Дайджест за тиждень (26.11-03.12)

  • Переслідування білорусів за підтримку України за останній тиждень:

  • П'ять років ув'язнення за передачу грошей полку імені Кастуся Калиновського. 1 грудня Мінський райсуд виніс вирок Олександру Гончарову, якого звинувачували за ч. 2 ст. 361-3 КК (участь на території іноземної держави у збройному формуванні чи збройному конфлікті, військових діях, вербування чи підготовка осіб для такої участі). Суд, який розпочався 28 листопада, вела суддя Олена Місник, але його подробиці поки невідомі. Згідно з обвинуваченням, Олександр перераховував банківським переказом кошти для фінансування діяльності полку імені Кастуся Калиновського.
  • Силовики затримали жителя Гомеля, який випускав картки на своє ім'я, на яких збирали гроші для української армії. 22-річного Арсенія Злобіна затримали. Правоохоронці повідомляють, що діям хлопця "дадуть правову оцінку відповідно до Кримінального кодексу".
  • Політичні переслідування та репресії за минулий тиждень:

  • ГУБАЗІК повідомив про затримання в Барановичах. За даними провладних Telegram-каналів, затримані брали участь у післявиборчих акціях протесту. Повідомляється, що деякі з них нещодавно повернулися до Білорусі з-за кордону.
  • Правозахисники повідомляють про чергове затримання у Гродненській області. 1 грудня силовики затримали людей на «Белтрансгазі» у Слонімі. Точна кількість затриманих невідома, як і причини облави.
  • У Полоцьку та Новополоцьку затримали близько 40 осіб у справі незалежної профспілки "Нафтан". Облави силовиків відбулися 1 грудня. Близько половини з них – у яких є неповнолітні діти – згодом відпустили. Більшості затриманих погрожували кримінальними справами за профспілкову активність і фінансування протестів, але для них затримання може закінчитися звільненням без можливості працевлаштування. Матері боялися, що заберуть дітей в інтернат.
  • Силовики заявляють про затримання 15 осіб в університетах Бреста. За словами силовиків, студенти "поширювали екстремістські, нацистські матеріали" та "порнографію". Як «докази» вони надали скріншоти чатів, які схожі практично на будь-який неформальний молодіжний чат. 4 із 15 затриманих поміщено до СІЗО.
  • По всій країні по «справі Координаційної ради» провели близько 200 обшуків. Пропагандисти стверджують, що «у силовиків розширений список учасників»: «Також перевіряють усі зв’язки. Як родичі, друзі та спільники». «Координаційна рада» є єдиним представницьким органом білоруського суспільства. Він був створений за ініціативою Світлани Тихановської з метою організації процесу подолання політичної кризи і забезпечення злагоди в суспільстві, а також для захисту суверенітету і незалежності Республіки Білорусь. Рада діє на основі основ Конституції Республіки Білорусь. Вона не має на меті захоплення державної влади неконституційним шляхом, не закликає до організації та підготовки дій, що порушують громадський порядок.
  • Білорус не повідомив владу про наявність посвідки на проживання в іншій державі. За кордон його не випустили.

Це сталося з клієнтом візового агентства. Білорус не зміг перетнути кордон, оскільки прикордонники вимагали довести, що він повідомив органи громадського порядку та міграції про наявність посвідки на тимчасове проживання. Це білоруська сторона не випустила громадянина. Зараз на кордоні при перевірці паспорта можуть запитати, чому немає візи. Якщо людина показує посвідку на проживання, силовики просять показати відповідне повідомлення.

  • У Білорусі почалося захоплення популярних місцевих ЗМІ. Вони передані до редакцій державних ЗМІ.

Достовірно відомо про три випадки – кардинальні зміни в телеграм-каналі «Наш рідний край Лагойщина», захоплення інстаграму «Місто Стовбці» та зміна власника ресурсу kraj.by. Дізнайтеся більше про захоплення цих ресурсів.

  • Сторінку волонтера "Янкі" в Instagram, на яку підписані майже 230 тисяч осіб, білоруський суд визнав "екстремістською".

Відповідне рішення Лідський районний суд ухвалив 29 листопада. Потрапив до списку "екстремістських" і Telegram-канал "Білоруських янкі". А 30 листопада суд у Барановичах визнав "екстремістським" телеграм-канал української екологічної організації "Екологічна платформа".

  • Слідчі встановили ймовірне коло осіб, причетних до вбивства білоруса Михайла Жизневського, який загинув під час Євромайдану в Києві.

Жизневського, який загинув 22 січня 2014 року, розстріляли кулями для примусового перекриття руху, які застосовували лише підрозділи МВС України. Перші експертизи показали, що в них стріляли з відстані 20 метрів. Слідство встановило коло осіб, яких перевіряють на причетність до злочину. Можливо, їм вручать підозру. Згідно з українським законодавством, термін давності у справах про тяжкі злочини становить 10 років, після закінчення якого винні в злочинах можуть піти від відповідальності. У 2021 році київська влада демонтувала пам'ятник Жизневському, цього року в жовтні його знайшли в кущах неподалік від місця, де він стояв.

  • У Ростові-на-Дону з'явиться генконсульство Білорусі. До його округу увійдуть окуповані території України.

Розпорядження уряду помітили на офіційному правовому порталі Росії журналісти незалежного ЗМІ "Дзеркало". Консульський округ білоруського консульства включатиме окупований Крим, частини Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. До нього також увійдуть Ростовська та Волгоградська області Росії.

  • Білорусь не буде видавати пенсії своїм громадянам в Україні.

Влада призупинила дію договору про взаємоперерахування та виплату пенсій. Про це постанова Ради міністрів опублікована на Національному правовому інтернет-порталі. Він набуває чинності 23 грудня 2023 року і скасовує документ 1997 року про співпрацю між Фондом соціального захисту Білорусі та Пенсійним фондом України.

  • Українські переселенці в Гомельській області не отримали матеріальної допомоги від ЮНІСЕФ.

Багато переселенців з України, які проживають у Гомельській області, досі не отримали фінансової підтримки ЮНІСЕФ перед навчальним роком. Грошові виплати від 300 до 1000 рублів на кожну дитину (в залежності від віку) повинні були надійти до 15 вересня, але досі багато українських сімей, які проживають у Гомельській області, так і не отримали допомоги. Про це писали в тематичних чатах - повідомлення помітили журналісти гомельського незалежного ЗМІ "Флагшток" і вирішили розібратися в ситуації.

  • 29-30 листопада в Києві відбулася конференція «Шлях до свободи», ініційована фундацією полку імені Кастуся Калиновського.

Його учасники – понад 100 білоруських громадських активістів і волонтерів, а також українських політиків і громадських діячів – розглядають загальну стратегію національно-визвольного руху та формують консультаційний майданчик для реалізації цієї стратегії. Найважливіші питання конференції обговорювалися у трьох панельних дискусіях. Вони стосувалися білорусько-українських відносин, загальнополітичної дискусії та панелі щодо стратегії демократичних сил, яку вони мають виробити для перемоги. Наскрізними темами дискусій були: згуртування всіх політичних сил для визвольної боротьби, білоруський народ як головна сила національної боротьби. За результатами конференції її учасниками було прийнято ряд документів:

- Меморандум за результатами конференції.

- Звернення до вільних націй світу.

- Декларація про створення «Тимчасової військової комісії».

- Документ про створення робочої групи з питань взаємодії білоруського бізнесу з громадсько-політичними структурами Білорусі.

- Двостороння угода про співпрацю між Міжнародним центром протидії російській агресії та Полком імені Кастуся Калиновського.

  • Членство Білоруського Червоного Хреста в Міжнародній федерації припинено

Представництво Червоного Хреста в Білорусі є провладною, фактично псевдогромадською організацією, яка беззастережно підтримує режим Лукашенка всіма його діями, як на словах, так і на ділі. Члени цієї організації, наприклад, постійно входять до складу виборчих комісій, і вони беруть активну участь у фальсифікаціях виборів різних рівнів. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Білоруське Товариство Червоного Хреста брали участь в евакуації українських дітей з окупованих територій на територію Білорусі, генеральний секретар Дмитро Шауцов особисто побував на Донбасі з символікою Російська агресія - на його одязі латинська літера Z. Крім того, керівництво організації неодноразово публічно висловлювалося на підтримку розміщення російської ядерної зброї на території Білорусі.

  • Міграційна криза на білоруському кордоні: 3 грудня зафіксовано 64 спроби незаконного проникнення до країн ЄС з Білорусі. У листопаді в Польщі було зареєстровано майже 1,5 тисячі запитів на нелегальну міграцію з Білорусі.

У ніч з 3 на 4 грудня мігранти напали на польський прикордонний патруль із палаючими гілками та камінням. Польська прикордонна служба опублікувала відео інциденту. Загалом 3 грудня зі сторони Білорусі було здійснено 34 спроби перетину кордону іноземцями. Литовські прикордонники повідомили про 17 запитів на порушення кордону, а латвійські прикордонники – про 13 мігрантів.