Дайджест за тиждень (22.01-28.01)

·Переслідування білорусів за підтримку України за останній тиждень:

  • Інженера з Бреста за відео з військовою технікою засудили до 2,5 років колонії. Його звинуватили за ч. 1 ст. 361-4 Кримінального кодексу (сприяння екстремістській діяльності) за розсилку відео з військовою технікою в один із Telegram-чатів. Вирок виніс Дмитро Карасінський, державне обвинувачення підтримав Геннадій Бурий. Чоловіка затримали 24 жовтня 2023 року, після чого в провладних Telegram-каналах з’явилося відео-покаяння з ним, де повідомлялося, що Олександра затримали за те, що він відправив у чат відео військової техніки.
  • Жителя Світлогорського району засудили за вивішування українського прапора замість державного. Касьяновський районний суддя виніс вирок жителю трудового селища Сосновий Бор, який у жовтні минулого року зняв у центрі селища державний прапор і замість нього вивісив прапор України. 41-річного Валерія Самсоненка засудили до 1 року позбавлення волі за знущання над державними символами.

·Політичні затримання та репресії за минулу тиждень:

  • Засновницю проекту про білоруські села затримували за татуювання. Засновницю проекту про білоруські села VЁSka Life Ксенію Єрошенка затримали за татуювання. На відео-покаянні дівчина каже, що набила татуювання у 2019 році «через незнання». «Нацизм не підтримую, зобов'язуюся її звести або перекрити іншою», - каже дівчина. Йдеться про татуювання «Чорне сонце». У 2022 році цей символ було додано до переліку нацистської символіки.
  • Силовики затримали соліста гурту «Мінімум Дистанції». Білорус повернувся додому з Польщі після закінчення візи. У ролику силовиків показують скріншот повідомлення підписника, в якому написано: «Доброго дня! Хочу поділитися інформацією про неймовірного БЧБшника, який після подій 2020 року втік до Польщі, але зрадника вигнали назад до нашої країни».
  • У Смаргоні за підписку на Tribuna арештували директора спортивної школи. Директора дитячо-юнацької спортивної школи з футболу «ФК «Смаргонь» Дениса Лобана арештували на 7 діб за підписку на Tribuna.com у Instagram. Сторінка у нього була відкрита. Чоловік визнав свою провину – це врахували як пом’якшувальну обставину. Суд засудив його до семи діб арешту з конфіскацією телефону.
  • Співробітника «Нафтана» арештували за «екстремістську» пісню у соцмережах. Суддя суду Новополоцька Зінаїда Балаболава 12 грудня за підписку на «екстремістську» пісню у соціальній мережі винесла постанову про арешт на 15 діб працівника ААТ «Нафтан» Євгена Михайлівського. У судовому засіданні Євген вину признав і звернув увагу на те, що він дійсно розмістив на своїй сторінці в соціальній мережі «Вконтакте» відеоролик Ігора Палинського з назвою «Sumarok-2020» він не знав про те, що пісня була написана після затримань на одному з недільних маршів.
  • Білоруський суд засудив українця. Суд Ліозненського району позбавив волі уродженця України Володимира Лисицю до трьох років колонії загального режиму та виплати значних сум моральних втрат різним представникам влади за образи. За даними слідства, підсудний залишивши свого коментаря в «Однокласниках» де нецензурною лайкою образив і Лукашенка.

·Масові арешти:

  • Щонайменше 165 осіб зазнали переслідувань під час масових рейдів силовиків на родичів політв'язнів по всій країні. Після обшуків людей відвезли на допити, а потім відпустили під підписку про нерозголошення. Але не всіх звільнили – проти деяких порушили кримінальні провадження за ст. 361-1 (участь у екстремістському формуванні) та ст. 361-4 (сприяння екстремістській діяльності). Деяких судять по адміністративних справах. Раніше причиною інтересу з боку КДБ була допомога родинам політв'язнів від ініціативи INeedHelpBY, яку нещодавно влада визнала «екстремістською організацією». Для допомоги ініціатива скористалася популярними службами доставки «Гіппо» та «Євроопт». Через них ви можете замовити доставку з магазину онлайн.
  • Подробиці масової облави силовиків на родичів політв'язнів у Бресті. Затриманих доставили до КДБ, Слідчого комітету та Ленінського відділу міліції. Серед них були одні жінки і їх було так багато, що люди сиділи в коридорах. Тих, хто дуже обурювався і скаржився, відправляли в СІЗО на 72 години. Загалом лише у Бресті 23 січня люди нарахували близько 70 затриманих.
  • У Слуцьку затримали трьох футбольних уболівальників. Один із затриманих каже, що вболівальники «могли прокричати кричалку», та обіцяє вивести «екстремістське» татуювання. Інший затриманий, тату-майстер, каже, що його затримали за картинку «фашистсько-націоналістичного характеру» у Вконтакте. Каже, що не вважає себе «місцевим футболістом» і на мітинги не ходив. І що у нього є татуювання, яке він витатуював «до того, як цей знак визнали забороненим».

·Співробітники міліції заходили в квартири активістів у Мінську.

Приходять навіть до ті, хто не брав участі в протестах 2020 року. Їм «пропонують» підписати попередження про заборону порушення громадського порядку.

·За ухилення від військової служби силовики затримали білоруса, який проживав у США з 2016 року.

За даними Генпрокуратури, у квітні 2016 року він не з'явився до військкомату для проходження медогляду, а потім взагалі покинув Білорусь і проживав у США. Наприкінці 2023 року чоловіка затримали під час повернення до Білорусі. Зараз він під вартою. Проти білоруса відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 435 Кримінального кодексу Республіки Білорусь – йому загрожує штраф, арешт, обмеження або позбавлення волі на строк до двох років.

·У бою з російськими окупантами загинув український екс-футболіс Сергій Рожок, який гра в українських та білоруських клубах.

У бою з російськими окупантами загинув український екс-футболіст Сергій Рожок, який грав в українських та білоруських клубах. Йому було 38 років. У Білорусі в різні роки виступав за такі команди, як «Мінськ», «Бєлшина», «Нойман», «Гомель», «Вітебськ» і «Смаловичі». З «Мінськом» у 2013 році Рожок виграв Кубок Білорусі. Свої співчуття висловили багато білоруських ЗМІ та керівники деяких футбольних клубів.

·У Києві призупинили суд у справі про вбивство Павла Шеремета: обвинувачені на передовій

Шевченківський районний суд Києва припинив розслідування у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, до якого причетні Андрій Антоненко, Юлія Кузьменко та Яна Дугарь, через військову службу Антоненка та Дугарь. Крім того, адвокат пояснив, що у 2022 році склад суду, який раніше розглядав цю справу, не міг продовжувати здійснювати правосуддя тривалий час. «Частина журі виїхала за кордон. Одного з присяжних мобілізували. І у зв’язку з тим, що змінився склад суду, ми почали розглядати справу з самого початку. А зараз 2024 рік, а ми ще не дійшли до стадії ведення справи, вона навіть не розпочалася», – зазначив адвокат. Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок вибуху автомобіля.

·Нобелівська лауреатка, правозахисниця Олександра Матвійчук висловила обурення тим, що білоруський журналіст Андрій Александров вже 4 роки святкує свій день народження за ґратами.

Білоруський журналіст Андрій Александров святкує свій день народження 4 роки за ґратами під режимом Лукашенка. Його та дружину заарештували за звинуваченням у державній зраді.

·Україна призначить спецпредставника для Білорусі. Ним може стати екс-посол Ігор Кизим.

Минулого тижня Кизим мав взяти участь у засіданні Об’єднаного перехідного кабінету, але призначення відклали. Ігор Кизим був останнім послом України в Білорусі з лютого 2017 року по червень 2023 року. У квітні 2023 року МЗС України засудило зустріч Лукашенка з «главою ДНР» Денисом Пушиліним і відкликало Кизима для консультацій.

·У філії Російського університету в Мінську відбувся «відкритий діалог» з виправданням війни проти України.

Дії Росії проти України були заходом "самооборони від зовнішньої агресії", заявив посол Росії в Білорусі Борис Гризлов. Його привітання зачитали учасники "заходу у форматі відкритого діалогу" у філії Російського державного соціального університету (РДСУ) у Мінську 26 січня, повідомляє диппредставництво. Там відкрилася фотовиставка про "злочини київського режиму".

·Українська блогерка розповіла, чому захищає білорусів

Христина Кафка – українська блогерка, яка публічно захищає білорусів. Вона реагує на випадки будь-якої дискримінації білорусів в Україні, ділиться зі своєю аудиторією новинами про репресії в нашій країні і навіть вчить білоруську мову. «Медіазона» поспілкувалася з Христиною про те, навіщо їй це потрібно.

·Росія набирає білоруську молодь до своїх військових вишів.

Представники збройних сил Російської Федерації проводять у районних центрах Республіки Білорусь так звані «дні відкритих дверей», де громадянам Республіки Білорусь пропонують пройти офіцерську підготовку в російських військових вишах.

·В Україні затримали білоруського добровольця за наркотики.

У нього вилучили пакетик із кристалічною речовиною, яку експертиза встановила як синтетичний наркотик PVP. Загалом у білоруса було 300 грамів наркотику Альфа-PVP. Інформація силовиків про затриманого збігається з інформацією екс-військовослужбовця Полку Калиновського Юрія Гарупа. У прес-службі Полку Калиновського «Нашій Ниві»  повідомили, що Юрій Гарупа покинув підрозділ у грудні 2022 року. Останнім місцем служби був 2-й Інтернаціональний легіон Збройних Сил України. Раніше повідомлялося, що у білоруського добровольця начебто проблеми з легалізацією і він боїться покидати Україну, тому що назад його не пустять. Крім того, йому не виплатили компенсацію за поранення. Юрій Гарупа приїхав в Україну після окупації Криму в 2014 році. До цього жив у Польщі.

·Український актор Олександр Печериця розповів, як посварився зі своєю сестрою з Білорусі під час війни.

За словами актора, йому дзвонила білоруська родичка і намагався переконати припинити опір. «...Вона намагалася нас переконати, що в нас голови закручені і ми нічого не розуміємо», — згадує Олександр Печериця. Чоловік додав, що в цей же момент намагався розповісти своїй родичці про реальну ситуацію в Україні, але в розмову втрутився її чоловік і обклав актора матами. Відтоді, як зазначає Олександр, сестра з ним більше не спілкується і лише зрідка вітає його з релігійними святами в соцмережах.

·Міграційна криза: крім кордону з Польщею, спроб потрапити в країни ЄС не зафіксовано.

26 січня 7 мігрантів намагалися проїхати до Польщі з Білорусі та пошкодили прикордонний паркан. Побачивши польські патрулі, всі відступили в глиб білоруської території. Інцидент стався на ділянці Черемхи, повідомляє Прикордонна служба Польщі. На латвійсько-білоруському та литовсько-білоруському кордонах спроб не зафіксовано.