Дайджест за тиждень (19.02 – 26.02)

·Переслідування за підтримку України за останній тиждень:

  • Затримали пастора з Новалукомля Олександра Зарецького – він молився за Україну. Пастора євангельської церкви Новалукомля (Чашницький район, Вітебська область) Олександра Зарецького затримали за те, що він під час богослужінь у своїй громаді молився за припинення війни в Україні. Раніше місцеві ідеологи неодноразово висловлювали претензії з цього приводу пастору та погрожували переслідуваннями. Те, що пастор також відмовився брати участь у організованих ними політичних заходах, викликало невдоволення влади. Зарецький та його громада не раз зазнавали переслідувань силовиків.
  • У Бресті судили айтішника за пожертву на полк Калиновського. За $12,91 прокурор вимагав 5 років позбавлення волі. 12 та 14 лютого 2024 року Брестський обласний суд розглядав кримінальну справу щодо 39-річного Олександра Вікторовича Сисоєва. Роль прокурора виконав Олександр Богуш, роль судді – Руслан Сенько. Чоловіка звинуватили в тому, що він перерахував 12,91 долара з білоруської картки полку Калиновського через соцмережу Facebook, використовуючи платіжну систему PayPal. Держобвинувачення кваліфікувало це за ч. 2 ст. 361-3 КК РБ «Фінансування громадян Республіки Білорусь для участі на території іноземної держави у збройному формуванні однієї з воюючих сторін, у збройних конфліктах, військових діях». 12 лютого прокурор Богуш вимагав для Сисоєва 5 років колонії суворого режиму. Вирок оголосили 14 лютого. Точний вирок наразі невідомий, але в абсолютній більшості справ у політичних справах брестські судді присуджують саме те, що вимагають прокурори.

·Політичні затримання за минулий тиждень:

  • Мешканця Берези заарештували на 7 діб за вимпел «Погоня» на дзеркалі заднього виду в автомобілі. На суді він заявив, що використовував символ не для вираження політичних поглядів, а «як елемент історичної пам'яті».
  • Мінчанина затримали за чехол з «Погонею» на телефоні. Згідно з протоколом, мінчанина, який працює підсобним робітником, затримали ввечері 30 січня. Це сталося після того, як його помітили, коли він ішов вулицею з телефоном у футлярі з емблемою «Погоня». За даними поліції, таким чином чоловік порушив порядок пікетування.
  • Силовики затримали жителя Кіровська, який збирався «встановити приховану камеру на виборчій дільниці». Також йому інкримінують реєстрацію в чат-боті плану «Перемога». У Telegram-каналі провладного агентства «Бобруйск-медіа» опубліковано відео із затриманим жителем Кіровська, якого звинувачують у причетності до ініціативи «Коаліція протестних дворів». На відео закадровий голос повідомляє, що чоловік на каналі закликав людей вийти на вулиці та «порушити громадський порядок». Також Аверков зареєструвався в чат-боті плану «Перемога».

·Масові арешти:

  • Силовики затримали чотирьох співробітників представництва LG в Білорусі. Їх звинувачують у протестах 2020 року. «Занадто гарне життя. Було», – пишуть силовики у відповідь на гасло компанії «Жити добре».
  • У Петрикові та Житковичах силовики влаштували рейд. За «екстремістські підписки» затримали шістьох осіб.
  • У Мінську затримали близько 40 архітекторів. Арешти почалися 14 лютого. Разом з ними були затримані члени їхніх родин – загалом до 70 осіб. Декого згодом відпустили. Причиною затримання, імовірно, стали звинувачення в участі в русі за вільні вибори та проти диктатури 2020 року.
  • Були затримані кілька співробітників компанії «Легіон-104», яка обслуговує екрани, на яких 24 лютого було показано звернення Тихановської. Усі затримані на «відео-покаянні» нічого не говорять про ці події – їх затримали нібито за участь в акціях протесту у 2020 році. Нагадаємо, 24 лютого понад 2 тисячі екранів по всій Білорусі показали звернення Світлани Тихановської – це сталося за сприяння організації «Белпол».

·У колонії помер громадський активіст та журналіст Ігор Леднік. Це вже п'ята смерть політв'язня за гратами.

Ігора Ледніка затримали 12 квітня 2022 року та засудили до 3 років позбавлення волі за статтею 367 «Наклеп на президента Республіки Білорусь». У в'язниці його здоров'я значно погіршилося, він переніс операцію на шлунково-кишковому тракті. Крім того, Ігор мав інвалідність 2 групи через захворювання серця. Ігор Леднік активно виступав за ліквідацію Союзної держави Білорусі та Росії і вважав, що в Білорусі після розпуску Верховної Ради XIII скликання було порушено Будапештський меморандум, що призвело до встановлення в Білорусі диктатури, її зближення з Росією та підрив європейської безпеки в регіоні.

·Як у Білорусі переслідують українців.

У Білорусі вже два роки переслідують українців за підозрою у співпраці з українськими спецслужбами. Так, за «агентурну діяльність» на користь України засуджено щонайменше п'ятьох осіб: Сергія Бойка, Людмилу Гончаренко, Михайла Столярчука, Дмитра Гудзика, Павла Купрієнка. Ще один суд триває проти українця з Чернігова Андрія Шмая, який працював у Вітебському облвиконкомі. Також 15 лютого в Гомельському обласному суді у закритому режимі розпочався суд над громадянками України Наталією Захаренко та Ларисою Крупою. Захаренко звинувачують у шпигунстві на користь України, а її знайомого – у неповідомленні про злочин.

·За два роки за антивоєнну позицію було затримано щонайменше 1671 білоруса.

Станом на 23 лютого в Білорусі засуджено 13 осіб за саботаж на залізниці, загальний термін позбавлення волі на 199,5 років. Щонайменше 37 осіб засуджено за розсилку в ЗМІ фото і відео російської військової техніки, 15 осіб засуджено за намір воювати на боці України. Не менше 38 осіб зазнали переслідувань за публічне засудження російської агресії та солідарності з Україною, 14 осіб засуджено за пожертвування білоруським волонтерам. У Білорусі їх досі переслідують за відкриту підтримку України та піддають адміністративним арештам. Всього за висловлювання антивоєнної позиції було затримано не менше 1671 білорусів і білорусок. З них 94 засуджені за кримінальними справами на строк від 1 до 23 років.

·Радники Тихановської та Михайло Подоляк обговорили білорусько-українські відносини.

Головний радник Світлани Тихановської Франтішек Вячорка та радник з парламентської співпраці та конституційної реформи Анатолій Лебедько під час візиту до Києва зустрілися з радником Володимира Зеленського Михайлом Подоляком. Сторони обговорили білорусько-українські відносини та плани на найближче майбутнє. Представники білоруських демсил подякували українській стороні за призначення Ігоря Кизима послом з особливих доручень МЗС України в Білорусі, а також за співпрацю в інформаційному просторі та підтримку білоруських волонтерів.

·Лукашенко заявив, що білоруси повинні бути готові до війни і морально, і стратегічно

За п'ять днів до парламентських виборів Олександр Лукашенко провів «розширену нараду з безпеки», на якій пригрозив суспільству загрозою Третьої світової війни та звинуватив опозицію у співпраці із Заходом. Лукашенко каже, що у нього є все необхідне, щоб захиститися і завдати ворогу неприйнятної шкоди. Він повідомив, що на озброєння прийняті новітні зразки білоруського зенітно-ракетного комплексу «Поланес-М» з дальністю до 300 км, 2 зенітних ракетних дивізіони С-400 і 2 ракети «Іскандер-М», введено в дію системні підрозділи. На території країни розташована тактична ядерна зброя. Водночас Олександр Лукашенко у властивій йому непрямій манері заявив про небажання брати участь у прямих військових діях в Україні, вкладаючи таку думку в уста нібито натовського генерала: «У нас в руках секретна інформація. Ми точно знаємо, що думає з цього приводу начальник Генштабу однієї з країн НАТО: «Ми не могли втягнути Білорусь у конфлікт. Активна участь Мінська у війні підірвала б режим у Білорусі та Олександра Лукашенка. Така можливість все ще відкрита».