Дайджест за тиждень (22.04-28.04)

·Переслідування за підтримку України за минулий тиждень:

  • У Бресті громадянина України судитимуть за «агентурну діяльність» на користь України. Хлопцеві загрожує сім років колонії. Артем Маковей звинувачується за ст. 358-1 КК «Агентурна діяльність». Справу розгляне у закритому режимі суддя Микола Сенько. Молоду людину затримали приблизно 27 січня 2023 року в Кобрині. І весь цей час він був під вартою. Артем має українське громадянство, але в Білорусі він жив з 2009 року. Останні роки працював діджеєм у Бресті, Кобрині, Мінську. У чому саме звинувачують парубка, близькі не знають.
  • Через донос провокатора з чат-рулетки затримали чергового білоруса. На відео силовиків показано діалог чоловіка з провокатором Юрієм Комаром у чат-рулетці. Затриманий каже, що ставиться до полку Калиновского, як до своїх, і чекає, коли полк разом із ЗСУ увійде до Білорусі.

·Політичні переслідування минулого тижня:

  • Силовики затримали доньку політв'язня Ригора Костусьова. На відео жінку змусили розповісти, що у 2020 році вона «надавала допомогу «Весні»», а також нібито зареєструвалась у чат-боті плану «Перемога».
  • Близько 10 брестських силовиків затримали одного чоловіка за коментарі. Провладні Telegram-канали опублікували відео затримання жителя Жабінківського району. На ньому близько десятка чоловіків у джинсах і бронежилетах бігають навколо будинку затриманого, погрожуючи вибити двері та цілячись у вікна. Затриманого звинувачують у «розпалюванні ворожнечі проти силовиків, підтримці протестів і закликах до насильницьких дій».

·Масові арешти:

  • Облава в Ліді - кілька людей затримали за «екстремізм». У Ліді силовики провели рейд, кількох людей затримали. Затримання проводили спільно з бійцями НС «Тайфун» 26 квітня. Судячи з відео, людей затримували на робочих місцях, збивали з ніг прямо на вулиці. Автори телеграм-каналу, близького до силовиків, стверджують, що затримання пов'язані з «екстремізмом». Так, провладні ресурси називають дії, які, на їхню думку, суперечать офіційній політиці.

·В Україні білоруса засудили за мародерство у Бучі

Ірпінський суд Київської області засудив громадянина Білорусі до 5 років позбавлення волі з випробувальним строком у 2 роки за крадіжку в умовах воєнного часу (частина 4 статті 185 КК України), йдеться у Реєстрі судових рішень України. Згідно з матеріалами справи, білорус робив мародерство разом зі своєю подругою, громадянкою України. З 10 березня 2022 року до 25 квітня того ж року вони крали речі з ТЦ «Буча Пасаж» та магазину косметики Watson's. Справу проти пари порушили у квітні 2022 року. Обох фігурантів справи затримали та помістили під домашній арешт, звідки вони втекли. Повторно вдалося затримати лише білоруса – українка померла, справу проти неї закрили.

·Силовики затримали кілька студентів білоруського вишу БНТУ: пропагандисти стверджують, що вони були «завербовані СБУ» і планували «зірвати Білорусь»

На держТВ заявили про затримання кількох студентів Білоруського національного технічного університету. За твердженням пропагандистів, вони були «завербовані» українськими спецслужбами. У сюжеті перераховуються імена затриманих. Стверджується, що ними керувала громадянка України Марія Місюк.

·Об'єднання колишніх силовиків BelPoL стверджує, що в Білорусі чоловікам призивного віку обмежують виїзд за кордон.

Зазначається, що ця «тривожна» інформація одержана з «кількох надійних джерел» у Міністерстві оборони. «Введення обмеження права на виїзд названої категорії осіб буде виникати автоматично одночасно з опублікуванням указу диктатора про проведення чергового призову, навіть якщо військовозобов'язаний справно з'являється у військкомат і проходить усі необхідні процедури. Він буде зніматися зі закінченням заходів призову на термінову військову службу», – уточнює BelPoL. Відповідно до законодавства, призову на термінову військову службу підлягають громадяни чоловічої статі у віці від 18 до 27 років, які стоять або зобов'язані перебувати на військовому облікуі і не перебувають у запасі.

·В Одесі з'явилася вулиця Калиновського.

Вулицю у Київському районі Одеси перейменували на вулицю Кастуся Калиновського. Про рішення міської ради, ухвалене 24 квітня, повідомляє благодійний фонд «Вільна Білорусь». Прохання про перейменування вулиць на честь білоруських героїв було подано фондом наприкінці 2023 року.

·Російські ракети для атаки України пролетіли над Гомельською областю Білорусі.

Про те, що в ніч з 26 квітня на 27 квітня кілька російських ракет пройшли через повітряний простір Білорусі, повідомляли два українські моніторингові канали. Канал Monitor опублікував інфографіку Texty.org.ua рух повітряних цілей над Україною 26-27 квітня. Схема показує, що швидкісні цілі чи ракети «Кинжал», запущені над територією РФ, увійшли до повітряного простору Чернігівської області, перетнули територію Білорусі над Брагінським районом та продовжили рух над Київською областю у напрямку заходу України. «Інформації про пуски ракет ППО з місць базування у Гомельському, Єльському та Мозирському районах Білорусі 26-27 квітня не надходило. Із цього можна зробити висновок, що протиповітряна оборона Білорусі не змогла відреагувати на появу ракет над своєю зоною відповідальності або не реагувала свідомо».

·СБУ пояснила прихильникам Лукашенка, де герої, а де терористи.

Прес-служба Служби безпеки України видала коментар з приводу заяви голови лукашенківського КДБ Івана Тертеля щодо того, що в українських лікарнях «за спинами дітей» нібито знаходяться «терористи».

·Свій виступ на Всебілоруських народних зборах Лукашенко розпочав із войовничої антизахідної та антиукраїнської риторики.

24 квітня в Мінську розпочали роботу Всебілоруські народні збори. Промова Лукашенка прозвучала в агресивно антизахідному тоні – антиамериканському, антиєвропейському, антипольському та антибалтійському. Він звинуватив Захід і США в розпалюванні воєн і фінансуванні терористичних організацій. Також він знову передбачив обвал долара і також зневажливо висловився про Україну.

·Білоруський волонтер «янкі» розповів, чому зник з інфополя.

Боєць Білоруського добровольчого корпусу Ігор «Янкі» Янков розповів, чому майже рік не давав інтерв'ю, які завдання виконував останнім часом, а також розповів новини з Білорусі.

·Історія фотографа Олександра Васюковича, який знімав війну в Україні і повернувся до Білорусі, поки його не заарештували.

Після чергового візиту в Україну Олександра затримали. Далі було СІЗО і очікування вироку. Закінчилося все, за нинішніми мірками, хепі-ендом – домашньою хімією та успішною евакуацією.

Прочитайте історію Олександра про роботу на війні та навчання на своїх помилках.

·Традиційні акції в пам’ять Чорнобильській катастрофі пройшли й у Львові.

Минулого «Чорнобильського тижня» білоруси згадали страшні дні 1986 року, коли в Україні на кордоні з Білоруссю вибухнула Чорнобильська АЕС. Традиційні акції нагадування пройшли в багатьох країнах світу. Львів не став винятком.