Дайджест за тиждень (27.02-03.03)

·Переслідування за підтримку України за останній тиждень:

  • Силовики затримали сімейну пару за марш і підтримку України. На відео чоловік розповідає, що вийшов погуляти містом, «де його бачили з дружиною на так званих маршах». Жінка каже, що працює провідним інженером у проектній організації, підтримує Україну, писала «образливі коментарі на адресу працівників міліції та чинної влади».
  • Білорусомовного айтівця з EPAM засудили до тривалого терміну за донати. Суд закінчився минулого року, але особу Віталія Краснова з'ясували лише зараз. Імовірно, його затримали у серпні 2023 року – тоді його ресурси перестали оновлюватися. Суд над Віталієм завершився 29 грудня 2023 року. Хлопця звинуватили за двома статтями: фінансування екстремістської діяльності та «фінансування війни», імовірно, за надання допомоги Україні. Чоловікові загрожує від п'яти до десяти років позбавлення волі. Точний вирок невідомий.

·Політичні переслідування за минулий тиждень:

  • Силовики опублікували відео-покаяння з жителем Могильова. Стверджується, що його затримання нібито пов'язане з чат-ботом «План перемоги».
  • Силовики затримали менеджера з продажу. Стверджується, що він нібито брав участь в акціях протесту та зареєструвався в чат-боті «План перемоги».
  • Далекобійника, який підірвав петарду біля військової техніки, засудили на 5 років за участь в «екстремістському формуванні». Андрія Бурака затримали у травні 2023 року після того, як він кинув, як писав тоді СК, «невстановлений предмет з піротехнічних виробів» в бік колони військової техніки на трасі М5. Водій вантажівки намагався покинути місце події, але його автомобіль заблокували, а його самого затримали. Слідчі стверджують, що кабіна водія була обклеєна «екстремістською символікою», а на опублікованому відомством відео видно наклейку з гербом «Погоня» і написом «Білорусь», а також логотипом німецької групи Rammstein у формі орла і хреста. У телефоні водія виявили підписки на Telegram-канали, визнані білоруською владою «екстремістськими».
  • Чоловіка, якого затримали після повернення з Польщі, судитимуть за «державну зраду». 21 березня розпочнеться розгляд справи проти 29-річного жабінчанина Романа Галузи. Його звинувачують за ч. 1 ст. 356 КК (державна зрада). Подробиці справи невідомі. Справу розглядатиме Алена Шилько. У Польщі Галуза закінчив університет, отримав громадянство, займався волонтерством, у тому числі допомагав білоруським біженцям. Тепер йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

·Масові арешти:

  • Силовики затримали трьох людей за підписку на Telegram і «Одноклассники». Один із затриманих, одягнений у робочу форму, каже на камеру, що його затримали через лайк і підписку на «екстремістські групи» в Одноклассниках. Другий затриманий на відео розповідає, що з 2020 по 2023 рік лайкав і репостив «екстремістські канали» в «Одноклассниках», а зараз його «затримали на 10 діб». Третій затриманий на відео розповідає, що з 2020 року «підписаний на різні Telegram-канали та відвідує мітинги в місті Бобруйську»
  • Щонайменше 12 затриманих: що відомо про рейд КДБ на адвокатів. 28 лютого співробітники КДБ провели обшук в адвокатів у Мінську. За даними правозахисників, затримано щонайменше 12 адвокатів. Більшість з них звільнено, а деякі залишаються в полоні. За останні три з половиною роки сотні адвокатів були репресовані за політичними мотивами: хтось фігурував у кримінальних та адміністративних справах, хтось втратив ліцензію. Зараз у в'язниці перебувають шестеро політв'язнів-адвокатів.

·Майже 130 осіб засуджено за отримання продуктової допомоги

За інформацією правозахисників «Весни», під час рейду КДБ наприкінці січня щонайменше 287 осіб зазнали переслідувань за отримання продуктової допомоги від «INeedHelpBY». Щонайменше 127 осіб засуджено в адміністративних справах. Суди в цих справах накладають великі штрафи з компенсацією суми оплати в «Е-доставці».

·Силовики виклали чергове відео з батьком білоруського добровольця, який воює на боці України

У ролику чоловік змушений був закликати сина кинути війну і повернутися додому – «може, тут не розстріляють, будеш сидіти 10 років». Схожі відео з батьком Дениса Урбановича силовики публікували не раз.

·Силовики розгромили квартиру гомельської психологині, яка виступала з антивоєнним посилом

Гомельські силовики повідомили, що розгромили квартиру відомої психологині Алли Мартинович. Знаючи, що вона вже кілька років за кордоном і в квартирі ніхто не проживає, співробітники МВС вирізали двері та перевернули все всередині квартири. Свої дії вони нібито мотивували необхідністю знайти в квартирі «заборонені для цивільного використання предмети». Що це за предмети і чи знайшли в квартирі гомельчанки щось заборонене, силовики не повідомили. Раніше Алла Мартинович давала коментарі незалежній пресі, а з початком повномасштабної військової агресії РФ проти України звернулася до білорусів з антивоєнним зверненням. Після того, як гомельчанка була змушена залишити Білорусь через переслідування, силовики затримали і судили її доньку Ксенію.

·Українці почали гірше ставитися до Білорусі та Лукашенка – дослідження Центру Разумкова

В опитуванні, проведеному 19-25 січня 2024 року, взяли участь 2000 жителів з усіх підконтрольних Києву областей країни. Про негативне ставлення до Білорусі заявили 87,4% опитаних («в основному негативно» - 21,8%, «абсолютно негативно» - 65,6%), позитивно - лише 7,9% («в основному позитивно» - 6,5% , «абсолютно позитивно» – 1,4%). Не змогли відповісти 4,6% респондентів.

·Російський Червоний Хрест вимагав від білоруського узгодити поїздки на окупований Донбас

У листі до Білоруського Червоного Хреста голова Російського Червоного Хреста Павло Савчук висловлює стурбованість «згадками в ЗМІ, в тому числі в негативному ключі, про візит керівництва БЧК на територію Донбасу». Журналісти Радіо Свобода отримали від «Кіберпартизан» звістку з поштової скриньки Білоруського товариства Червоного хреста. Там був лист, який Російський Червоний Хрест надіслав Дмитру Шауцову після його поїздки на Донбас влітку 2023 року з проханням узгоджувати такі поїздки. Працюючи над розслідуванням щодо вивезення українських дітей на «перевиховання» до Білорусі, журналісти «Свободи» знайшли у потоці документів із поштової скриньки Білоруського червоного хреста лист на ім’я голови білоруської організації Дмитра Шауцова від російських колег. Лист датований 24 липня 2023 року – якраз напередодні Шауцов відвідав окуповану територію Донецької області і тоді одягнув камуфляж із літерою Z на рукаві. У листі до БЧК голова Російського Червоного Хреста Павло Савчук висловлює занепокоєння «згадками в ЗМІ, в тому числі, в негативному ключі, про візит керівництва БЧК на територію Донбасу».

·Міграційна криза: за місяць потік нелегальних мігрантів з Білорусі до ЄС зріс майже в 5 разів

З початку року країни ЄС упередили 554 запити на нелегальний перетин кордону: у січні – 96, у лютому – 458. Таким чином, потік нелегалів з Білорусі до ЄС за місяць зріс у 4,8 рази. За цей час активність іноземців, які просять в’їхати до Польщі, зросла в 4,1 раза (з 87 запитів у січні до 356 у лютому), Литви – у 6,8 (з 4 до 27), Латвії – у 15 (з 5 до 75).