Дайджест за тиждень (25.12 - 31.12)

  • Переслідування білорусів за підтримку України за останній тиждень:

  • Гомельчанку судитимуть за слово «рашисти». Наталію затримали у червні 2023 року. За версією слідства, жінка «з метою розпалювання соціальної ворожнечі до російських військових спеціально розмістила у відкритому доступі коментар, у якому міститься негативна оцінка групи осіб, пов’язана з формуванням у адресата негативного соціального стереотипу». «Білоруське керівництво нічого не зробить проти РАШИСТІВ!!! Воно ними живиться», – цитують правозахисники. Наталі загрожує покарання від штрафу до арешту до п'яти років позбавлення волі. Суддя – Євген Шершньов, відомий політично мотивованими вироками.
  • Силовики затримали охоронця одного з гаражних кооперативів. У відео-покаянні Павло Малинов розповідає, що зберігав вдома «протестну символіку» і один раз брав участь у маршах, а також нібито писав коментарі «для підтримки протестних настроїв». На відео силовиків такі коментарі: «Бога немає, РПЦ — лайно», «Всіх на розстріл!!!», «Живе Білорусь! Слава Україні!»
  • Мінчанина затримали за коментар про ПВК «Вагнера». На відео-покаянні чоловік каже, що в Осиповичах не має ні друзів, ні знайомих. «Я поширив в мережі Інтернет завідомо неправдиву інформацію про те, що ПВК «Вагнера» займається мародерством та вчиняє насильницькі дії щодо мешканців міста Осиповичі», – розповідає на відео затриманий.
  • Політичні затримання за минулий тиждень:

  • Силовики затримали програміста з Ліди. Стверджується, що він нібито брав участь у післявиборчих акціях протесту та зареєструвався в чат-боті плану «Перемога».
  • За участь в протестах силовики затримали матір і бабусю 4-річної дитини. На відео-покаянні жінок змушували розповісти, що вони нібито брали участь у вуличних акціях і взяли з собою маленьку дитину. Це зафіксувала камера телеканалу АНТ. Маму дитини, судячи з допису провладних Telegram-каналів, заарештували на 15 діб. Затримані – Юлія та Тамара Карольови.
  • Чоловік отримав 10 діб арешту за наклейку з «Погонею», яку силовики знайшли в шафі в книзі про Ісуса. Жителя агромістечка Люсино Володимира Рилка обшукали у приватному будинку. Під час обшуку силовики виявили 6 старих наклейок у книзі Анрі Даніеля-Ропса «Ісус свого часу», яка знаходилася в шафі в дитячій кімнаті. На п'яти з них було зображено червоне крило з написом «Свобода», на ще одному – «Погоня». Саме до останнього і виникли претензії у поліції. Під час процесу чоловік пояснив, що ці наклейки були у нього з 2005 року, коли їх підкинули йому в поштову скриньку. Після цього діти деякий час з ними гралися, потім вони потрапили в книжку і про них забули. Голову Ганцевицького райсуду Оксану Зоткіну, яка вела процес, таке пояснення не задовольнило. Відповідно до постанови, наклейка з «Погонею» в книзі про Ісуса в шафі приватного будинку є «зберіганням у громадському місці для необмеженої кількості осіб у загальнодоступній книзі самоклеючої наклейки з зображення вершника на коні з мечем і щитом у руках, включене до республіканського списку екстремістських матеріалів».
  • Після повернення з-за кордону був затриманий брестець, який приїхав на відпочинок до Білорусі. Станіслав Дубовський більше року жив у Польщі, але Новий рік вирішив зустріти вдома. Зараз він затриманий. На відео силовиків у момент, коли СОБР увірвався в квартиру Дубовського, його обличчя неушкоджене, а на відео-покаянні вже помітні садна в районі правої скроні. На відео Станіслав розповідає, що брав участь у протестах у 2020 році. Силовики супроводжують це фотографіями за 10 серпня 2020 року з Бресту.
  • Масові арешти:

  • У Новополоцьку силовики затримали понад 30 осіб. У Новополоцьку і Полоцьку затримали понад 30 осіб, пов'язаних з чатом велолюбителів, повідомив телеканал «Білорусь 1». «На жаль, є негативна тенденція входження в закриті, невідомі чати. Як показує практика, мета створення таких спільнот є деструктивною. Наприклад, чат любителів велогонок. У цьому чаті почали публікувати різні заклики ходити на несанкціоновані заходи. В результаті цей чат перетворився на спільноту, де виношували та обговорювали плани неконституційного повалення чинної влади. З цього приводу правоохоронні органи затримали понад 30 осіб», – йдеться у повідомленні.
  • Хапун у Барановичах: затримано щонайменше восьмеро чоловіків. Усіх вісьмох звинувачують в участі в протестах у 2020 році.
  • У Гомелі за «зраду державі» затримали цілу родину Голова сім'ї українець. Мати, батько і двоє їхніх дітей знаходяться в СІЗО № 3 Гомеля. Це подружжя Прохорова Василь Васильович (будівельник) і Лариса Іванівна (медсестра), а також їхні діти Анастасія (медсестра в обласній лікарні) та Павло (будівельник). Сім'ю звинувачують за ст. 356 КК РБ (державна зрада). Що зробила родина, щоб кожного з них звинуватили за такою серйозною статтею, невідомо. Кожному з них загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі. Що відомо про сім'ю.
  • Білорусь посіла 133 місце в «Індексі людської свободи». Його країна розділила із Марокко, Нікарагуа та Конго

Рейтинг складається на основі 86 показників із таких сфер суспільного життя, як верховенство права, безпека, мобільність, свобода віросповідання та самовираження, право на зібрання та об’єднання та ін. У підсумковому звіті країни-лідери розділені за трьома категоріями – особиста, економічна та людська свободи.

  • 78% українців негативно ставляться до Білорусі – соцдослідження Українського фонду

78% українців негативно ставляться до Білорусі (58% - «однозначно негативно», 20% - «скоріше негативно»), свідчать соціологічні дослідження, проведені 8-15 грудня фондом «Демократичні ініціативи» імені Кучеріва. Лідером антирейтингу в Україні є Білорусь, Росію соціологи в опитування не включили. Згідно з результатами опитування, 12% респондентів сказали, що нейтрально ставляться до Білорусі, а 5% - позитивно, 61% респондентів вважають, що населення Білорусі ставиться до України негативно, 7% - позитивно.

  • 122 громадянина Білорусі отримали українське громадянство після 24 лютого 2022 року - ДМС України

З 1 березня 2022 року по 31 жовтня 2023 року громадянство України прийняли 122 громадянина Республіки Білорусь, у тому числі: 75 - за територіальним походженням (особи, які самі або їхні близькі родичі народилися або проживали в Україні до 1991 року); 20 – при народженні; 11 – згідно з Указом Президента України; 7 – на підставі Угоди між Україною та Республікою Білорусь про спрощений порядок зміни громадянства; 7 дітей, батьки яких є громадянами України; 2 дітей, над якими встановлено опіку чи піклування громадян України. Крім того, за 9 місяців 2023 року 8 громадян Білорусі подали заяви про визнання їх біженцями в Україні. З них 1 отримав статус біженця та 7 – статус особи, яка потребує додаткового захисту.

  • Мозирський блогер закликав українку переїхати до Білорусі. Зараз вона працює в корівнику

Мозирське державне телебачення випустило сюжет про громадянку України Людмилу Іваненко, яка нещодавно переїхала до Білорусі з Київської області. Жінка з двома синами оселилася в селі Барбарове Мозирського району, йдеться в матеріалі. Там родина проживає більше місяця. Діти пішли до школи, а Людмила пішла працювати на місцеву ферму. На батьківщині вона була касиром у супермаркеті, а тепер, за сюжетом, «освоює професію тваринника». Точніше, працює на корівнику.

  • Діти з окупованих територій України відвідали новорічну виставу за участі Олександра Лукашенка 28 грудня

28 грудня діти з України були присутні на новорічній виставі за участю Олександра Лукашенка, йдеться в прес-релізі. «У Будинку Республіки зібралися наші діти - білоруські, російські, українські, палестинські, латвійські та багато інших, - сказав Лукашенко. За його словами - в Білорусі немає чужих дітей, вони всі наші, свої. Білорусь була і буде відкритою для всіх, хто втратив свій світ у своїх країнах. Ми надавали і будемо надавати допомогу таким дітям. Дітям, у яких війна намагається вкрасти дитинство».

  • Омбудсмен України: росіяни використовують Білорусь, щоб приховати інформацію про депортованих українських дітей

Також українська сторона володіє точною інформацією про те, як росіяни вивозили полонених українських військових з території України за участі білоруської влади. За його словами, наразі росіяни складають нові списки дітей, які вже вивезені та перебувають на території Донецької та Луганської областей і яких через Білорусь вивезуть до Росії. «Ймовірно, таким чином росіяни намагаються максимально прикрити інформацію про те, що діти перебувають на території Росії», - припускає він. Дмитро Лубінець додав, що на території Білорусі можуть перебувати тисячі дітей. «Але, як на мене, вони там тимчасово. Тобто це проміжний пункт у логістиці перед транспортуванням до Росії», – пояснив український омбудсмен.

  • У відносинах між Україною та білоруськими демсилами є успіхи, але попереду ще довгий шлях – український політолог Магда.

«Політичне зближення не відбулося. Очевидно, що офіційний Київ не має чіткої стратегії щодо білоруських демократичних сил. Це прикро, але це факт», – зазначив експерт. Водночас, на його думку, Київ не має стратегії й щодо полку Калиновського.

  • Російська ядерна зброя в Білорусі - Лукашенко

Тактичну ядерну зброю доставлено з Росії в Білорусь «давно», «останнє постачання» відбулося на початку жовтня, заявив Олександр Лукашенко 25 грудня, відповідаючи на запитання журналістів у Санкт-Петербурзі перед засіданням Ради. Вища Євразійська економічна рада. За його словами, в Білорусі також є бійці російської приватної військової компанії «Вагнер» які «сьогодні працюють у наших підрозділах, передають досвід». Говорячи про війну в Україні, він сказав, що зараз «найкращий шанс» для врегулювання: «Ми будемо якось тісніше працювати з українцями, щоб вони розуміли, що це єдиний шанс. Якщо цим не скористаються, то буде повний колапс».

  • Міграційна криза: у 2023 році ЄС зупинив 42 тис. спроб на нелегальний в’їзд з Білорусі – на третину більше, ніж у 2022 році

У 2023 році країни ЄС перехопили 42 078 спроби на нелегальний в’їзд з території Білорусі (25 571 до Польщі, 13 863 до Латвії, 2 644 до Литви). Роком раніше їх було 31 892 (у Польщі – 15 655, Латвії – 5 026, Литві – 11 211). Загальне зростання склало 31,9% (на польському напрямку – у 1,6 раза, на латвійському – у 2,8 раза, на литовському напрямку зафіксовано зниження у 4,2 раза)