Дайджест за тиждень (17.07 - 23.07)

  • Об'єднання силовиків Білорусі BELPOL відвідали Україну

Під час візиту проведено низку зустрічей та переговорів із білоруськими та українськими партнерами. Визначено напрями спільної співпраці з Полком імені Кастуся Калиновського та іншими партнерами, які займаються українсько-білоруським питанням. Також проведено низку зустрічей із представниками державних структур України, доведено інформацію про діяльність BELPOL щодо документування злочинів режиму лукашенка.

  • Чергове затримання білоруса за бажання вступити до Збройних сил України

Провладний телеграм-канал повідомив про затримання у Бобруйску місцевого жителя, співробітника Зонального державного архіву. Чоловіка змусили зізнатися в тому, що він «хотів вступити до Збройних сил України», проте не знав, як це зробити, тому вів різні листування. При цьому не вказується, чи справді бобруйчанин зв'язався хоч із кимось, хто мав би відношення до ЗСУ.

  • Білорусу загрожує 6 років позбавлення волі за 12-секундне відео з військовою технікою

Могилівський обласний суд 21 липня розпочав розгляд кримінального процесу проти 33-річного Руслана Ребківця. На початку січня 2023 року Руслан Ребківець їхав у пасажирському поїзді, коли поряд із залізничною станцією «Верейці» побачив вагони з російською військовою технікою. Згідно з матеріалами справи, він переслав відео в паблік «ВКонтакті» РУХ, визнаний владою Білорусі «екстремістським». Саме відео триває всього 12 секунд і в ньому нічого фактично не відбувається - склад з військовою технікою просто стоїть на станції. Через деякий час після цього співробітники УКДБ по Могилевській області схопили його прямо на робочому місці. 33-річний осиповець працював на сільськогосподарському підприємстві «БНБК-АГРО».

  • У Білорусі судитимуть мертвих. Лукашенко підписав відповідний закон

Лукашенко підписав закон про зміни до Кримінально-процесуального кодексу, яким дозволяється переслідувати людей, які вже померли. Представниками померлих осіб можуть виступати їхні спадкоємці, і навіть якщо родичі відмовляться, їх предка все одно судитимуть і у людини, яка померла, буде адвокат. Судитимуть тих, кого вже немає в живих, будуть за такими статтями як «геноцид» або «бездіяльність або надання злочинного наказу під час збройного конфлікту».

  • У Білорусь депортували тисячі українських дітей. Їх змушують говорити російською, вчити державний гімн окупантів, а також погано ставитися до власної держави

Хлопців і дівчат утримують у таборах, де над ними знущаються, промивають мізки пропагандою і змушують проходити військову підготовку. До організації цих злочинів може бути причетний самопроголошений очільник Білорусі олександр лукашенко, пише The Telegraph. За оцінками видання, з вересня 2022 року у білоруські табори примусово потрапили понад 2 000 українських дітей. Прогнозується, що до осені 2023 року їхня кількість сягне 3 000. Деяких дітей змушували пройти військову підготовку. «Світ має знати, що таку діяльність, яка є злочином, організував саме лукашенко. Ми вважаємо, що саме він є головною особою, яка відповідальна за насильницьке переміщення дітей у Білорусь», – заявив Павло Латушко, голова опозиційної групи «Національне антикризове управління», яка подала звинувачення у суд.

  • Європарламент закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт Лукашенка через його причетність до незаконної депортації українських дітей

Депутати підкреслили, що ЄС має забезпечити кримінальне переслідування білоруських політичних та військових керівників, причетних до геноциду та злочинів проти людяності, скоєних під час російської війни проти України. «Оскільки МКС видав ордери на арешт президента рф володимира путіна та уповноваженої з прав дитини марії львової-бєлової, депутати Європарламенту закликають суд розглянути можливість видачі аналогічного ордера для олександра лукашенка», – зазначили в доповіді.

  • Тепер легально: у Білорусі створено навчально-бойові центри спільно із ЗС РФ. Рішення про створення УБЦ було ухвалено ще у березні 2021 року

17 липня РБ ратифікувала Угоду з рф про створення та функціонування навчально-бойових центрів спільної підготовки військовослужбовців ЗС РБ та ЗС РФ (далі – УБЦ). Рішення про створення УБЦ було ухвалено ще у березні 2021 року. Тоді повідомлялося про плани створення трьох центрів – у Нижегородській та Калінінградській областях рф, а також Гродненській області РБ. Відповідно до статті 4 проекту Угоди про створення УБЦ, їх основними завданнями є: підготовка особового складу до виконання навчально-бойових завдань у рамках реалізованих програм спільної підготовки, обмін досвідом з питань бойового застосування діючих зразків військової техніки, навчання практичним навичкам роботи на зразках військової техніки ЗС РБ та рф, уніфікація.

  • Пригожин зареєстрував компанію в селі Цель, де знаходиться польовий табір, куди прибули та прибувають найманці ПВК «Вагнер»

Як з'ясувало видання reform.by, 19 липня 2023 року Могилівським облвиконкомом було зареєстровано ТОВ «Конкорд Менеджмент та Консалтинг», а керівником зазначено Пригожина Євгена Вікторовича. Основним видом діяльності нової компанії заявлено "Управління нерухомим майном".

  • «Сподіваюся, вони тут ненадовго». Видання «Наша Нива» поспілкувалося з жителями села Цель, де розбили табір вагнерівці

Мешканці Целі підтвердили, що вагнерівці оселилися в таборі, який облаштували в глибині військового містечка. Його територія обгороджена парканом з колючим дротом зверху. Під’їзну дорогу відремонтували найманці. Селяни називають вагнерівців «гостями». Коли стало зрозуміло, що вони оселяться в Целі, місцеве населення почали попереджати, що «перебування росіян у Білорусі — таємниця, і говорити про них заборонено». «Нам кажуть, що «гості» довго не протримаються. Ніби до зими простоять, а потім їх кудись відправлять. Ми самі на це сподіваємося. Попрощаємось без жалю», – каже жителька Целі. Наскільки відомо, ідеологи наказали місцевій пресі надати інформацію про те, чим займаються найманці в Білорусі, щоб заспокоїти населення.

  • Білорусь проведе спільні навчання найманців ПВК «Вагнер» і своїх військових – впритул до кордону з Польщею

Тренування на полігоні «Брестський» анонсувало Міноборони Білорусі. Раніше Польща на тлі прибуття до Білорусі «вагнерівців» посилила охорону кордону з країною, відправивши туди пів тисячі поліцейських - на додачу до п’яти тисяч прикордонників й двох тисяч солдатів, які вже були там.