Дайджест за тиждень (25.09 - 01.10)

  • Затримання білорусів за підтримку України за минулий тиждень:

 - За бажання вступити до Полку Калиновського затримали чергового білоруса. Його «відео-покаяння» опублікував 26 вересня наближений до ГУБОЗ телеграм-канал. На камеру хлопця змусили зізнатися, що він «вирішив написати в чат-бот полку Кастуся Калиновського». Ресурс був фейковий, судячи з того, що через якийсь час на мобільний затриманого зателефонували і запропонували приїхати до Вітебська, бо там нібито «буде точка на відправку до полку Кастуся Калиновського. - Ми почали сміятися, і трубку кинули. Після цього за мною приїхали працівники міліції та відвезли мене сюди», – змусили розповісти на камеру затриманого. Пропагандистські ресурси доповнили, що молодий чоловік брав участь в акціях протесту і писав коментарі із закликом чинити опір силовикам.

 - Білоруса затримали за образу чоловіка з шевроном ПВК «Вагнер». Силовики Лукашенка затримали білоруса, який, як заявляється, перебуваючи у відділенні пошти, «образив і зняв на телефон людину із шевроном ПВК «Вагнер» на одязі». Силовики опублікували відео-покаяння із чоловіком, де видно, що у нього на лобі гематома. Чоловік каже, що 19 вересня він прийшов на пошту та побачив людину з шевроном «Вагнера» та державним прапором РБ на одязі. «Людину, яка була мені не знайому, зняв на мобільний телефон і образив», – йдеться у відео.

  • Політичні переслідування та репресії за минулий тиждень:

 - Масові затримання за активність у соцмережах пройшли у Волковиську – затримано щонайменше 8 осіб. Силовики провели «зачистку» у Волковиську. 27 вересня стало відомо про затримання щонайменше чотирьох осіб. 28 вересня у близькому до силовиків телеграм-каналі показали ще чотирьох затриманих. Двоє із затриманих – співробітники ТОВ «Беллакт». Один із них каже, що поширював «екстремістські матеріали» та поширював повідомлення з підтримкою України. Ще один затриманий – заступник головного лікаря санаторію «Пролісок». Він каже, що затриманий за поширення «екстремістських» матеріалів у фейсбуці та участі у чат-боті плану «Перемога». Правозахисники зазначають, що затримання почалися після того, як на одному із викликів (побутовий конфлікт, не пов'язаний із політикою) було побито співробітника міліції.

 - Силовики провели облаву у Кореличах за лайки та реакції у соцмережах — затримано щонайменше 8 осіб. За попередньою інформацією, отриманою правозахисниками, у міському селищі 26 вересня було затримано 9 осіб. «Непрямо це підтверджується тим, що частина цих людей не виходить на зв'язок із родичами. Попередньою причиною затримання називають «лайки та реакції у месенджерах та соціальних мережах».

 - У Лідській ЖКГ масові затримання та звільнення за пости та коментарі – затримано мінімум 7 осіб. За даними правозахисників, рейд силовиків пройшов 28 вересня. Затримали близько семи чоловіків віком 40-45 років за «екстремістські» пости, коментарі у соцмережах. «Після затримання нікого не відпустили. Наказ - звільнити «порушників порядку». Останнім часом звільнили до закінчення контракту трьох програмістів на ЖКГ та майстра-жінку», - повідомили правозахисники.

 - Зварювальник із Сенно «здійснив пікетування» прямо у будівлі райвідділу міліції. Як зазначено у протоколі, В'ячеслав Яхновецький «здійснив пікетування без відповідного дозволу місцевих виконавчих органів» прямо у будівлі райвідділу міліції. Так кваліфікував дільничий наявність у чоловіка обкладинки на паспорт з «Погонею», яку він «демонстрував невизначеному колу осіб» у РВВС. За це новий голова місцевого суду Наталія Борисовець оштрафувала чоловіка на 2220 руб (870 доларів).

 - Мешканця міста Лучин Рогачівського району оштрафували за біло-червоно-білий прапор, який він намалював на паркані 30 років тому. Його звинувачують у «несанкціонованому пікетуванні» (ст. 24.23 КУпАП) з вивішуванням біло-червоно-білого прапора на паркані біля його будинку. На суді обвинувачений розповів, що «коли купував будинок і облаштовував його, то для прикраси намалював на паркані прапор, який на той час був державним». Пізніше, за ці 30 років, він кілька разів перефарбовував прапор, востаннє десь 5-6 років тому. Але суд визнав його винним і оштрафував на 740 рублів ($290), незважаючи ні на законність його дій, ні на термін давності.

  • Притулок для біженців з Білорусі та України у Варшаві можуть закрити

У Варшаві під загрозою зникнення опинився притулок, в якому знайшли прихисток біженці з Білорусі та України, переважно жінки та діти. За словами керівника притулку Анни Федаронак, за час роботи будинок прийняв сотні людей. Створити притулок допоміг фонд «Країна для життя» та білоруси Італії, які знайшли спонсорів. Але після двох років успішної роботи було вирішено призупинити фінансування проекту. Зараз керівництво активно просить допомогти, щоб люди не залишалися на вулиці. Часу небагато – тільки до кінця місяця. Щоб оплатити лише місячну оренду триповерхового будинку, необхідно зібрати приблизно п’ять тисяч доларів.

  • Почали затримувати білорусів, які повернулися до країни, щоб поміняти паспорт. Деталі від BYSOL

Співзасновник BYSOL Андрій Стрижак розповів «Дзеркалу» про перший випадок затримання людини, яка вирішила повернутися до Білорусі, щоб змінити паспорт. За його словами, такі випадки поки що не є масовими.

— Нам уже відомо про випадок, коли людина заїжджала на територію Білорусі і була затримана через те, що вона перетнула кордон і була чи то в базах, чи то під кримінальним переслідуванням, поки що нам це невідомо, – розповів «Дзеркалу» Андрій Стрижак. – На жаль, як ми це й прогнозували, новина про указ Лукашенка про заборону обміну паспортів за кордоном стала тригером для тих, у кого закінчуються документи, і вони поїхали до Білорусі. Це додатковий виклик для нас, бо люди, на жаль, не сприймають можливу небезпеку під час поїздки до Білорусі і чомусь думають, що їх ця ситуація не стосується.

  • В Україні оштрафували білоруску із простроченим паспортом

Після скандальної заборони Лукашенка видавати та обмінювати білоруські паспорти за кордоном в Україні оштрафували білоруску з таким простроченим документом. Жінка, яка звернулася до юридичного відділу Free Belarus Center, мешкає в Україні вже 20 років і весь цей час легально. Разом із нею живуть чоловік, дочка та зять — усі троє теж громадяни Білорусі. Білоруска має діючу постійну посвідку на проживання, але в неї закінчився термін дії паспорта, який тепер можна замінити тільки в Білорусі — ситуація, в якій багато хто опинився. В Управлінні Державної міграційної служби міста Чернівці вимагали від жінки з'явитися для складання протоколу про адміністративне порушення за статтею 203. Примітно, що з перевіркою документів жінка не стикалася, її одразу запросили за протоколом. За перше та повторне правопорушення за цією статтею загрожує штраф, але може «прилетіти» і ухвала про примусове повернення, а потім і заборону на в'їзд до України. Зазначимо, що героїня таки заплатила штраф. Очевидно, що можливості замінити паспорт, що минув, у неї не з'явилося (і не з'явиться), а, отже, українська міграційна служба може й надалі продовжувати переслідувати її і таких же мігрантів, як вона, посилюючи ефект від указу Лукашенка.

  • Міграційна служба України пояснила, чому відмовила білоруському добровольцю у міжнародному захисті

Глава Державної міграційної служби України Наталія Науменко пояснила, чому білорусу Юрію Зайцеву, який зараз воює на боці України, відмовили у міжнародному захисті, пише «Цензор.нет». «Він приїхав до України за паспортом громадянина Росії на ім'я іншої людини. Він свідомо в'їхав до України за чужими документами», – повідомили у міграційній службі України. За словами Науменка, історія із Зайцевим розпочалася не після укладання контракту білоруса зі Збройними силами України у грудні 2022 року, а у 2014 році, коли він приїхав до України, використовуючи паспорт громадянина Росії, на ім'я іншої людини. Зайцев оформив собі вид на тимчасове проживання на підставі возз'єднання сім'ї і спокійно проживав, доки його не викрили. Докладніше у Медіазони.

  • Міноборони України: На східний фронт перекинуто сотні найманців ПВК «Вагнер», у тому числі з території Білорусі

На цьому наголосив заступник командувача Східного угрупування військ Збройних сил України зі стратегічних комунікацій полковник Сергій Черуватий. За його словами, у Білорусі табори вагнерівців розформовують. «Хто розумніший – поїхав до Африки заробляти гроші, а кому вже зовсім не доля і нікуди подітися від скоєних злочинів <…>, тих під тиском відсилають до нас в Україну», – уточнив представник ЗСУ. «Ми фіксуємо перебування кількох сотень бійців колишньої ПВК “Вагнер”. Вони не являють собою будь-якої цілісної системної організованої сили», – сказав Черевуватий.

  • Українських дітей з інвалідністю із тимчасово окупованих територій привезли до Білорусі

Про це заявив провладний паралімпієць Олексій Талай. 28 вересня він зустрівся з учнями гімназії №37 Мінська під час заходу «Батьківщина моя. Білорусь в особах». За словами Талая, діти були запрошені, щоб «гімназисти познайомилися з їхньою історією, з перших вуст дізналися, що відбувається на Донбасі, змогли обійняти своїх однолітків». За його словами, зараз опрацьовується можливість відпочинку дітей із Донбасу і в тих регіонах Білорусі, які раніше не були задіяні. Досягнуто домовленості, що наступні групи розмістять у Брестській та Гродненській областях, де, як йдеться у матеріалі, «раніше не було умов для реалізації цього проекту». Нагадаємо, білоруські демократичні сили збирають матеріали для Міжнародного кримінального суду (МКС), які доводять причетність представників режиму Лукашенка до незаконного вивезення українських дітей. У резолюції від 13 вересня Європарламент заявив, що дії Лукашенка та його режиму можна кваліфікувати як злочини проти людяності (депортація чи насильницьке переміщення населення) за Римським статутом та закликав Міжнародний кримінальний суд (МКС) видати ордер на арешт Лукашенка.

  • МЗС України: Білорусь має намір показати представникам міжнародного дипкорпусу «місця проживання, навчання та оздоровлення» українських дітей

Дітей вивезли із тимчасово окупованих Росією Лисичанська та Сєвєродонецька. «Зазначений захід має на меті легалізацію незаконного переміщення українських дітей із тимчасово окупованих територій України», – розповіли у МЗС. Відомство закликало іноземні держави, дипломатичні представництва які отримали запрошення з Мінська, утриматися від участі у поїздці.

  • З початку війни до Білорусі прибуло майже 120 тисяч громадян України – державний прикордонний комітет Білорусі

З початку року до Білорусі в'їхало 45 087 громадян України, повідомляє Держприкордонкомітет нашої країни. З них транзитом через Польщу – 32 924, через Литву – 9 985, через Латвію – 2 175, через Україну – 3. За інформацією відомства, всього з 24 лютого 2022 року до Білорусі з української території прибув 119 791 громадянин України. З них через українсько-білоруський кордон – 15 893, транзитом через Польщу – 79 429, через Литву – 20 135, через Латвію – 4 334. У повідомленні не уточнюється, чи ці люди залишилися на території Білорусі.

  • У Києві з меморіалу загиблим за Україну білорусам зняли таблички з гербом «Погоня» та гаслами

Меморіал білорусам, які загинули під час Євромайдану та війни в Україні, встановлений у 2016 році, пошкоджено невідомими. З пам'ятника зникли герб «Погоня» та гасла «Слава Україні» та «Живе Білорусь». Про це повідомив журналіст Дмитро Галко. Пам'ятник білорусам, які загинули за Україну – меморіал, присвячений загиблим під час подій Євромайдану та російсько-української війни. Відкрито 28 березня 2016 року. Монумент виконаний у формі хреста у кольорах історичного національного прапора Білорусі (біло-червоно-білий) та включає зображення білоруського національного герба «Погоня». На пам'ятному знаку розміщено прізвища та фотографії трьох людей: білорусів Михайла Жизневського, який загинув під час Євромайдану від кулі снайпера у січні 2014 року, Алеся Черкашина та українця Віталія Теліженко (останні двоє воювали у складі тактичної групи «Білорусь») і загинули на Донбасі. Також на пам'ятнику наводяться слова пісні Черкашина «Не здавайся». Автор: — Гліб Гржабовський (сам втратив сина в Донецькому аеропорту та погодився брати участь у проекті на волонтерських засадах).

  • Міграційна криза продовжується: з початку вересня зафіксовано 3718 спроб незаконного проникнення до країн ЄС із Білорусі

На початку тижня служба охорони державного кордону Литви зафіксувала 20 спроб незаконного перетину кордону з білоруської сторони. Литовське відомство з посиланням на колег із Державної прикордонної охорони Латвії повідомило, що 26 вересня запобігли 90 спробам нелегального переходу білорусько-латвійського кордону. За інформацією Прикордонної охорони Польщі, за 26 вересня кордон з боку Білорусі намагалося нелегально перетнути 107 осіб, у тому числі громадяни Сомалі, Індії та Афганістану. 2023 року припинено 32.487 спроб незаконного проникнення в ЄС з білоруської території (у Польщу — 21.235, Латвію — 9.520, Литву — 1.732), з початку вересня — 3.718.