Дайджест за тиждень (25.03-31.03)

·Переслідування за підтримку України за останній тиждень:

  • Силовики затримали жителя Гродно за фотографування військових об'єктів. Затриманого звати Кирило Гаврилов, він 2004 року народження, проживає в Гродно. На відео поліцейських видно, що у затриманого забите ліве око. Його затримали 20 березня, коли він намагався забрати гроші зі схованки. На камеру затриманий каже, що йому пропонували зібрати інформацію про військові об'єкти Білорусі та сфотографувати їх. За це хлопцеві пропонували гроші. На відео показано фото зенітно-ракетної системи С-300 і РСЗВ «Град». Чи робив ці фотографії затриманий, невідомо.
  • Силовики затримали жителя Мінської області. Чоловік хотів піти в українську армію та намагався нелегально перетнути кордон. Після невдалої спроби він нібито написав начальнику Головного управління розвідки Міноборони України Кирилу Буданову з проханням допомогти йому дістатися до України, але той запропонував підірвати адміністративну будівлю чи залізницю в с. Білорусь. Після цього білорус «зателефонував у посольство Польщі і сказав, що готовий служити в українській армії» — наступного дня його затримали.
  • За донати чоловікові загрожує до 10 років позбавлення волі. З 19 березня в Мінському міському суді судять за спонсорство 57-річного Олександра Верасовича. Його звинувачують за двома статтями Кримінального кодексу: 361-2 (фінансування діяльності екстремістської організації) та ч. 2 ст. 361-3 (фінансування участі на території іноземної держави у військових діях). Справу розглядає Володимир Орешка.

·Політичне переслідування минулого тижня:

  • Білорус приїхав до будівлі суду в байці  з «Погонею», його заарештували на 15 діб. Суд визнав, що житель Барановичів порушив закон про масові заходи, байкою з «Погонею» і засудив його до 15 діб арешту за несанкціонований масовий захід (ч. 2 ст. 24.23 КУпАП). Суд постановив знищити байку.
  • Двох водіїв затримали за рамки номерних знаків із зображенням герба «Погоня». Обох водіїв покарали арештами та відправили на добу. У висновках судді є стереотипні фрази: «Продемонстрував на рамці для номерного знака автомобіля зображення герба «Погоня» як символу протестного характеру саме з метою вираження суспільно-політичних інтересів». Тобто пікетували. Але цікаво інше: герб «Погоня» досі перебуває у так званому державному списку нематеріальної історико-культурної спадщини Білорусі.
  • Заарештований за коментарі щодо теракту в Росії. У ньому хлопець припустив, що за терактом могла стояти російська влада. Також затриманого змусили «зізнатися» у реєстрації в чат-боті плану «Перемога» та написанні негативних коментарів про силовиків.
  • За «заклики до санкцій»  барановицькому іпешнику загрожує до 12 років в'язниці. 8 квітня Брестобльський суд судитиме Сергія Бунату у закритому режимі. Чоловікові інкримінують ч. 3 ст. 361 Кримінального кодексу (Заклики до санкцій або заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі).

·Масові арешти:

  • Силовики заявили про затримання трьох осіб за співпрацю з «Весною». У Бресті, Барановичах і Пінську затримали трьох осіб. Більш детально ГУБАЗіК розповів лише про 40-річного жителя Бреста, який, за словами силовиків, відвідував суди по кримінальних справах «екстремістського» спрямування, «фіксував хід і результати засідань, інформацію про свідків і представників правоохоронних органів». Далі ця інформація була передана для публікації на інтернет-ресурсах, які силовики називають «деструктивними». За фактом сприяння екстремістській діяльності відкрито кримінальне провадження.

·Арешти за коментарі про теракт у Росії:

  • ГУБАЗІК затримав білоруса через коментар про теракт у Росії - силовики глузливо написали, що у нього «почалися проблеми з вухом». Хлопця також звинуватили у «сприянні екстремістській діяльності».
  • Білоруска запитала в коментарях, чому в Білорусі скасували заходи після теракту під Москвою, а не тоді, коли Росія почала бомбити українців. Її коментар набрав понад сотню «лайків», до неї прийшли силовики. З нею намагалися записати «покаянне відео», але дівчина і на цьому відео повторила свою позицію.
  • Білоруса затримали за «негативний коментар» про теракт у Росії - пише «Рязанский сахар». Також його звинуватили в тому, що він нібито пересилав інформацію проекту Nexta.
  • Силовики жорстоко затримали літнього білоруса. Він залишив коментар, у якому висловив думку, що за терактом у Росії могла стояти російська влада.
  • Силовики затримали відому блогерку Жанну Волкаву. У соцмережах вона опублікувала відео з рецептом сосисок в тісті, де сказала «трохи підгоріли, пару штук. Мабуть, це був бумеранг, бо шкода українських дітей, правда?» Пропагандисти вважали це виправданням для теракту в Москві, потім з'явилося відео-покаяння з жінкою. Також силовики погрожують сину Волкової, який живе в Москві.
  • Силовики затримали жителя Щучина, який «знущався над трагедією, що сталася в Росії». У «відео-покаянні» затриманий хлопець каже, що написав коментарі про теракт, бо не підтримує війну Росії проти України.
  • Силовики затримали бізнесмена з Гродно за коментар щодо теракту в Росії. Під новиною про теракт чоловік написав «у РФ все частіше надходить відплата» - силовики вважали це «знущанням над жертвами теракту». Також затриманого звинуватили в образі Лукашенка, силовиків і закликах українців у відповідь бомбити російські міста.
  • Силовики затримали жительку Гомеля за те, що вона «знущалася над загиблими в Крокус Сіті Холі». Жінка «поширювала екстремістські матеріали, сприяла екстремістській діяльності, розпалювала національну ворожнечу та ворожнечу».
  • У Гомельській області за «цинічні коментарі» про теракт у Росії затримали чотирьох осіб. Такими коментарями білоруські силовики розцінили думки: - «Щодня в Україні від російських обстрілів міст гинуть купи невинних мирних жителів. Де траур? Невже всі такі лицемірні?»; - «Чому нічого не скасовується [заходи], коли в Україні обстрілюють житлові будинки і вбивають дорослих і дітей? Мабуть, інакше»; - «Як вони змогли телепортуватися в П'ЯТНИЦЮ, коли пробки від Москви кілометрові до виїзду в Брянську область за 5 годин?! Круто їздять по вухах, і у людей багато нестиковок у цьому сценарії!»

·До Білорусі знову привезли дітей з окупованої Росією частини України

39 школярів з окупованої Росією частини Херсонської області України доставили до реабілітаційно-оздоровчого центру «Лісова поляна», що в Сморгонському районі.

·Історія білоруски, який загинув два роки тому після нападу на обладміністрацію в Миколаєві

Лідер білоруської громади Миколаєва Тетяна Деменнікова прожила 60 років. Вона хотіла забрати маму з Білорусі і ще більше залучитися до діаспори, але вона померла через місяць після початку війни. Прочитайте історію повністю.

·Україна продовжує зміцнювати кордони з Білоруссю.

За словами начальника Житомирської ОВА Віталія Бунечка, 251 кілометр області межує з Білоруссю. Роботи з укріплення кордону тривають цілодобово. За словами голови ОВА, на кордоні будуються опорні пункти для особового складу військ. Бордюр укріплений залізобетонними конструкціями та інженерними спорудами.