Дайджест за тиждень 28.08-03.09

  • Волонтерка із Чернігівщини зникла в Білорусі. Із 19 липня вона не виходить на зв'язок

Мати зниклої дала інтверв'ю виданню «Час Чернігівський». «Моя донька їздила в Білорусь. Вона допомагала українцям виїжджати з Білорусі та повертатись назад. Під час окупації багато повиїжджало, і вона перевозила людей, перевозила їхні речі. Із 19 липня вона не виходить на зв'язок. Куди я лише не писала – писала у посольство, прокуратуру, МЗС. У посольстві мені відповіли, що серед затриманих її немає. Я не знаю, куди іти і до кого звертатися. У мене вже нема ніяких сил», - розповідає Надія Захаренко, мати зниклої Наталії. Наталія почала їздити до Білорусі у другій половині 2022 року. Допомагала тим українцям, які там застрягли, не могли самостійно виїхати і покинути територію сусідньої країни. Допомагала їм на своїй автівці. За весь час своєї діяльності вона вивезла близько 30 людей. Пункт евакуації знаходився у білоруському місті Мозир. За весь час своєї діяльності – а це близько року – Наталія весь час була на зв'язку зі своїми близькими.

  • Політичні переслідування та репресії за минулий тиждень:

 - За доносом провокатора Юрія Комара з чат-рулетки затримали жителя. Затримали 33-річного бобруйчанина Віктора Бярозкіна. На відео силовиків чоловік каже, що тимчасово не працює. Віктора затримали після розмови з провокатором чат-рулетки Юрієм Комаром за його проукраїнські та пробілоруські погляди. Юрій Комар «залучає» людей до відвертих розмов про їхні політичні погляди, а потім викладає відео в мережу, щоб його співрозмовників затримав ГУБАЗіК.

 - Для «відео-покаяння» його змусили одягнути вишиванку та кепку з гербом України. Чоловіка затримали за протести у 2020 році. Відео затримання опублікували провладні Telegram-канали. Для «відео-покаяння» затриманого 32-річного Романа Рафеєнка змусили одягнути вишиванку та кепку з гербом України. Силовики пишуть, що на чоловікові помітили «підозрілі предмети одягу».

 - Жителя Осиповичів затримали за коментарі про силовиків та реєстрацію в чат-боті «План Перемоги». Місцевий житель, який працює слюсарем на Осипівській міні-ТЕЦ, нібито неодноразово залишав «негативні коментарі» про правоохоронців та представників влади, а також нібито «зареєструвався в чат-боті «План Перемоги».

 - Стоматолога засудили на 30 діб за підтримку України. Новополоцький суд заарештував місцевого стоматолога Олександра Грудницького на 30 діб. Лікаря судили двічі, але відомо про це стало лише зараз. 17 серпня його заарештували на 15 діб через фото в Instagram з грузинським і українським прапорами, які вони розцінили як пікет. 18 серпня його лайки в «Одноклассниках» під публікацією «Хартія-97» розцінили як поширення «екстремістських матеріалів» і Грудницького заарештували ще на 15 діб. 22 серпня відбувся суд над його дружиною Аллою, але його результати невідомі. Подружню пару затримали 21 серпня під час повернення з Литви, де вони відвідували сина.

  • Переслідування родичів політв'язнів:

 - Ймовірно, батько підлітка політвязня Микити Залаторова, затриманий і арештований. Правозахисникам стало відомо, що чоловіка на ім'я Лапунов Михайло Григорович заарештували на 15 діб і не випустили. Таке ж ім'я має батько політв'язня Микити Залаторова.

 - У Бресті за «непокору» силовикам засудили матір колишнього політв'язня та добровольця, який воював на боці України. 29 серпня відбувся суд над Інною Калацькою. За словами захисників Бреста, жінку оштрафували. Роль судді виконав Святослав Калина. Нагадаємо, 15 серпня стало відомо про затримання Інни Калацької, матері Тихана Клюкача. Колишній політв'язень відсидів за ґратами півтора роки, після чого виїхав за кордон і зараз воює на боці України.

  • Як карають білорусів за поширення «екстремістських» матеріалів

В середньому 2,5 адміністративні справи щодня. У Білорусі з 2021 року недержавні ЗМІ почали визнавати «екстремістськими» матеріалами. Підписки, репости, реакції та коментарі під публікаціями в незалежних ЗМІ стали небезпечними. За подібні дії їх затримують або штрафують за ст. 19.11 КУпАП (Розповсюдження, виготовлення, зберігання, перевезення інформаційної продукції, що містить заклики до екстремістської діяльності або пропагує таку діяльність). За даними правозахисників, з 2021 року відомо про щонайменше 2540 випадків притягнення до адміністративної відповідальності за цією статтею. З них 512 осіб заарештовано на 8343 доби, накладено штрафів на 8313 базових величин ($122 тис.).

  • 1100 осіб, засуджених на «хімію», було відправлено до колонії за 2023 рік

За 2023 1100 осіб, засуджених на домашню хімію, були відправлені в колонію за допущені порушення, пише відомча газета МВС «На страже». Видання не уточнює, за якими статтями було засуджено ув'язнених. 500 засуджених у 2023 році було звільнено умовно-достроково, ще 200 міру покарання змінили на м'якшу.

  • Минулого року білоруси отримали 309 тис. первинних дозволів на проживання в ЄС

За цим показником білоруси на другому місці після українців – вони отримали близько 360 тис. таких дозволів. Загалом минулого року ЄС видав іноземцям близько 3,5 млн таких дозволів.

  • Міноборони повідомляє, що російські військові 19 серпня прибули до Бресту для участі в маневрах ОДКБ «Взаємодія»

Вони пройдуть у рамках комплексу навчань «Бойове братство – 2023». Це вже щонайменше друга група російських військових, яка прибула до Білорусі на згадані маневри. 28 серпня прес-служба Міноборони опублікувала фотографії прибулих до аеропорту Бреста представників Збройних сил Казахстану – учасників навчань ОДКБ.

  • «Білоруський Гаюн»: на території Білорусі залишаються близько 2 тисяч військових з рф

Командувач Об'єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв заявив, що Росія вивела всі свої війська з Білорусі і перекинула їх на Куп'янський напрямок. «Білоруський Гаюн» підтверджує, що сталося значне зменшення чисельності російських військових у Білорусі, але про виведення у повному складі не йдеться й мови. Справді, з початку липня відбулася ліквідація польових таборів ЗС рф на полігонах «Обуз-Лісновський», «Лепельський» та «Осиповицький».

У той же час, російські військові продовжують перебувати в Білорусі на:

1. Аеродромі «Мозир» («Боків»)

2. Аеродромі «Зябрівка»

3. Радіотехнічний базі «Барановичі»

4. 43-му вузлі зв'язку «Вілейка».

На даний момент «Білоруський Гаюн» оцінює чисельність військових ЗС рф лише у перелічених вище локаціях приблизно в 2000 осіб. Крім того, як ми вже неодноразово писали, 1-6 вересня у Білорусі пройдуть навчання ОДКБ «Бойове братство-2023». У них візьмуть участь понад 2500 військовослужбовців, із них близько 300 військових будуть із Росії, і частина з них уже прибула до Білорусі.

  • У центрі Гродно пройшов провладний мітинг проти незалежності Білорусі та за «єдину державу»

У п'ятницю, 25 серпня, у Гродно відбувся мітинг, учасники якого виступили проти незалежності Білорусі та за розширення Союзної держави та повернення СРСР. У парку зібралися мітингувальники з нагоди 32-ї річниці проголошення незалежності Білорусі. У мітингу взяли участь 4 людини - ймовірно, активісти Російського національно-визвольного руху (НОД - російська абревіатура) Демонстранти прийшли з символікою НДР і СРСР. А один активіст приніс державний прапор Білорусі і тримав його догори ногами. Вони вважають розпад СРСР наслідком злочину: «Рівно 32 роки [минуло] з моменту ліквідації нашої Батьківщини. І сьогодні ми вийшли сказати, що Батьківщину ліквідували. Що злочинці, такі як [Голова Верховної Ради Білорусі Станіслав] Шушкевич та інші, які брали участь у цій ліквідації. [Президент СРСР Михайло] Горбачов виростив цю сепаратистську еліту – і вони це завдання виконали», – сказав один із активістів у відеотрансляції.

  • Україна: У Білорусі загострюється конфлікт між вагнерівцями та силовиками Лукашенка

У Білорусі загострюється конфлікт між інструкторами ПВК «Вагнера» ​​та представниками МВС на полігоні «Волощина». Про це повідомляє Центр національного спротиву. «Головна причина – «походження» найманців, адже МВС режиму Лукашенка відмовляється працювати з колишніми в’язнями та злочинцями, а кривавий підхід до виконання завдань, яким навчають білорусів, лякає навіть «псевдо» -режим», - йдеться в повідомленні Українського центру національного спротиву. Близько 50 «вагнерівських» інструкторів вже покинули Білорусь. Головна умова для їхнього виїзду до рф – підписання контракту з Міноборони Росії та згода на подальшу участь у війні з Україною. «Також за останні три тижні понад 1500 найманців вирушили до Африки, де Росія також намагається розширити свій вплив». Зазначимо також, що заступник голови Об'єднаного перехідного кабінету Латушко в інтерв'ю РАР заявив, що в Білорусі «вагнерівцям» видають паспорти на нові прізвища. Більше того, влада Білорусі вже місяць видає такі паспорти. Це може бути пов'язано з підготовкою диверсій і терактів в Європі. «За підтвердженою інформацією, «вагнерівці» отримують білоруські паспорти – справжні документи, але видані на інші імена. Таким чином, вони можуть просто потрапити на територію ЄС через прикордонні пункти для вчинення диверсій і терактів», – сказав Латушко.

  • Білорусь отримала ядерні боєголовки від РФ, але використати їх не вийде – Буданов

«Це засіб ядерного стримування і засіб підвищення ставок. До речі, щодо ядерної зброї Білорусі, буквально кілька днів тому перші боєголовки були доставлені. До того проводились масштабні тренування з ядерними імітаторами», – розповів керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов в інтерв’ю журналістці Наталії Мосейчук. Буданов також повідомив, що вже ознайомився з «досить неприємними для Білорусі документами», а саме з оригіналами документів про результати тренувань.

  • «Лукашенко – не Білорусь» – Наталія Пінчук виступила на Нобелівській конференції миру

Наталія Пінчук, дружина політв'язня лауреата Нобелівської премії миру Олеся Біляцького, виступила на Нобелівській конференції миру-2023, яка відбулася 31 серпня в Осло. «Підкреслю: Білорусь – не Росія, і Лукашенко – не Білорусь. Але справжня Білорусь — вільна, відкрита, яка робить європейський вибір. Це ті звичайні люди, які зробили надзвичайні речі у 2020 році, здивували світ, коли мільйони білорусів взяли участь у мирних протестах проти нахабно сфальсифікованих виборів. І, як і раніше, білоруське суспільство ненавидить диктатуру, ніколи не погодилося на використання території країни Росією для агресії проти наших добрих сусідів-українців, опирається цьому як може», – наводить переклад виступу правозахисний центр «Весна».

  • Ковалевський про візит до України: діалог налагоджується

Ковалевський разом із радником Світлани Тихановської з парламентської співпраці та конституційної реформи Анатолієм Лебедьком та керівником Місії демократичної Білорусі у Києві Геннадієм Маньком провів в Україні низку зустрічей, повідомляє Об'єднаний перехідний кабінет. На зустрічі з депутатами Верховної Ради та парламентарями близько 20 країн ЄС вони обговорювали білорусько-українські відносини, проблеми легалізації білорусів в Україні та проблеми білоруських добровольців. На зустрічі з радником голови Офісу Зеленського Михайлом Подоляком було досягнуто домовленості про проведення спільних політичних та експертних заходів та обговорено можливості співпраці у зовнішній політиці. На зустрічі з експертною спільнотою у Києві обговорювалися проблеми білорусів в Україні, перспективи паспорта нової Білорусі, контакти з українською владою та можливість візиту Світлани Тихановської до України. Також відбулися зустрічі з представниками дипломатичного корпусу ЄС у Києві та білоруською діаспорою у Львові. На зустрічі зі штабом Калиновського полку білоруським добровольцям передали гуманітарний вантаж.

  • Білорусь посіла останнє місце в Індексі заборони тортур

Білорусь посідає останнє місце у списку вже четвертий рік. Експерти зазначають, що ситуація з дотриманням права не вживати катуваннь та заборонених видів звернення в Білорусі «продовжує залишатися критично незадовільною». Індекс представила робоча група Платформи «Громадянська солідарність», до якої входять представники правозахисних та громадських організацій з Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Польщі, рф, Таджикистану та України.

  • Колишнього бійця САХР, причетного до викрадення білоруських політиків, судитимуть у Швейцарії

Колишнього десантника судитимуть за універсальною юрисдикцією за статтею про зниклих безвісти. За швейцарським законодавством Горауському загрожує від 1 до 20 років позбавлення волі. Хоча він сам очікує, що його засудять умовно.

  • Міграційна криза триває: лише у серпні було майже 2800 спроб перетину кордону

За даними польських прикордонників, лише за місяць було майже 2800 спроб перетину кордону. 31 серпня 15 осіб намагалися нелегально перетнути кордон. Серед них громадяни Ефіопії та Афганістану. Коли з'явилися патрульні, двоє повернули назад у Білорусь.

  • Білорусь і Росія не зможуть взяти участь в Азіатських іграх

Міжнародний олімпійський комітет заблокував пропозицію Олімпійської ради Азії, яка запросила обидві країни до змагань у січні. Ігри стартують 23 вересня в китайському Хуанчжоу. Але провладним білоруським і російським спортсменам довго чекати не доведеться: вже в 2025 році вони зможуть виступити на III Іграх СНД у Баку.

  • Про останні новини Білорусі в ефірі Єврорадіо розповідає історик і політолог Роза Турарбекова

Польща та країни Балтії поки не збираються закривати кордон із Білоруссю. Але вони можуть це зробити, якщо Лукашенко не прислухається до їхніх вимог. Що має статися, щоб він прислухався? І чому досі не закрили кордон? Про це, а також про слова Зеленського про те, що Тихановській не знадобиться українська армія, виправдання Лукашенка після смерті Пригожина та інше на Єврорадіо з незалежним експертом, істориком Розою Турарбековою.