Із зими 2021 року з Білорусі евакуйовано понад тисячу людей – Стрижак

Із зими 2021 року з Білорусі було евакуйовано понад тисячу людей. Про це повідомив співзасновник фондів BYhelp та BYSOL Андрій Стрижак, пише «Дзеркало» з посиланням на BPN.

Він розповів, що у 2020 році BYSOL разом з ініціативою ByHelp зібрали та роздали близько 8 млн євро.

«У 2021-му та 2022-му середньорічний обсяг донатів, зібраних BYSOL, знаходився в межах 1-1,5 млн євро. Це приватні пожертвування, які найчастіше йдуть конкретним людям. На тиждень ми отримуємо від 7 до 10 заявок на адресну допомогу, тобто приблизно по одній на день. Загальна кількість таких заявок перевищила 900», – повідомив Стрижак.

За його словами, 2022 року фондом солідарності BYSOL було проведено близько 20 тисяч консультацій.

«І це були не поради у стилі «зателефонуйте туди і спитайте це». Було проведено дослідницьку роботу, за її підсумками випустили цілий мануал та гайди з адаптації в нових країнах: Польщі, Грузії, Туреччині та інших. Велика війна дала великий обсяг роботи, але за рік ми бачимо, що йде повернення до білоруського профілю роботи. Не знижується кількість заявок, якщо йдеться про евакуацію. Після атаки на російський літак у Мачулищах роботи не поменшало ні на один відсоток», – розповів він.

«Йдеться більш ніж про тисячу людей з моменту початку нашої роботи з евакуації взимку 2021 року. Якщо раніше за це відповідав один співробітник, то зараз цим напрямком займається ціла група людей із різною компетенцією та суперскілами. Евакуація стає все більш важливою частиною нашої роботи», – наголосив Стрижак.

Він також повідомив, що за допомогою до фондів звернулися десятки тисяч людей.

«Не скажу, що це супербагато і охоплює всіх постраждалих. Але якщо взяти цифри правозахисників, які говорять приблизно про 50 тис. репресованих (штрафи, адміністративні та кримінальні справи — і це тільки ті, про які ми знаємо), можна сміливо говорити, що близько половини цих людей так чи інакше були підтримані нашими структурами. Один тільки ByHelp заявляє про 18 тисяч кейсів. Ми не відстаємо. Наша допомога трохи ширша», – розповів представник фонду.

Він також повідомив, що вдалося організувати курси менеджменту соцмереж та SEO-оптимізації сайтів та курс англійської мови.

«Загалом 70 осіб із числа колишніх політв'язнів навчаються зараз на цих курсах. Плануємо навчити щонайменше 200 осіб», – поділився планами співзасновник BYSOL.


За матеріалом "Reformation"