Дайджест за тиждень (29.04-05.05)

·Арешти за підтримку України минулого тижня:

  • Силовики затримали жителя Мінська. Чоловік нібито писав «негативні коментарі» про владу та міліцію, реєструвався в чат-боті плану «Перемога», ходив на післявиборчі протести, а також дізнавався про те, як поїхати воювати в Україні.
  • Силовики затримали чоловіка, який написав у боті, що хоче воювати на боці України. Він написав у чат-бот «Тактична група Білорусь», щоб дізнатися, чи можна поїхати в Україну для участі в бойових діях.

·Політичні затримання за минулий тиждень:

  • У Бобруйську силовики затримали футбольного фаната. У відео-покаянні чоловік розповідає, що в минулому був учасником футбольного руху бобруйської «Бєлшини», у 2020 році брав участь в акціях протесту, а потім зареєструвався в чат-боті плану «Перемога».
  • Чоловіка, який виклав у TikTok кадри з розбитою дорогою, затримали – його змусили вибачатися на камеру. Білоруса звинуватили в тому, що його відео потрапило в незалежні ЗМІ. У відео-покаянні чоловіка змусили сказати, що потрібно не викладати такі відео з розбитими дорогами, а звернутися до органів державної влади.

·Масові затримання та суди:

  • Чергова облава в Барановичах – затримано щонайменше 5 осіб. Провладні Telegram-канали повідомляють про масові затримання в Барановичах — щонайменше 5 осіб звинувачують в участі в післявиборчих акціях протесту. Усім затриманим погрожують ст. 342 КК (участь у діях, що порушують громадський порядок, або заклики до таких дій).
  • У Ліді силовики затримали працівників молочноконсервного заводу, «Лакофарби» та кількох приватних організацій. Місцевий пропагандистський Telegram-канал повідомив про облаву силовиків у Ліді. Кількість затриманих невідома. Їх затримали нібито за розповсюдження «екстремістських» матеріалів. Автори каналу стверджують, що під час арешту затримані будуть збирати каміння з колгоспних полів.
  • У Бресті за протести 10 серпня 2020 року судили 4 осіб. 3 травня Ленінський суд Бреста почав судити кількох осіб за ч. 2 ст. 293 Кримінального кодексу (Масові заворушення). Нагадаємо, за післявиборчу акцію протесту, яка відбулася 10 серпня 2020 року, за статтею 293 Кримінального кодексу Республіки Білорусь (Масові заворушення) засуджено 66 осіб, за статтею 342 Кримінального кодексу Республіки Білорусь – щонайменше 12 осіб КК (Групові дії, що грубо порушують громадський порядок). За статтею 293 Кримінального кодексу всіх засудили до позбавлення волі.
  • 8 брестців судитимуть за участь у протестах у серпні 2020 року. 10 травня Московський районний суд Бреста розпочне розгляд кримінальної справи проти восьми жителів Бреста. Їм інкримінують грубе хуліганство (ч. 1 ст. 342 КК).

·У Білорусі затримали двох сестер-українок. Одна повернулася додому після 5 місяців СІЗО, а іншу засудили до 3 років колонії.

У серпні 2023 року дві сестри громадянки України поїхали до Білорусі за сімейними обставинами – одна з них провела у СІЗО 5 місяців та змогла повернутися на батьківщину, іншу засудили до 3 років за «розвідувальну діяльність». «Медіазона» знайшла у потоці звернень, залишених у КДБ, листа чоловіка однієї з українок. У ньому мешканець Чернігова просить роз'яснити, на якій підставі затримано та у якій справі проходить його дружина. Чоловік розповів, що після 5 місяців у СІЗО його дружину вигнали з Білорусі та поставили заборону на в'їзд до країни на 5 років. Її сестру, яка поїхала до колишнього чоловіка-білоруса забрати аліменти на сина, засудили до 3 років за «розвідувальну діяльність». За якою саме статтею дівчину було засуджено, невідомо, але під опис та термін підходить стаття про агентурну діяльність (стаття 358-1 КК), за якою мінімальне покарання 3 роки. Приводом для переслідування став знімок військової техніки, яку знайшли у телефоні дівчата.

·На кордоні Білорусі з країнами ЄС тривають допити та затримання.

Правозахисникам відомо про кілька таких випадків, які мали місце наприкінці квітня. Людей затримали на білорусько-польському кордоні, помістили в ІЧУ, а потім судили. Тривають ретельні перевірки всіх українців, які перетинають білоруський кордон. Очевидці кажуть, що вони можуть зайняти більше шести годин, якщо в автобусі кілька громадян України. Деякі, хто каже, що їде в Росію, змушені купувати квиток на літак з Мінська прямо на кордоні.

·«Називає стадом диктатора», «кричить Слава Україні». На що скаржилися в КДБ інформатори з Гомельської області?

З початком російської військової агресії проти України почали з’являтися доноси на противників війни. Наприклад, Жанна К. стверджувала, що один із користувачів TikTok «займається пропагандою та вербуванням людей для війни з Росією на території України», а Ігор Григорович повідомив адресу, за якою ночують 1-2 ночі групи молодих міцних хлопців у камуфляжі», припускаючи, що вони «їдуть в Україну». «Коли напивається, то кричить «Слава Україні!» - поскаржився на односельця житель одного з прикордонних сіл, заявивши, що той «збирає інформацію про дислокацію військ і техніки і передає її українцям», а «до СВО постійно їздив до Чернігова».

·Голова організації Bypol Азаров передав Кизиму список «білоруських партизанів».

Під час цієї зустрічі Азаров передав Кизиму список «білоруських партизанів», засуджених у Білорусі за участь в акціях на підтримку України проти російської агресії. «Обговорено питання вжиття можливих заходів щодо звільнення цих осіб. Українська сторона запевнила, що зробить усе від неї залежне, щоб звільнити білоруських героїв», – сказав Bypol.

·Засновник «Антимайдану. Білорусь» принципово змінив свої погляди.

Жан Чубуков був проросійським активістом. «Наша Нива» публікує його монолог, у якому він розповідає, як змінився його світогляд. Одним із факторів стала війна в Україні. «Те, що я раніше підозрював у білоруській опозиції, як я з'ясував, сталося в колі клієнтів «Росспівробітництва».

·За тиждень до Білорусі прибуло 3 288 громадян України – Держприкордонкомітет.

З початку року до країни в'їхало 36 719 громадян України. Усього з 24 лютого 2022 року, коли Росія розпочала повномасштабну війну, до Білорусі прибуло 183 211 громадян України: через українсько-білоруський кордон – 15 940, транзитом через Польщу – 125 868, Литву – 36 479, Латвію – 4 924. «Держприкордонкомітет займається нечесним поданням цифр та чистої води маніпуляцією», – заявив в інтерв'ю «Позірку» у лютому посол з особливих доручень МЗС України з Білорусі Ігор Кизим. За його словами, треба говорити про звичайні поїздки громадян України до Білорусі. «Насправді йдеться не про транзитних біженців чи людей, які в'їхали до Білорусі, щоб попросити притулку. Це, як і раніше, прості поїздки українських громадян», - зазначив Кизим.

·ЄС є жертвою гібридної агресії режиму Лукашенка – глава МЗС Польщі Сікорські

Нелегальні мігранти, які щодня намагаються проникнути в ЄС із білоруської території, — це «нещасні люди, яких виштовхують через кордон», вони «були запрошені до Білорусі режимом Лукашенка», заявив Радослав Сікорський. З початку 2024 року по 29 квітня зупинено 10685 спроб незаконного проникнення мігрантів – більше, ніж за аналогічний період 2023 року. Міграційна криза на кордоні Білорусі та країн ЄС триває з весни 2021 року.