Дайджест звільнених: у вересні звільнили 52 політв'язнів, з них 45 - після закінчення терміну

На даний момент  в Білорусі 1476 політв'язнів, і їх кількість збільшується щотижня. При цьому щомісяця кілька десятків політв'язнів звільняються з місць позбавлення волі або після закінчення терміну, або після суду перед відправленням у виправну колонію відкритого типу (на «хімію») або початком відбування покарання на «домашній хімії». За даними «Весни», у вересні на волю вийшли щонайменше 52 політв'язні: 45 осіб повністю відбули термін, з них 12 жінок, а семеро осіб засуджені до "домашньої хімії" і звільнені з СІЗО. За що вони відбували покарання та скільки їх утримували в місцях неволі, «Весна» розповідає у щомісячному дайджесті. 

«Весна» опублікувала історії деяких із них.

·Політв'язень Степан Талкачов   ­̶  1 рік, 11 місяців та 7 днів в ув'язненні. 

Сцяпан Талкачоў

Степана затримали 29 вересня 2021 року, наступного дня після перестрілки з силовиками в квартирі громадянина України Андрія Зельцера в Мінську, в результаті якої загинули сам Зельцер і співробітник КДБ Дмитро Федасюк. Його звинуватили за ч. 1 ст. 130 ККУ (Розпалювання соціальної ворожнечі чи ворожнечі)На суді Степан своєї провини не визнав.

26 серпня 2022 року Брестський обласний суд визнав Талкачова винним і засудив до двох з половиною років позбавлення волі. Термін політв'язень відбував у Бобруйській колонії №2.

·Політв'язень Ілля Полховський — 2 роки та 24 дні колонії. 

Хлопця засудили у брестській «справі Карогодова», яку порушили за подіями 13 вересня 2020 року в місті, коли протестувальники вийшли на проїжджу частину і були розігнані водометом. 7 травня 2021 року в суді Московського району Бреста політв'язнів засудили до 2 років «хімії» за ст. 342 Кримінального кодексу.

Після вироку Ілля намагався втекти з Білорусі, але був затриманий біля білорусько-українського кордону. Після 15 діб арешту його помістили в СІЗО, а потім перевели на «хімію». З вересня 2021 року політв'язень відбував покарання в ПУАТ №39, а на початку вересня 2022 року його перевели до Вітебського ПУАТ №9.

·Політв'язні Світлана та Яна Хромови — 1 рік 11 місяців і 8 днів колонії.

12 квітня в суді Ленінського району Мінська засудили матір і доньку політв'язнів Світлану і Яну Хромових. Суддя Марина Клімчук визнала їх винними за ч. 1 ст. 342 (Активна участь у групових діях, що грубо порушують громадський порядок) та оголосила вирок: по два роки позбавлення волі в колонії загального режиму. Відомо, що їх звинуватили в участі у трьох маршах.

Нагадаємо, заступницю директора гімназії №42 Мінська Світлану Хромову затримали разом із донькою Яною 22 грудня 2021 року. Вони відбували покарання в гомельській колонії №4.

·Політв'язень Олександр Юніцький — 2 роки та 22 дні колонії.

Жителю Світлогорська висунули звинувачення за ст. 369 ККУ (Образа представника влади) у серпні минулого року в «Однокласниках» написав «образливий» коментар під дописом про те, що інспектор ДПС майор міліції Андрій Баграйонак брав участь у розгоні мирних зібрань і оштрафував за звукові сигнали солідарності. 

З 21 серпня 2021 року відбував покарання у виправній установі відкритого типу. 11 вересня 2023 року стало відомо, що Олександр  вийшов на волю, повністю відбувши свій термін.

·Політв'язень Олександр Гладкий — 1 рік, 5 місяців та 28 днів ув'язнення. 

Олександра засудили до 2 років «хімії» за образу працівника ДАІ за ст. 369 Кримінального кодексу. Суд також зобов'язав його виплатити Волничу 1500 рублів компенсації за «моральні страждання».

Згідно з матеріалами справи, чоловік залишив коментар у соцмережі «Однокласники» під постом активістки  Ольги Карач  із сенсаційним відео, на якому видно, як працівник автоінспекції Ганцавицького відділу поліції  Ігор Вольніч  поставив ногу на шию учасника мирного зібрання громадян, незгодних з політикою влади. На суді політв'язень пояснив, що його обурило ставлення міліціонера до мирного протестувальника. Строкову службу Олександр проходив у ПУАТ-36.

·Політувязнена Катерина Батура — 1 рік, 1 місяць і 15 днів колонії. 

34-річну Катерину засудили за розміщення у «Вконтакті» відеозвернення, в якому вона нібито образила Лукашенка за ст. 368 КК. Суд засудив її до 1 року 6 місяців обмеження волі з направленням у виправну установу відкритого типу («хімія»).

З 1 серпня 2022 року Катерина проходила строкову службу в гродненському ПУАТ-25. Її звільнили 15 вересня, повністю відбувши термін.

·Політв'язень Віктор Фенчук — орієнтовно 2 роки і 1 місяць ув'язнення.

Віктар Фянчук

Віктор – професійний орнітолог, програмний координатор Франкфуртського зоологічного товариства та організації «Охорона птахів Вітчизни». Останню він очолював з 2007 по 2014 роки, потім був її співробітником. Його називають «адвокатом дикої природи».

Політв'язня засуджено до 2,5 років позбавлення волі за ч. 1 ст. 342 ККУ (активна участь у діях, що грубо порушують громадський порядок). Згідно з матеріалами справи, «він перекривав рух на проїжджій частині та вигукував різні гасла. У ході слідства виявлено ще п'ять подібних епізодів, скоєних ним». Відбував покарання Фенчук у Могильовській колонії №15.

·Політв'язень Ігор Поваров — 2 роки, 9 місяців та 19 днів колонії.
Ігар Повараў.

Ігор – колишній працівник БМЗ у Жлобіні, страйковий активіст. 17 серпня 2020 року на знак протесту проти фальсифікації виборів і насильства над мирними протестувальниками Ігор разом з Олександром Бобровим і Євгеном Говарем перекрили дорогу для технологічного транспорту на заводі. Порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 342 Кримінального кодексу. Усім трьом суд призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на три роки в колонії загального режиму. 16 вересня Боброва і Говара помилували указом Лукашенка. Ігор Поваров відмовився писати прохання про помилування.

У середині грудня 2021 року Ігорю посилили покарання та перевели на 1 рік ув’язнення. Після закінчення цього періоду його знову повернули до ПК №1.

·Політувязнена Лариса Беражнова   ̶  1 рік, 11 місяців і 22 дні колонії. 

Ларису затримали 29 вересня 2021 року в рамках «справи Зельцера» за коментарі після смерті співробітника КДБ Дмитра Федасюка та IT-фахівця Андрія Зельцера. На початку серпня 2022 року справу Лариси розглядали в Мінському міському суді. Суддя  Алена Шилько  засудила її до 2 років і 6 місяців позбавлення волі загального режиму, а також призначила штраф у розмірі 200 базових величин. Жінка відбувала термін у Гомельській жіночій колонії №4.

·Політв'язню Павлу Ракоці - 1 рік, 2 місяці та 9 днів ув'язнення. 

Павло – житель Гомеля, навчався в Гомельському державному університеті імені Франциска Скорини. Активний гравець вікторини. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну чоловік активно виступав проти війни на своїй сторінці в Вконтакті. Пізніше його сторінку заблокували за рішенням Генпрокуратури РФ.

Антивоєнні заяви Ракоці в соцмережах могли стати приводом для звинувачення його в розпалюванні іншої соціальної ворожнечі. Суддя Анатолій Сотніков засудив Павла до 1 року, 6 місяців позбавлення волі в колонії загального режиму.

·Після суду звільнили сімох політв'язнів.

У вересні білоруські суди в більшості засудили політв'язнів до позбавлення волі. Минулого місяця з СІЗО після суду вийшли лише семеро – їм призначили «домашню хімію». Але ці дані можуть бути неповними, оскільки не всі результати судів над політв'язнями відомі правозахисникам. Це є:

  • Павло Таланов  – два роки «домашньої хімії»;
  • Станіслав Сєліцький — два з половиною роки «домашньої хімії»;
  • Євген Гриньков — два з половиною роки «домашньої хімії»;
  • Андрій Кастко — два з половиною роки «домашньої хімії»;
  • Анна Ширвель — два з половиною роки «домашньої хімії»;
  • Гліб Муравицький — три роки «домашньої хімії»;
  • Михайло Тумчонак  – два з половиною роки «домашньої хімії».

За матеріалом «Весна»