Дайджест за тиждень (18.09-24.09)

  • Затримання білорусів за підтримку України минулого тижня:

 - У Гомелі затримали чоловіка, який хотів піти в полк Калиновського - його змусили кричати «Слава Росії». На «відео-покаянні» затриманий розповідає, що був підписаний на «екстремістські» Telegram-канали, а також зв’язався з представниками полку Калиновського і запитав, що йому потрібно зробити, щоб до них приєднатися. В кінці відео силовики змусили білоруса кричати «Слава Росії».

 - ГУБАЗІК затримав жінку за «образу росіян». На «відео-покаянні» жінка каже, що працює на ТОВ «Бульбаш» і нібито залишає образливі коментарі про жителів Росії. Також за образливі коментарі затримали мешканця Гродно. У «відео-покаянні» Андрій Бурдзеня розповідає, що нібито писав негативні коментарі на адресу Лукашенка, чиновників, міліціонерів, російських військових, а також погрожував людям, які підтримують чинну владу.

 - Працівників МНПЗ жорстоко затримали, а пропагандисти зняли сюжет про «нацистські заяви». Мозирські пропагандисти зняли сюжет про затримання працівників Мазирського НПЗ. Слова на підтримку України, знайдені в телефоні одного з працівників, пропагандисти назвали «заявами правих нацистів». У сюжеті показано, як силовики жорстоко затримують працівників МНПЗ. Коли це сталося, невідомо. Офіційна причина затримання – поширення екстремістських матеріалів. Далі в сюжеті повідомляється, що на телефоні одного із заробітчан знайшли відео застілля, на якому прості заробітчани висловлюються на підтримку України: «Слава Україні! Білоруси за рідну, братню Україну»; « Героям слава!».

  • Політичні переслідування та репресії за минулий тиждень:

 - Грузчика затримали за «екстремістське» татуювання на руці. На «відео-покаянні» хлопець розповідає, що бачив тату у знайомих і зробив собі таке ж. В описі до відео татуювання називають «екстремістським». Затриманий працює вантажником. На нього доповіли колеги.

 - Рейд у Гомельській області за підписку на «екстремістські» спільноти — затримано щонайменше 9 осіб. Арешти відбулися в Гомелі, Жлобіні, Речиці. У «відео-покаяннях» люди «зізнаються» в підписці на «екстремістські» канали та в тому, що залишають у коментарях. Одна із затриманих каже, що нібито знімала пересування російської військової техніки. Також відбулися затримання в гомельському «Білорусбанку». Така ситуація сталася на початку минулого тижня. Силовики перевірили телефони людей, які працюють в Гомельському регіональному відділенні «Білорусбанку». Після перевірки трьох співробітників затримали. Можна припустити, що їм інкримінували «розповсюдження екстремістських матеріалів».

 - У Ліді затримали чоловіка за реєстрацію в чат-боті плану «Перемога». У «відео-покаянні» чоловік розповідає, що його затримали за коментарі в Telegram, які ображають Лукашенка, міліціонерів і суддів. Також він нібито приєднався до чат-бота плану «Перемога».

  • Як білорусів переслідують за заклики до санкцій.

Сьогодні безпечних способів відкрито висловити незгоду з діями влади в Білорусі немає. Білорусів досі переслідують за так званою «народною статтею» за участь в акціях протесту три роки тому. Переслідування за онлайн-коментарі та навіть реакції в соцмережах лише підкреслюють жахливі масштаби репресій. У 2021 році в Білорусі криміналізували заклики до санкцій, тепер за їх публічну підтримку білорусам загрожує до 12 років в'язниці. На сьогодні в Білорусі засуджено щонайменше 85 осіб за заклики до дій проти національної безпеки.

  • Правозахисники визнали «колишніми політв'язнями» 150 осіб. Що це означає?

Як розповіла правозахисниця Наста Васильчук, до ПЦ «Вясна» все частіше почали звертатися люди, які на той час не були визнані політв'язнями, але перебували в місцях позбавлення волі з політичних мотивів. Основною причиною ненадання такого статусу правозахисниця називає те, що їх родичів не повідомили про їх ув’язнення. Зараз ці люди звертаються до правозахисників і просять включити їх до списків репресованих, щоб факт їхнього переслідування був офіційно зафіксований правозахисниками. «Наразі це здебільшого ті, хто кілька місяців відсидів у СІЗО за «народною» статтею 342, а потім вийшов на свободу, засуджений до «хімії» чи «домашньої хімії». Також почали звертатися люди, які відсиділи повний термін у колонії за політичними звинуваченнями і зараз у безпеці, але про яких ми раніше не знали. Поки що це поодинокі випадки, але ми впевнені, що з кожним місяцем звільнених після відбуття покарання людей, про політичні переслідування яких ми не знали, буде ставати все більше. Основною причиною, чому люди не повідомляють про своїх близьких, ув'язнених за політичними мотивами, є страх перед ще більшими репресіями як щодо близьких, так і проти них самих.

  • Громадянина України внесли до «списку терористів». Всього до цього списку додано 10 осіб.

Серед них Борис Пухальський, українець Іван Ліхалат, Іван Бородіч, Олексій Бородка, Андрій Фамін, Олександр Галуза, причетні до нападу на посольство Білорусі в Лондоні Сергій Рабушка, Олександр Напрієнко, Максим Зуєв, Вадим Багауков. Зараз у «списку терористів» 1110 осіб, з них 358 білорусів (зазначимо, що в списку КДБ 1119 позицій, але раніше з нього вилучили 9 осіб).

  • У Швейцарії судять колишнього силовика з «ескадрону смерті», який причетний до зникнень і вбивств політичних опонентів Лукашенка.

Вирок у справі Юрія Горавського буде оголошено 28 вересня о 15:00. Нагадаємо, 19-20 вересня у Швейцарії судили екс-бійця білоруської САХР Юрія Горавського, який у 2019 році публічно заявляв про причетність до викрадення опозиційних політиків. Суд почався в суді кантону Санкт-Галлен. Прокурор попросив для екс-спеціаліста у справі зниклих опонентів Лукашенка 3 роки позбавлення волі, 2 з яких умовно. Вирок проголошуватимуть письмово – усно його не оголошуватимуть. «Витягли з машини, поклали на землю і застрелили». Що розповідав Горавський про вбивства опонентів у 90-х.

  • Політолог Фрідман про перспективу подальшого розгляду.

Процес примітний не лише долею Горавського, а й тим, що під час суду будуть детально вивчені деталі викрадень і вбивств, які сталися в Білорусі в 1999-2000 роках, сказав Позірку політолог Олександр Фрідман. На його думку, у вироку «з певною ймовірністю» можуть фігурувати імена не лише безпосередніх виконавців, які вчинили злочин, а й замовника. Так чи інакше, суд над Горавським – це перший процес за «злочин часів Лукашенка», який буде доведений до «логічного завершення». «Це не тільки розслідування, не тільки пред'явлення звинувачення, буде конкретний вирок», - підкреслив він.

  • Минулого тижня в Україні було поранено шестеро бійців полку Калиновського.

Четверо бійців батальйону «Волат» і двоє бійців батальйону «Литвин», повідомив прес-секретар полку. Як повідомила прес-служба полку Калиновського, «минулого тижня батальйон «Волат» виконував завдання в напрямку Бахмута». Працювали всі підрозділи батальйону. Під час виконання одного із завдань четверо бійців батальйону «Волат» отримали поранення». Крім того, двоє бійців батальйону «Литвин» також отримали поранення під час операції під час виконання бойових завдань на ЗСУ. «Зараз життю поранених обох батальйонів нічого не загрожує», - повідомили в прес-службі Калиновського полку.

  • До Білорусі прибула чергова група дітей з тимчасово окупованих територій України.

У Новополоцьку вони проведуть три тижні. Їхній приїзд організував паралімпієць і провладний активіст Олексій Талай. 18 вересня 48 дітей з Донбасу прибули до Мінська поїздом з Адлера. Серед них жителі Сєвєродонецька та Лисичанська, які розташовані на території самопроголошеної «ЛНР».

  • Православний монастир під Мінськом, відомий своєю підтримкою «русского мира», за півроку купив 9 машин для російської армії.

На фестивалі цього ж монастиря в Барановичах збирають гроші на допомогу Донбасу та «братам-слов'янам». Схоже, до цього причетний фонд Талая, який разом із Червоним Хрестом їздить на окуповані території та вивозить українських дітей до Білорусі. Офіційно цей захід називається «Православний фестиваль «Радість». Його організував Свято-Єлисаветинський монастир у Мінську. Від його імені виступила монахиня Анастасія – з «колорадською» стрічкою на габіті. Саме вона анонсувала допомогу Донбасу. За словами жителя Баранівського району, у фестивалі також беруть участь монастирі та церкви з інших міст Білорусі, Росії, Сербії, Молдови, Чорногорії, Греції та Палестини.

  • Білорусь призупинила дію угоди з Україною про захист прав мігрантів.

Білорусь призупинила дію угоди з Україною про захист прав мігрантів і членів їхніх сімей. Відповідний законопроект 19 вересня Палата представників ухвалила в одному читанні. Законопроект підготовлено «в рамках протидії недружнім діям України» щодо Білорусі, його реалізація «сприятиме захисту національних інтересів». Раніше голова комітету з міжнародних справ Палати представників Андрій Савіних заявив, що вихід з угоди «не матиме негативного впливу на переселення та інтеграцію іммігрантів з України, а також не погіршить правове становище українців» громадяни, які мають посвідку на проживання або претендують на громадянство Білорусі».

  • Зеленський в ООН: Росія ледь не проковтнула Білорусь.

Росія майже проковтнула Білорусь, погрожує іншим країнам і кожні десять років починає нову війну, перетворюючи на зброю все, що може. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час виступу на Генасамблеї ООН. «Кожне десятиліття Росія починає нову війну. Частина Грузії та Молдови залишаються окупованими. Росія перетворила Сирію на руїни. І якби не Росія, ніколи б не застосували хімічну зброю в Сирії, Росія майже проковтнула Білорусь і загрожує Казахстану та Прибалтиці. І мета нинішньої війни в Україні – перетворити нашу землю, наших людей, наші життя, наші ресурси на зброю проти вас, проти міжнародного порядку, заснованого на правилах», – сказав він. Президент України побудував свій виступ навколо теми зброї як стратегії Росії. За його словами, раніше Третя світова війна представлялася як обмін ядерними ударами між найсильнішими державами, тому зусилля були спрямовані на запобігання поширенню та заборону ядерної зброї. Однак сьогодні їжа стає зброєю, і не тільки.

  • В Україні посилили пильність через навчання в Білорусі.

Українські сили на кордоні посилили пильність через навчання, які почалися в Білорусі 21 вересня. Про це йдеться в повідомленні командувача Об’єднаних сил ЗСУ Сергія Наєва. Активна фаза двосторонніх комплексних навчань Збройних сил Білорусі пройде 22-26 вересня на території трьох областей, у тому числі в прикордонній Брестській області. Буде задіяно кілька полігонів і районів області. Тому Україна посилила лінію оборони на прикордонних територіях. Україна за тиждень заклала понад 2 тисячі мін на кордоні з Білоруссю. Крім того, викопано понад 3 тисячі метрів траншей і окопів та близько 2,5 тисячі метрів протитанкового рову. Про це повідомив командувач Об'єднаних сил ЗСУ.

  • Через потік нелегальних мігрантів Латвія встановила бетонні блоки та колючий дріт на закритому прикордонному переході Силене.

З вечора 19 вересня за рішенням латвійської сторони закрито прикордонний пункт «Силене» («Урбани»). На кордоні Білорусі та Латвії залишився відкритим один пункт пропуску: «Патерніеки»/«Григорівщина».

  • Віце-прем'єр Польщі: паркан на польсько-білоруському кордоні необхідно зміцнити.

Віце-прем'єр-міністр Польщі, лідер правлячої партії «Право і справедливість» (PiS) Ярослав Качинський заявив про необхідність зміцнення паркану на кордоні з Білоруссю, оскільки міграційна криза є «класичною гібридною війною». Таку думку політик висловив 23 вересня на з'їзді партії в Гожуві-Великому.

  • МВС Литви: Білорусь ніколи не повідомляє Вільнюс про проблеми на БілАЕС.

Через те, що Білорусь не повідомляє Вільнюс про проблеми на БілАЕС, Литва не володіє інформацією про ситуацію на станції, заявив заступник міністра внутрішніх справ цієї держави Віталій Дмитрієв. «У нас немає конкретних даних <...>, тому що немає співпраці з цією країною в цьому питанні», - сказав він. Дмитрієв повідомив про навчання біля кордону з Білоруссю, які «організовані незалежно від сусідніх країн». За його словами, навчання організовуються в рамках «ядерного плану», який розроблено на випадок аварії на БілАЕС і передбачає комплексні заходи реагування у разі надзвичайної ситуації.