Дайджест за тиждень (29.01 - 04.02)

·Переслідування білорусів за підтримку України за останній тиждень:

  • ГУБАЗіК затримав тіктокерку, яка брала участь у антивоєнному мітингу в Москві у 2022 році. У TikTok-акаунті 31-річної блогерки Ксенії Марук з'явилося відео, на якому вона в офісі ГУБАЗіК. Дівчина розповідає, що свого часу брала участь в антивоєнному мітингу в Москві і була затримана місцевими силовиками. Після повернення до Білорусі її затримав ГУБАЗіК, щоб «з'ясувати, що сталося».
  • КДБ Республіки Білорусь затримав офіцера запасу, якого підозрюють у роботі на СБУ. Офіцер запасу та один із авторів першої Концепції національної безпеки Білорусі нібито передавав Україні інформацію про російсько-білоруські військові навчання. Пропагандисти кажуть, що під час обшуку спецслужби знайшли документ під грифом «цілком таємно», флеш-карти, гроші та «близько 800 документів, які він отримав під час роботи на силові структури».
  • Двох білорусів засудили до 5 років ув'язнення за пожертвування на користь Калиновського полку сумою $21,29 $48,63. До п’яти років позбавлення волі в колонії посиленого режиму – вирок Георгію Череваку за пожертву в розмірі $21,29, яку він надіслав зі свого рахунку PayPal, до якого була підвязана білоруська картка, на підтримку Полку Калиновського. Черавака затримали у серпні 2023 року під час повернення до Білорусі зі США, куди він поїхав на місяць, вирок винесла суддя Світлана Черапанова 8 грудня 2023 року. 26 грудня 2023 року такий же вирок (5 років позбавлення волі) винесено Олексію Швяцову суддею Євгеном Писаревичем. Олексія визнали винним у перерахуванні двох пожертв Полку Калиновському через його обліковий запис PayPal, до якого прив’язана білоруська картка. Перший – 13,63 $, другий – 35 $.
  • Підполковника судитимуть за те, що він не підтримував війну і розповідав про реальну ситуацію. Підполковника Антона Черамного судитимуть 15 лютого. Під арештом перебував майже рік. Бійця звинувачують у «державній зраді» та «розпалюванні ворожнечі». Йому загрожує від 10 до 20 років позбавлення волі. Антон – ідеолог 120-ї гвардійської механізованої бригади. За словами голови КДБ Терцеля, разом з ним затримали 10 представників силових структур.

·Політичні затримання за минулий тиждень:

  • Двоє громадян Ізраїлю були затримані в аеропорту Мінська через фото в телефоні. Прикордонники перевірили їхні мобільні телефони та знайшли фотографії солдат ізраїльської армії, після чого ізраїльтян взяли під варту. Весь час утримання їм не давали їжі. Ізраїльтяни залишалися під вартою до прибуття представника ізраїльського консульства. У суботу вранці громадяни Ізраїлю вилетіли з Мінська до Дубаїв.
  • Затримувати одного лікаря прийшли з десяток силовиків у повній екіпіровці. На «покаянному» відео затриманого брестчанина вимагали зізнатися у поширенні «екстремістських» матеріалів, а також у пожертвах телеграм-каналу NEXTA. Пропагандисти загрожують лікареві позбавленням волі від 8 до 12 років.

·Масові арешти:

  • У Березівці силовики затримали п'ятьох працівників склозаводу «Німан». Людей затримали за «розповсюдження екстремістських матеріалів в Інтернеті». Ймовірно, мова йде про адміністративну статтю про поширення «екстремістських» матеріалів (ст. 19.11 КУпАП). Що сталося із затриманими, невідомо.
  • Силовики продовжують обшуки в родичів тих, хто виїхав за кордон. Людей просять вмовити родичів повернутися до Білорусі на «комісію з повернення». Відомо щонайменше про 3 випадки, коли до людей зверталися з такими пропозиціями.

·У 2023 році було порушено щонайменше 6419 політичних справ

2 лютого Білоруський центр солідарності у Варшаві провів прес-конференцію на тему порушення прав людини в Білорусі. «BELPOL» оприлюднив аналіз кримінальних справ за 2023 рік, «Весна» та «Трудовий рух» розповіли про природу репресій. Правозахисниця «Весни» Яна Галаган зазначила, що репресії проти білорусів, які протестували ще у 2020 році, тривають досі. «Не можна вважати, що ситуація в країні стабілізувалася», - сказала вона. – Зараз, перед виборами 2024-2025 років, репресії вийшли на новий рівень. Режим руйнує солідарність білорусів, залякує людей всередині країни, різними способами тисне на тих, хто був змушений тікати від переслідувань в інші країни. Білоруси не мають засобів захисту своїх прав всередині країни – ні правових, ні інших».

·Співробітники СБУ затримали громадянина Білорусі, який планував диверсію на енергетичній інфраструктурі України

Громадянину Білорусі через Telegram-канал, особа, яка представилася представником російського Генштабу,  доручили встановити GPS-трекери на енергетичних об’єктах. Його затримали під Сарнами біля ЛЕП, що сполучає Рівненську АЕС. Суд заарештував його на 60 діб, звинувативши в диверсії та участі в терористичній групі.

·На честь загиблого білоруського добровольця Мирослава Лозовського назвали вулицю в українському місті Рівне.

Серед п'яти бійців Калиновського полку, які загинули в Бахмуті 19 травня, був і 49-річний Мирослав Лозовський. Вони відбили штурм російських військових та вели стрілецький бій. Російські війська завдали удару по будівлі, де перебувала група військових, внаслідок чого будівля не витримала і завалилася.

·Послом з особистих доручень у Білорусі призначено колишнього голову української дипмісії в Мінську Ігоря Кизима.

Таке формулювання дозволяє припустити його можливість вести діалог як з білоруськими демократичними силами, так і з офіційним Мінськом, якщо виникне таке бажання. Нагадаємо, Кизим був відкликаний з Білорусі в квітні 2023 року і звільнений з посади посла України в Білорусі в липні 2023 року.

·«Русский дом» у Бресті організовує збір продуктів і грошей для російських солдатів, які воюють проти України.

Акція триватиме до 16 лютого. Російський центр науки і культури в Бресті називає війну Росії проти України «спеціальною військовою операцією». Цьому відділенню «Росспівробітництва» допоможуть громадські ветеранські організації Бреста. У «День захисника Вітчизни» в офіс «Русского дома» в Бресті запрошують принести шоколад, сало, консерви та домашнє печиво, а також гроші та листівки з привітаннями.

·Ще один «Русский дом» відкриють у Білорусі в Гродно.

«Русский дом» працює у Білорусі вже більше 10 років. Організація відправляла білоруських дітей до Криму та збирала подарунки для жителів окупованих територій України.

·Павло Латушко та його команда передали до комісії ООН з розслідування порушень в Україні чергові докази військових злочинів Лукашенка та його поплічників.

Павло Латушко та команда НАР знову передали докази військових злочинів Лукашенка та його поплічників (у тому числі матеріали про причетність Лукашенка та низки інших осіб до незаконного переміщення українських дітей до Білорусі) ) до Комісії ООН з розслідування порушень в Україні при штаб-квартирі ООН у Відні.

·Білорусь і Росія домовилися про створення єдиних підручників історії.

Про це повідомив посол РФ Гризлов. Він нагадав, що минулого тижня відбулася «дуже важлива подія щодо підписання документів про створення російсько-білоруської комісії з історії».

·Інструктори з «Вагнера» ​​навчають білоруських військових.

Воєнні злочинці тренують снайперів внутрішніх військ МВС Білорусі з благословіння тамтешнього міністра Карпєнкова. МВС Білорусі стверджує, що це вже шостий сезон курсу тактико-спеціальної підготовки під керівництвом інструкторів ПВК «Вагнер».

·Історія білоруса, який повернувся до Білорусі, щоб протистояти війні, і отримав 2 роки в'язниці.

У 2020 році колишній політв'язень з Барановичів Ігор Федоров організовував акції протесту на підприємстві, за що був звільнений з авіаремонтного заводу. Після обшуку та погрози арешту виїхав з Білорусі до Польщі. А з початком повномасштабної війни написав коментар у соцмережах під виступом Лукашенка та повернувся в країну для участі в антивоєнних акціях. Чоловіка засудили до 2 років позбавлення волі за «образу Лукашенка». Повністю відбув термін і знову виїхав до Польщі. Ігор розповів «Весні», як об’єднав працівників заводу для акцій солідарності, як на початку війни українці позичили йому гроші на квиток до Білорусі, як суддя за 40 хвилин зачитувала всі його спортивні досягнення, а також як Камера ШІЗО від холоду і втоми перетворюється на «картинну галерею».

·Лукашенківська Білорусь опустилася на 98 місце в рейтингу корупції.

Білорусь раніше займала 66 місце в індексі сприйняття корупції із середнім балом 44. До російського вторгнення українці мали ідеалізоване уявлення про режим Лукашенка. Країна асоціювалася з жорсткою владою, здатною забезпечити ефективний порядок і відсутність системної корупції.

·Міграційна криза: вісім днів без спроб перетину

3 лютого країни Євросоюзу знову не зафіксували спроб нелегального проникнення мігрантів з території Білорусі, свідчить аналіз статистики прикордонних служб сусідніх держав ЄС. Таким чином, спроб немає восьмий день поспіль.

З початку 2024 року країни ЄС перешкодили 96 спробам нелегального в'їзду з Білорусі. Для порівняння: у січні 2023 року їх було зафіксовано 1989 — у 21 раз більше, ніж у цьому ж місяці цього року. Кількість спроб проникнення до Польщі зменшилася в 16 разів (з 1398 у 2023 році до 87 у 2024), Латвії — у 74 рази (372; 5), Литви — у 55 разів (219; 4).