за саботаж на залізниці 13 осіб із загальним терміном позбавлення волі на 199,5 років. Щонайменше 35 осіб засуджено за розсилку в ЗМІ фото і відео російської військової техніки, 13 осіб засуджено за намір воювати на боці України. За публічне засудження російської агресії, білоруських добровольців та підтримку України переслідувано не менше 26 осіб. У Білорусі їх досі переслідують за відкриту підтримку України та піддають адміністративним арештам. Всього за висловлювання антивоєнної позиції було затримано не менше 1630 білорусок і білорусів. З них 79 осіб засуджено за кримінальними справами на строк від 1 до 23 років. «Весна» розповідає про переслідування білорусів за антивоєнну позицію.

·Білоруського добровольця «Бахуса» поховали на Алеї Слави в Коломиї Івано-Франківської області України

Про це повідомив міський голова Коломиї Богдан Станіславський. «7 жовтня героїчно загинув солдат із позивним «Бахус». Це білоруський воїн, який мужньо захищав свободу і незалежність України, проходячи службу в полку імені Кастуся Калиновського», – написав Богдан Станіславський на своїй сторінці у Facebook. Ім'я загиблого білоруса не повідомляється.

·Білоруські пропагандисти повідомили, що Росія передала білоруським військовим спецбоєприпаси для фронтових бомбардувальників Су-24М

  Ця інформація була опублікована вперше. Telegram-канал «Невольфович» опублікував інфографіку з описом того, що відомо про ядерний арсенал в Республіці Білорусь. За словами пропагандистів, «повернення ТНАО Білорусі не порушує Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, оскільки Росія зберігає над ним контроль». «Зараз боєголовки знаходяться на відреставрованих складах у Білорусі. Їх контроль і обслуговування здійснюють фахівці ЗС РФ», - повідомляє tg-канал.

·Через білоруські полігони та навчальні центри з жовтня 2022 року по липень 2023 року пройшло близько 24 тис. росіян

Про це в інтерв'ю «Укрінформу» заявив командувач Об'єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв. «З жовтня 2022 року по липень 2023 року навчання мобілізованих росіян проводилося на території Білорусі. Спочатку курси навчання тривали близько 3 місяців, згодом – один місяць, що було пов’язано зі зростанням втрат особового складу та необхідністю доукомплектування небойових частин. Через білоруські військові полігони та навчальні центри пройшли близько 24 тисяч громадян Росії. На початку липня з Білорусі були виведені всі російські підрозділи сухопутного контингенту, які вже ведуть бойові дії на території Луганської та Донецької областей. Водночас продовжують функціонувати окремі російські об’єкти, що забезпечують попередження про ракетний напад, міжміський зв’язок і роботу російських ЗРК і авіації, загальною чисельністю до 2 тис. осіб. Найманці ПВК «Вагнера» ​​прибули до Білорусі наприкінці липня, тому їх не можна було залучати як інструкторів для мобілізованих», - сказав він. За його інформацією, на початку серпня 2023 року більшість літаків і всі вертольоти ВПС РФ були передислоковані на російські аеродроми. «Сьогодні на території Білорусі перебувають три бойових літаки (Су-30СМ) і два літаки-розвідники (Су-24МР), які задіяні для виконання завдань Єдиної регіональної системи протиповітряної оборони», - сказав він.

·Білорусь розірвала з Україною угоду про визнання документів про освіту. Раніше Україна розірвала цю угоду з Білоруссю

Рада міністрів розірвала угоду з Урядом України про взаємне визнання та еквівалентність документів про освіту та вчені звання. Відповідне рішення опубліковано на Національному правовому порталі. Угода між урядами двох країн була укладена в 1998 році. Вона зрівняла дипломи та вчені ступені українських і білоруських навчальних закладів. Рік тому Білорусь розірвала аналогічну угоду з Польщею.

·З початку повномасштабної війни в Україні до Білорусі прибуло понад 123 тис. громадян України - Державний прикордонний комітет Білорусі

За інформацією Держприкордонкомітету, з 14 по 22 жовтня до Білорусі прибули 1807 громадян України (раніше відомство оприлюднило дані за сім днів, до 13 жовтня кількість прибулих за тиждень становила 1026). Всього з 24 лютого 2022 року до Білорусі з території України прибули 123 539 громадян України. У відомстві не уточнюють, чи всі громадяни України, які прибули після початку війни, продовжують залишатися в Білорусі.

·Міграційна криза триває: з початку жовтня з Білорусі зареєстровано 3518 запитів на нелегальний в'їзд до країн ЄС

З початку жовтня з Білорусі зареєстровано 3518 запитів на нелегальний в'їзд до країн ЄС. 28 серпня міністри внутрішніх справ Польщі та країн Балтії назвали масовий наплив нелегальних мігрантів однією з причин повного закриття кордону ЄС із Білоруссю. Статистика, зібрана «Позірком» на основі щоденних даних, свідчить, що напруга на кордоні між Білоруссю та ЄС коливається, але зберігається. Якщо взимку на початку року було попереджено 3959 спроб щодо незаконного перетину кордону, то навесні – 11560, влітку – 13250 звернень. У 2023 році було зупинено 36 742 запити на нелегальний в’їзд до ЄС з території Білорусі.