Дайджест за тиждень (24.07 - 30.07)

У Білорусі катують за допомогу Україні.

Політв'язня Ярослава Саковича затримали 5 серпня 2022 року. До 2021 року проживав в Україні, одружений на українці. Після повернення до Білорусі він був затриманий співробітниками КДБ, які катували його та змушували зізнатися, що він раніше воював в Україні. Пізніше його відпустили, але через рік його затримали в рамках кримінальної справи. У Мінську 4 травня його засудили до двох років позбавлення волі за двома статтями Кримінального кодексу. Тепер стало відомо, що в серпні Ярослава знову судитимуть. Цього разу його звинувачують за ст. 356 ККУ (державна зрада). Ця стаття накладає величезні терміни. Наприклад, екс-капітана Генштабу Дениса Урада засудили до 18 років позбавлення волі, Лідського далекобійника – до 12 років в'язниці. Жителю Гомельської області Тарасу Мачинському – до 10 років позбавлення волі суворого режиму.

За слова «Слава Україні» у чат-рулетці силовики затримали батька чотирьох дітей

Силовики прозвітували про затримання борисівця, який був на відео провладного чатрулетчика Юрія Комара. «Силовики обійшлися з ними згідно із законом, але з поблажливістю. Його в клітку, дружину з чотирма дітьми поки що залишили вдома», – пишуть ведучі каналу. За якою статтею затримано чоловіка, не уточнюється. Під час розмови блогер запитує у сімейної пари, чи підтримують вони Україну, чи чекають вони на «хлопців», у тому числі з Полку Кастуся Каліновського та «що робити з ментами». «Гарним ментам - хороші труни, поганим ментам – погані», - відповідає чоловік. «Покаянне» відео оформлене в тому ж стилі, що і вікно чат-рулетки.

Перевірки та затримання білорусів на кордонах продовжуються. Пильна увага силовиків проявляється до активістів та власників іноземних ВНП.

Людина, яка нещодавно перетинала білоруський кордон, розповіла «Медіазоні», що особливу увагу служби приділяють українцям і тим, хто мав протоколи за протестними статтями. Питання на кордоні виникають не лише до активістів і тих, хто «засвітився» у протестах, а й до тих, хто давно не був у Білорусі і має ВНП іншої країни. Після перевірок на кордоні іноді йдуть затримання. Лише у травні після перетину кордону було затримано трьох учасників групи faceOFF (їх заарештували на 13 і 15 діб), IT-фахівець і колишній силовик Євген Тихонов, а також дівчина, яка повернулася з відпочинку в Єгипті. «Медіазона» зауважила, що періодично після кордону затримують водіїв вантажівок або легкових автомобілів. Причина — прапорець із бчб-прапором, вимпел із «Погонею» або інші прикраси салону із «забороненою» символікою.

Переслідування білорусів через акції в соцмережах: у Гомелі затримали щонайменше 13 осіб

За тиждень у Гомелі затримали щонайменше 13 осіб. Усіх їх під тиском змусили дати відеозізнання, пише «Гомельская весна». Причиною стали необережні дії в соцмережах. Одному із затриманих загрожує кримінальна відповідальність за нібито реєстрацію в плані "Перемога".

Білорусів затримують через фільм литовських ЗМІ про протести 2020 року. Автори не приховували облич протестувальників.

Днями на каналі «RU Delfi Литва» був опублікований фільм про білоруські протести - в ньому автори не приховували обличчя протестувальників. Одразу після виходу фільму ним зацікавилися силовики, які пообіцяли знайти протестувальників. Тим, хто впізнав себе на кадрах документального фільму і перебуває в Білорусі, «буде тільки одна пропозиція - переїхати в безпечне місце», - сказав голова фонду солідарності BySol Андрій Стрижак.

«Вясна» розповідає, як гинуть білоруси за ґратами чи внаслідок тиску та умов утримання в СІЗО.

У ніч на 11 липня в реанімації помер 57-річний політв’язень Олесь Пушкін. У Олеся була виразка, у в'язниці йому не надали вчасної допомоги. Артиста привезли до лікарні в непритомному стані 11 липня, його серце зупинилося на операційному столі. Це не перший відомий випадок смерті політв'язнів за ґратами. «Вясна» згадує жертв політичних репресій, які загинули за ґратами чи внаслідок тиску та умов утримання в слідчих ізоляторах, а також через перевищення влади та тиск з боку силовиків.

Генеральна прокуратура України почала розслідування проти Білоруського Червоного Хреста через його причетність до вивезення дітей з України до Білорусі.

«Ця організація грубо порушує норми Женевської конвенції, а також фундаментальні принципи руху Червоного Хреста. Ми розпочали розслідування щодо притягнення до відповідальності кожного випадку примусового переміщення чи депортації українських дітей», – написав у Twitter генпрокурор України Андрій Костін.

Криза на кордоні: 921 людина намагалася нелегально потрапити до Польщі з території Білорусі за тиждень

921 людина намагалася нелегально потрапити до Польщі з території Білорусі за тиждень із 24 по 30 липня, про це свідчать дані прикордонної служби Польщі. Серед мігрантів – громадяни Індії, Ірану, Єгипту, Сомалі та інших країн. Декілька разів мігранти закидали патрулі польських прикордонників камінням.

Білоруська опозиція – про вагнерівців у РБ: «Здійснюватимуть провокації проти України і спробують спровокувати нову міграційну кризу»

За інформацією підполковника запасу та представника Об'єднаного перехідного кабінету Валерія Сахащика, у тренуваннях на полігоні «Брестський» брала участь 38 десантно-штурмова бригада. Він упевнений, що найманці, які перебувають у Білорусі, підпорядковуються путіну, а не лукашенку. «Ніхто у лукашенка нічого не питає, таким чином підвищують рівень його залежності від Кремля, і будь-якої миті путін може зробити все, що завгодно з Білоруссю», – каже в інтерв'ю DW Валерій Сахащик. Він вважає ймовірним, що «вагнерівці» здійснюватимуть провокації проти України та спробують спровокувати нову міграційну кризу.