Двох білорусів судять за диверсію на залізниці під Москвою начебто на замовлення України

У звинуваченні стверджується, що білоруси нібито діяли за завданням СБУ.

У Московському обласному суді почався розгляд матеріалів кримінальної справи про диверсію, вчинену в залізничному депо Орєхово-Зуєва. Обвинувачі пишуть, що нібито за завданням СБУ білоруси Артем Брескі та Кіріл Басько підпалили кабіну електровоза ВЛ 10

За цю дію, згідно з матеріалами справи, фігуранти отримали від представника української розвідки 65 тисяч російських рублів (за поточним курсом це 714 доларів США).

Після затримання білоруси «визнали свою провину і почали співпрацювати зі слідством в розрахунку на більш м'яке покарання», оскільки інкримінована їм стаття загрожує до 20 років позбавлення волі.

Під час попередніх засідань, які відбулися наприкінці грудня, адвокати підсудних клопотали про розгляд справи колегією з трьох суддів – так, на думку захисту, буде забезпечена максимальна об’єктивність. Прокурор не заперечував. Розгляд матеріалів справи в суді розпочався рівно через рік після затримання обвинувачених.

Згідно з кримінальним провадженням, 19-річний Кирил Басько та 20-річний Артем Бреський, вихідці з Білорусі, 22 грудня 2022 року вчинили диверсію за вказівкою якогось Юрія, з яким молоді люди познайомилися в одному з Телеграм каналів. Незадовго до цього обидва фігуранти звільнилися з роботи і потребували грошей. Саме Юрій пропонував їм гроші за пошкодження залізничної колії чи локомотива. За це замовник обіцяв гроші, після того як отримає від них відеозвіт про акцію.

Щоб підпалити електровоз, білоруси взяли каністру з бензином і пізно ввечері проникли на територію залізничного депо Орєхово-Зуєво. Спочатку, за версією слідства, електровоз ВЛ 10 намагалися підпалити ззовні, обливши його бензином. Але з цього плану нічого не вийшло. Потім залізли в кабіну водія, облили бензином і підпалили.

Все, що відбувається, вони записали на відео, яке відправили замовнику Юрію. Зазначену раніше суму він перерахував на вказаний виконавцями рахунок.

За словами співробітників ФСБ, молоді люди вирішили не зупинятися на досягнутому. Через кілька днів вони купили дві каністри з бензином і сховали їх у гуртожитку, де зазвичай ночували. Однак небезпечну рідину виявила прибиральниця, яка повідомила про знахідку власникам закладу, а ті, у свою чергу, повідомили силовиків.

По-перше, їм інкримінували «умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу, що спричинило тяжкі наслідки». Однак згодом слідство вирішило, що фігуранти діяли за вказівкою СБУ, і обвинувачення перекваліфікували на набагато більш тяжке – «диверсія, вчинена за попередньою змовою групою осіб, що спричинило істотну майнову шкоду».

За цією статтею білорусам загрожує від 12 до 20 років позбавлення волі.

Кирило Басько та Артем Бреський визнали свою провину одразу після затримання. За словами їх адвоката, обидва фігуранти активно співпрацювали зі слідством і розповіли все, що знали про замовника.

Затримати замовника навряд чи вдасться – силовики підозрюють, що він діяв з-за кордону.

 

За матеріалом "Радіо Свобода"