Громадянка України зникла дорогою до Мозиря

Жителька Чернігова Наталія Захаренко не відповідає з 17 липня. Поїхала до сестри в Мозир.

Про те, що громадянка України Наталія Захаренко зникла після перетину польсько-білоруського кордону, «Свободі» розповіла знайома.

За словами співрозмовниці, до 2021 року Наталія Захаренко регулярно їздила до Білорусі. Там вона торгувала на гомельському ринку. Вона торгувала спеціями, туалетним папером, гірчицею та іншою українською продовольчою та промисловою продукцією.

«На нашому Центральному ринку її всі знали, але вона два роки не з’являлася. Зрозуміло чому. Йде війна, кордон закритий, через Польщу невигідно возити ті самі спеції та різні дрібниці. З Гомеля возила в Чернігів білоруські продукти — вівсянку, згущене молоко та інше», — прокоментувала «Свободі» на умовах анонімності Марина (ім’я змінено з метою безпеки. — РС), яка досі торгує на гомельському ринку.

Також відомо, що Наталя Захаренко поїхала в Мозир до сестри. Також дорогою брала передачі та документи, допомагала іншим людям перетинати кордон – з України через Польщу в Білорусь і назад. Вона залишила багато повідомлень у транспортних чатах. Люди активно користувалися її послугами.

«Їду в Білорусь, візьму передачі, пасажирів, котів і собак»

Одне з останніх повідомлень Наталі в спеціальному чаті – 10 липня вона їде з Чернігова до Мозиря через Луцьк, Рівне, Житомир, міста Польщі та Брест. Вона пропонувала взяти пасажирів, передачі, посилки, документи, котів і собак. Українка збирався повернутися 21 липня. І зникла.

«Вона відправила посилку моїм батькам 13 липня, ми були на зв’язку. Тоді все було добре», – пише одна із користувачів чату.

«15 липня я з нею листувався. Але 20 липня я мав передати посилку, але її ніхто не взяв», – уточнює інший користувач.

Також, згідно з повідомленнями в чаті, Наталя пообіцяла доставити пасажирів з Білорусі в Україну, чого також не сталося.

З 2022 року Наталія займається трансферами, посилками та пасажирами з Білорусі в Україну та назад. Рідні жінки, які проживають у Чернігові, вже вісім днів не мають жодної інформації про її місцезнаходження.

«Вона не виходить на зв’язок, ми не знаємо, де вона і що з нею сталося», – розповіли «Свободі».

Співрозмовники «Свободи» допускають, що жінку могли затримати силовики, яких цікавили її часті поїздки з Чернігова до Мозиря. У Мозирському СІУ та СІЗО Гомеля на запитання про можливий арешт українки "Свободі" відповідати відмовилися.

Що з українцями, затриманими в Білорусі?

На початку липня з ІЧУ Гомеля звільнили двох українців, затриманих у травні по дорозі додому в Луганську область. Їх протримали близько 2 місяців у СІЗО без пред'явлення звинувачень і заборонили в'їзд до Білорусі.

19 січня у Вітебську затримали українця Андрія Шмая. Мати Ірина Шмай проживає в Чернігові. Вона довго не могла дізнатися, куди подівся її син, за що і хто його затримав. На телеканалі АНТ вийшов пропагандистський фільм, де Андрія показали як «шпигуна» або «агента». Як йдеться у стрічці, Шмай нібито з вересня регулярно надсилав інформацію в Україну через месенджер Signal. Брат Андрія служить прикордонником в Україні.

У січні 2023 року в Кобрині затримали 23-річного Артема Маковея, також громадянина України. Його мати Інна приїхала до Білорусі шукати сина.

«Тому що він просто зник, і все. Але ні в КДБ, ні в СІЗО мені ніхто нічого не говорив, не відповідав. Просто сидить, бо він українець?» – раніше розповідала Свабоді Інна.

Тепер вона дізналася, що її синові інкримінують статтю 358 Кримінального кодексу ("Агентурна діяльність"). Але мати не вірить у такі звинувачення. У червні Артему продовжили слідство на три місяці.

За матеріалом "Радіо Свобода"