Дайджест за тиждень (23.10-29.10)

·Переслідування білорусів за підтримку України за останній тиждень:

  • Силовики затримали брестчанина за відео з військовою технікою. Його звуть Олександр Бойко. «Мені було страшно в той момент, тому я виклав відео на емоціях», – сказав він у відео-покаянні.
  • ГУБАЗІК затримав директора великого порталу про автомобілі «ABW.ВY». Провладні Telegram-канали пишуть, що він нібито брав участь в акціях протесту, «викладав українську нацистську символіку, ображав посадових осіб союзної держави, проводив підривну роботу в колективі та лаявся на Тихановську».

·Політичні переслідування та репресії за минулий тиждень:

  • Пікетував лівою ногою з татуюванням «Погоня»: в Івацевичах засудили офіціанта. В Івацевичах наприкінці вересня затримали офіціанта одного з місцевих закладів. Схоже, хтось поскаржився на хлопця через татуювання на лівій нозі. Поліція склала на нього протокол. Суд розглядав справу 29 вересня, але стало відомо про це лише зараз. Згідно з протоколом, молодик «з метою вираження своїх громадсько-політичних інтересів» без дозволу райвиконкому провів масовий захід – пікетування. Він «пікетував», продемонструвавши татуювання на лівій нозі із зображенням герба «Погоні» та текстом «Живе Білорусь». На суді офіціант свою провину у скоєному визнав. Суд визнав хлопця винним у порушенні порядку проведення масових заходів і оштрафував.
  • Жителя Мінська засудили за купюри з прапором БЧБ і написом «3%». Їх знайшли в банку, де він часто поповнював рахунок. Жителя Мінська затримали наприкінці вересня і засудили за статтею про незаконні масові заходи через «протестні» написи на банкнотах. Їх знайшли у відділенні «Білорусбанку», де він часто поповнював рахунок. При знятті грошей в інфокіоску в різні дати кілька разів у банку знаходили купюри з написами. Це були банкноти номіналом 5, 10, 20 і 50 рублів з малюнками біло-червоно-білого прапора та «3%». Схоже, після перших випадків чи то банківські працівники, чи то міліціонери встановили чоловіка, який часто поповнював рахунок готівкою в цьому інфокіоску, і вже чекали на нього наступного разу. Це можна припустити, оскільки в матеріалах справи є не лише записи відеокамер, а й фотографії того, як клієнт вносить гроші в інфокіоск. Доказів того, що саме затриманий писав на грошах, у справі не зазначено, експертизи не проводились. Але мінчанин, який на той момент уже перебував у СІЗО, заявив судді, що визнає свою провину і сам робив написи кульковою ручкою, а ідею побачив в одному з Telegram-каналів. У результаті його засудили до 15 діб арешту.
  • ГУБАЗИК затримав співробітницю «Білспеценерго» - у неї була аватарка з «Погонею» і вона проходила анкету про паспорт Нової Білорусії. У «відео-покаянні» жінка розповідає, що її аватаркою у Facebook була «Погоня», а в серпні цього року вона проводила опитування про паспорт Нової Білорусі в чат-боті ініціативи «Голос». Там вона вказала, що причиною отримання паспорта є «неприйняття режиму та окупаційної символіки». Минулого тижня ГУБАЗІК повідомляв про затримання трьох працівників «Білспеценерго».
  • На «Полімірі» в Новополоцьку сталося пограбування - затримано 4 людини. 24 жовтня затримали 4 працівників заводу «Полімір». Затримання відбулося після розмови з провокатором Юрієм Комаром у чат-рулетці. Під час діалогу, який розпочався як звичайна розмова, дискусія переросла в політичну дискусію, в якій один із працівників «Поліміру» висловив свої політичні погляди.
  • Затримали на ВАТ «Лідське пиво». 27 жовтня на підприємстві ВАТ «Лідське пиво» було затримано щонайменше 6 осіб. Подробиці невідомі.
  • У Кореличах ОМОН затримував людей у ​​поліклініці, будинку культури та райвиконкомі «за розповсюдження екстремістських матеріалів». 27 жовтня в районному центрі Кореличі Гродненської області ОМОН здійснив кілька затримань. Силовики прийшли до поліклініки, виконкому та будинку культури. «Зранку в Корелицькій центральній районній поліклініці затримали кількох лікарів і стоматолога. З рештою співробітників провели «профілактичні бесіди» про неприпустимість «підписки на екстремістські ресурси», повідомили правозахисники. За їхніми даними, затримали двох осіб у Корелицькому райвиконкомі, а також деяких працівників «Корелицького районного центру культури і народної творчості». «Швидше за все, всіх затриманих звинувачують у «поширенні екстремістських матеріалів», - вважають правозахисники.
  • Облава в Гомельській області за підписку на «екстремістські» канали - затримано щонайменше 9 осіб. Арешти відбулися в Петрикаві, Тураві та Житковичі. За повідомленням каналу, близького до силовиків, затримано щонайменше 9 осіб. Їх звинувачують у підписці на «екстремістські» канали та участі в «екстремістських» чатах і групах. На опублікованому на каналі відео видно, як силовики вриваються в помешкання людей. Одного чоловіка буквально витягли з ліжка.
  • Працівникам «Нафтану», затриманих під час облави 17 жовтня, обрали арешт. 18 жовтня скандально відома суддя Новополоцького міського суду Зінаїда Балаболова обговорила права кількох затриманих. Напередодні кількох людей поліція схопила просто в переході. Балаболова призначила по 13 діб арешту для двох «нафтанівців» за одну або кілька «екстремістських» згадок на сторінках «Однокласників». Ще одного колегу заарештували на 15 діб за репост із трьох «екстремістських джерел». За даними поліції, ознаки злочину правоохоронці помітили місяць тому, 15 вересня. Ще одного працівника «Нафтану» суд визнав винним у «несанкціонованому пікетуванні». Одразу в день арешту з’явилися фотографії з біло-червоно-білими прапорами та написом «Білоруський протест».

·Правозахисники визнали «колишніми політв'язнями» 39 осіб. Минулого разу цей статус отримали одразу 150 осіб

25 жовтня правозахисна спільнота Білорусі прийняла масштабну заяву, в якій вимагала повної реабілітації 39 осіб, засуджених за реалізацію свободи слова. З різних причин ці люди під час ув'язнення не мали статусу політв'язнів, але, незважаючи на це, правозахисники в заяві надають їм статус «колишніх політв'язнів». Читати заяву повністю.

·В Україні загинув білоруський доброволець Павло Горбач із позивним «Борт»

Друзі Горбача в Instagram також повідомили про смерть бійця у своїх акаунтах. Подробиці смерті білоруса поки невідомі.

·У Білорусі визнали «екстремістськими» вислови «Полк Калиновського» і «Полк Калиновський»

19 жовтня суд Центрального району Мінська визнав сайт і соцмережі Калиновського Полка «екстремістськими матеріалами». Також екстремістськими вважаються візуальні матеріали, текст «Полк Калиновського», «Полк Калиновський», в тому числі будь-які написи.

·В українському Дніпрі патрульні затримали білоруського добровольця ЗСУ через його «втомлений вигляд» і «євробляху».

Поліцейські зупинили автомобіль із військовим-добровольцем ЗСУ Андрієм Безсмертним, який повертався до Дніпра зі складного бойового завдання на Сході. Автомобіль бійця обшукали, а його самого відвезли в диспансер для перевірки на вміст алкоголю та наркотиків. Подробиці гучного скандалу – у матеріалі ТСН.ua.

·Громадянин Білорусі, який воював на боці Росії, здався під Бахмутом

У Бахмутському районі Донецької області бійцям 17-ї бригади ЗСУ здався житель Світлогорська, повідомляє «Обозреватель». «Я Запека Максим Валентинович. Проживаю в Республіці Білорусь, Гомельська область, місто Світлогорськ. 17.05.1990 р.н. У липні 2023 року мені запропонували служити в Збройних Силах РФ. Навчався в Росії. Мене тренували колишні [найманці] ПВК Вагнера», – розповів білорус на відео, опублікованому газетою. «На своїх сторінках у соцмережах Запека вказав, що закінчив світлогорську школу №3. За спеціальністю «Кіберпартизана», чоловік регулярно потрапляв в авантюри в рідному місті: на нього багато адміністративних справ, але кримінальних до 2020 року немає», – пише «Флагшток» . Видання припустило, що Запека перебуває у в'язниці в Росії, а з колонії його вже завербували на війну в Україні.

·Білоруса затримали за підрив автомобіля російського військового в Криму. Хто він?

Днями російські ЗМІ повідомили про затримання білоруса, який підірвав автомобіль російського військового. «Наша Ніва» з’ясувала його особу та дізналася, чим він займався. 23 вересня 2023 року в Джанкої, важливому логістичному центрі на півночі Криму, підірвали автомобіль російського військового. Спочатку говорили, що ніхто не постраждав, але потім змінили свідчення: мовляв, все-таки був поранений військовий. Зараз у вибуху звинувачують білоруса В'ячеслава Піскунова. 61-річний Піскунов народився в Білорусі, а останнім часом проживав у Криму зі своєю партнеркою, з якою виховували двох неповнолітніх дітей. Прочитайте його історію детально.

·Командувач ЗСУ: «Україна однаково відповідає за зміцнення кордонів з Білоруссю та Росією»

Україна однаково відповідальна за зміцнення кордонів з Білоруссю та Росією, заявив у своєму Telegram-каналі командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв. «Ми працюємо над збільшенням мінно-вибухових загороджень на всій протяжності державного кордону, розташованого в Північній зоні проведення СВО», - сказав він. – Для нас не має значення, чи це державний кордон з Республікою Білорусь, чи з Російською Федерацією – це наші вороги. Тому всюди, де є загроза нападу противника, кордон щільно замінований». Раніше командувач Збройних сил України заявив, що на українсько-білоруському кордоні встановлено 500 тисяч мін.

·До Білорусі прибувають додаткові російські інструктори для проведення навчання з експлуатації БПЛА

Основне їхнє завдання – підготовка операторів BpLA ЗС Білорусі. У центрі вже працюють російські безпілотники різних модифікацій Supercam S100, S150, S350, повідомляє Центр національного спротиву.

·Посольство Білорусі в РФ заявило, що працюватиме з Кримом так само, як і з іншими регіонами Росії

Радник-посланник посольства Білорусі в РФ Олександр Шпаковський заявив, що Мінськ «розуміє мотиви Росії і поділяє цілі СВО», «відповідально виконує свої союзницькі зобов'язання». Про відносини офіційного Мінська з анексованим Росією українським півостровом пропагандист, призначений на дипломатичну службу у вересні цього року, розповів на Ялтинському міжнародному форумі, який проходив 23-24 жовтня в Москві. Влада в Мінську, за його словами, зацікавлена ​​у «створенні спільного виробничо-логістичного, курортного потенціалу» півострова.

·ПВК «Вагнера» ​​заявила, що продовжить навчання представників силових структур Білорусі після переходу в Росгвардію

Завдання ПВК «Вагнера» ​​в Білорусі після її передачі Федеральній службі національної гвардії Російської Федерації (Росгвардія) збережені, йдеться в Telegram-каналі ПВК. 29 жовтня було оголошено, що «група Вагнера офіційно стає підрозділом Росгвардії».

·Військовий і політик Валерій Сахащик про труднощі координації білоруських добровольців в Україні

Член спільного тимчасового кабінету міністрів з питань оборони та національної безпеки Валерій Сахащик в інтерв'ю українському агентству «Укрінформ» розповів про інтерес білоруських і російських спецслужб до діяльності політичної сили. «Я знаю, що КДБ Білорусі створив окреме управління, яке нами займається. Головне завдання – внести розбрат, сварку, дискредитацію, підірвати репутацію. Те, що сьогодні немає єдності в демократичному русі Білорусі, також багато в чому є результатом роботи білоруських спецслужб…», – відповів Валерій Сахащик також на питання про координацію волонтерів. Оскільки наразі в Україні воюють кілька різних білоруських добровольчих підрозділів, журналістів цікавило, наскільки ефективна між ними координація та чи можна її описати. «Це важко. Білоруські підрозділи мають певні відмінності в спрямованості, в завданнях, які вони перед собою ставлять. Крім того, треба розуміти, що люди воюють. І війна накладає відбиток на поведінку, люди стають більш загартованими. Людина, яка щодня ризикує своїм життям і здоров'ям, починає специфічно ставитися до всіх, хто не бореться з нею пліч-о-пліч».

·Міграційна криза триває: лише у жовтні було понад 1,5 тисячі спроб нелегального перетину польсько-білоруського кордону. Майже всі затримані мігранти мають свіжі російські візи

Про це заявив представник штабу прикордонної служби Польщі Швед. Він також каже, що останнім часом серед нелегальних мігрантів стало більше громадян Індії та Пакистану. Загалом цього року прикордонники затримали представників 50 країн. Лише у жовтні було понад 150 тисяч спроб нелегального перетину польсько-білоруського кордону.