Дайджест за тиждень (21.08 – 27.08)

  • Правозахисний центр «Весна» визнали «екстремістською організацією»

Про те, що «Весну» визнали «екстремістським формуванням», стало відомо 23 серпня з провладних Telegram-каналів, де повідомлялося, що таке рішення ухвалено за ознаками «організації діяльності з підготовки терактів» про суверенітет і громадську безпеку Республіки Білорусь, дискредитація та образа посадових осіб». Організацію внесли до списку 24 серпня. У списку уточнюється, що «екстремістське формування» – це група громадян із числа представників ПЦ «Весна», яка здійснює екстремістську діяльність, у тому числі за допомогою однойменних інтернет-ресурсів, у тому числі регіональних представництв.

  • Аналітика вироків за підтримку України за минулий тиждень:

 - Відомого мозирського підприємця засудили до 5 років позбавлення волі за антивоєнні коментарі в мережі. У Гомелі 21 серпня політв'язня, мозирського бізнесмена Петра Старатітарова засудили до п'яти років позбавлення волі. 65-річного чоловіка затримали за антивоєнні повідомлення, в яких ображали Лукашенка. Його коментарі в інтернеті кваліфікували за п'ятьма статтями Кримінального кодексу, серед яких «заклики до санкцій» і «дискредитація Республіки Білорусь». Євген Шаршньов розглядав справу за закритими дверима.

 - Підприємця з Могильова засудили до 2,5 років колонії за фото пересування російських військових Z-машин. Могильовський обласний суд виніс вирок місцевому жителю, бізнесмену Володимиру Тичинському. 53-річного Володимира звинуватили в тому, що він у квітні 2022 року знімав на мобільний телефон пересування російських військових Z-машин і відправляв відео в ЗМІ, визнане владою Республіки Білорусь «екстремістським». Регіональний телеканал заявив, що Тичинський «був прихильником українсько-нацистських формувань» і «їздив на автомобілі з українською націоналістичною символікою». Останній означав офіційний прапор України. Суддя Павло Клімов засудив Тичинського до 2,5 років позбавлення волі за «сприяння екстремістській діяльності» (ст. 361-4 КК РБ).

 - Вчителю історії дали 20 діб за український прапор у Facebook. 10 серпня суддя Новополоцького суду Сніжана Калініченко засудила вчительку історії та підприємця Олену Зуброву до 20 діб арешту. Жінку звинуватили у нібито «пікетуванні» на своїй сторінці у Facebook, яке полягало в тому, що вона опублікувала в соцмережі своє фото на тлі синьо-жовтого прапора України.

  • «Гроші навіть не прийшли». Стали відомі подробиці суду над політв'язнем, якого засудили до 3 років ув'язнення за пожертвування полку Калиновського.

Анастасія переїхала з Білорусі до Польщі після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Перебуваючи в сусідній країні, вона намагалася зробити пожертву в розмірі 16,71 долара США зі свого білоруського банківського рахунку через інтернет-банкінг на користь полку Калиновського, але транзакція не пройшла. Пізніше політув’язнена вирішила повернутися до Білорусі, де її затримали. 14 червня 2023 року суддя Руслан Царук засудив Анастасію до трьох років позбавлення волі.

  • Уродженця України, засудженого до 5 років колонії за бажання воювати проти Росії, визнали політв'язнем у Білорусі

Павло Володимирович Обозний народився в Україні. Чемпіон Європи з кікбоксингу. Імовірно, був затриманий за бажання воювати в Україні. На суді Павло заявив, що спочатку на емоціях відреагував на війну в Україні, але згодом відмовився від ідеї бойових дій. Крім того, Павлу ставлять у провину незаконне перевезення через державний кордон з РФ до РБ сильнодіючі речовини (станозолол 100 таблеток), незаконне придбання та зберігання боєприпасів (16 гільз від патронів калібру 9 мм, 12 патронів калібру 9 мм). Максим Філатов засудив Павла на 5 років колонії посиленого режиму. 20 липня 2023 року було внесено до переліку громадян Білорусі, іноземних громадян та осіб без громадянства, причетних до екстремістської діяльності. 26 серпня був визнаний політв'язнем.

  • 71-річного політв'язня судили вшосте

23 серпня у Несвіжі почався розгляд кримінальної справи проти 71-річного політв'язня Василя Дземідовича, якого судять за коментарі в «Карателях Білорусі». Справу розглядав суддя Дмитро Гвоздь. Це вже шостий суд над пенсіонером. Загалом його засудили до 7 років позбавлення волі, а результат п'ятого суду поки невідомий. Василя Івановича утримують вже 16 місяців. Через те, що політв'язень потрапив до «списку терористів», він не може здійснювати грошові перекази. Крім того, у Василя немає родичів, які могли б його підтримати. Зазначимо, що за останній рік пенсіонер пройшов десятки етапів. Політв'язнів етапують у важких умовах, тому це дуже погано позначається на здоров'ї Василя.

  • Затримання на кордоні після повернення до Білорусі:

 - Затримали стоматолога з Новопіля та його дружину, які поверталися з Литви. Інцидент стався 21 серпня. «Вони поверталися від сина з Литви, їх затримали на білоруському кордоні. 22 серпня Грудницький мав поїхати на прийом до пацієнтів, але цього не сталося», – сказав співрозмовник. Причина затримання, стан і місцезнаходження лікаря та його дружини невідомі.

 -  Силовики затримали чоловіка, який повертався з Польщі. Затриманий – Дмитро Ковалевський. На «комунальному відео» затриманий каже, що залишав «деструктивні коментарі про поліцейських». Відомо, що чоловік нещодавно повернувся до Білорусі з Польщі. Йому погрожують силовики, ст. 130 КК (розпалювання ворожнечі).

  • Масові політично мотивовані затримання у Білорусі

 - У Жлобині затримано щонайменше 4 особи. На відео один із затриманих каже, що у 2020 році «спостерігав за всіма речами збоку». Затримана дівчина каже, що її затримали за передплату на «Дзеркало» в інстаграмі. Ще один затриманий каже, що був спостерігачем на президентських виборах. «Наша Нiва» з'ясувала імена затриманих. Це 28-річний Олексій Авдєєв та його дівчина Катерина Заїчкова. Олексій працює на БМЗ, Катерина – фотограф. Затримано також 37-річного співробітника ТЕЦ Олександра Савицького та працівника колійної машинної станції Максима Калініченко.

 - На мінському підприємстві «Бєлгіпрозем» затримано близько 10 осіб. Для свого ролика силовики змусили начальника сектору з «Белгіпрозему» розповісти, що на корпоративі у 2020 році використовувався біло-червоно-білий прапор, а він сам «такими своїми діями та розмовами провокував співробітників». З другого дубля зняли версію про те, що такими діями чоловік «розколював колектив». Також опубліковано відео з дівчиною-інженером «Белгіпрозема». Її затримали за репост «екстремістського» телеграм-каналу. Силовики наголошують на зарплатах затриманих. За їхньою логікою, хороша оплата праці – це привід мовчати.

  • Білоруська та українська сторони послідовно припиняють дію двосторонніх угод:

Верховна Рада денонсувала угоду з Білоруссю про трудову діяльність та соцзахист громадян, які працюють за межами своїх держав. Білорусь припинила дію угоди з Україною щодо співробітництва у молодіжній політиці. Рада припинила дію угод у сфері ветеринарії та захисту рослин.

  • Український суд конфіскував майно білоруського Міністерства оборони

Вищий антикорупційний суд України задовольнив позов Міністерства юстиції щодо застосування санкцій до білоруського Міноборони. «ВАКС звернув у дохід держави майно, яке належить Міністерству оборони Республіки Білорусь, а також складові системи електричного авіаційного пуску», – йдеться у повідомленні суду.

  • Кілька десятків бійців полку Калиновського отримали нагороди ГУР Міноборони України

У день 25 серпня, коли було проголошено незалежність Білорусі, вояки полку Калиновського отримали нагороди. Кілька десятків бійців з усіх бойових частин полук Калиновського отримали медалі Військового управління Міністерства оборони України.

  • Зеленський прокоментував слова Тихановської про військову допомогу

Наприкінці інтерв’ю з президентом України Володимиром Зеленським українська журналістка Наталя Мосійчук показала йому фрагмент попередньої розмови з демократичним лідером Білорусі Світланою Тихановською. На запитання, чи може вона звернутися до Зеленського за військовою допомогою у звільненні Білорусі,Тиіхановська тоді відповіла, що не виключає такого сценарію. Зеленський прокоментував, що після перемоги України у війні для Білорусі буде політичне вирішення проблеми. «І не потрібно пані Тихоновській думати про армії інших країн», - додав він.

  • Народні депутати України від міжфракційного об'єднання «За демократичну Білорусь» виступили із заявою до Дня проголошення незалежності Білорусі.

«Ми сподіваємося, що зовсім скоро біло-червоно-білий прапор замайорить над Мінськом, і білоруський народ зможе відсвяткувати свій День Незалежності у вільній і демократичній Білорусі».

  • Зустрічі на тему білорусько-українських відносин пройшла у Києві та у Львові

У Києві відбулася зустріч на тему білорусько-українських відносин. Як повідомив представник ОПК із зовнішніх справ Валерій Ковалевський, у ній взяли участь представники ОПК, офісу Тихановської, Полку Калиновського, депутати Верховної Ради України, а також парламентарі з 20 країн ЄС. Під час зустрічі було обговорено стан відносин країн, проблеми та перспективи їх розвитку, а також кроки, які мають бути зроблені, щоб реалізувати ці перспективи. «Будемо працювати далі над ініціативами, які були озвучені. Такі зустрічі дозволяють нам вибудувати взаємну довіру, позначити нові напрямки та ідеї, які допоможуть досягти нашої спільної цілі — звільнення наших країн. Щоб вони стали справді демократичними, вільними та європейськими», – прокоментував підсумки Ковалевський. 25 серпня подібна зустріч відбулася і з львівською діаспорою.

  • Делегація «ДНР» домовилася про постачання з Білорусі на 3 млрд російських рублів

«Ми промовляли попередні суми і оцінюємо, що орієнтовно це не менше 3 мільярдів російських рублів щороку», - заявив глава делегації Євген Солнцев російському ресурсу «Супутник». Йдеться про виробництво силосів, постачання ліфтів та їх складання. Делегація прибула до Білорусі 23 серпня. Її члени відвідали «Першу промислову компанію», «Могилівліфтмаш», «Моготекс», провели зустріч із керівництвом Могилівського облвиконкому.

  • Чергові групи українських дітей із тимчасово окупованих РФ територій приїдуть до Білорусі восени

Про це повідомив громадський діяч, паралімпієць та мотиваційний тренер Олексій Талай, передає держагентство БЕЛТА. «Я щасливий повідомити хорошу новину про те, що готується восени вже кілька груп. Вони обов'язково приїдуть до нас. Попит, звичайно, великий. Усі батьки хочуть, щоб і повторно їхні діти приїхали до нашої доброї країни. І мова не лише про Донецьку Народну Республіку, Луганську Народну Республіку бажаючі є й Запоріжжі та на Херсонщині. І ми отримуємо ці повідомлення від батьків та запевняємо, що зробимо все можливе», - розповів Талай. Дітей із окупованих територій України привозять до Білорусі з 2016 року. Останнім часом цим займається і фонд параолімпійця та провладного активіста Олексія Талая.

  • Президент Польщі Дуда про переміщення ядерної зброї до Білорусі: процес триває

«Я сказав президенту [Португалії] про реалізацію заяв путіна про те, що російська тактична ядерна зброя буде переміщена на територію Білорусі. Справді, цей процес іде, ми це спостерігаємо», – заявив Дуда на прес-конференції. За словами Дуди, переміщення ЯО до Білорусі змінює архітектуру безпеки східного флангу НАТО та альянсу загалом.

  • Прем'єр-міністр Польщі: вагнерівців, які перебувають у Білорусі, навіть після загибелі Пригожина використовуватимуть для провокацій

Після загибелі Євгена Пригожина «нагляд за «групою Вагнера» переходить безпосередньо до Путіна», вагнерівці будуть «ще більше, ніж раніше, або принаймні так само, використовуватися як інструмент провокацій, шантажу та різного роду витівок у рамках дестабілізації політики безпеки країн, що межують із Росією та Білоруссю». Таку думку висловив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецькі.

  • Ймовірно, табір «вагнерівців» під Осиповичами демонтують

Табір «вагнерівців» у селі Мета під Осиповичами активно демонтують. Це видно по супутниковому знімку Planet Labs, яке отримало у розпорядження «Радіо Свобода». Намети почали прибирати приблизно 1 серпня. На знімку за 14 серпня можна розглянути процес демонтажу.