КДБ підтвердив затримання аналітика Андрія Поротнікова

Експерт у сфері безпеки, керівник аналітичного проекту Belarus Security Blog Андрій Поротніков був затриманий у Смоленську під час спроби втекти з Білорусі, і його звинувачують у зраді державі. З таким анонсом відео було опубліковано в соцмережах телеканалу ОНТ. Цілком фільм «Історія зрадника. Поротніков» обіцяють показати 29 серпня увечері в ефірі каналу.

Інформація про те, що Поротнікова може бути затримано, з'явилася в березні цього року. Експерт перестав виходити на зв'язок. Тепер КДБ офіційно визнає, що затримав відомого аналітика за «зраду державі».

Судячи з кадрів, за Поротніковим велося спостереження, його листування та розмови прослуховувалися. У кадрі фігурують якісь документи, фото польських колег Поротнікова, а також момент затримання та допити у СІЗО КДБ. Також наводиться цитата Лукашенка з інтерв'ю російській пропагандистці Скабеєвій у червні 2023 року, де він говорить про співпрацю із ФСБ Росії.

«Ми відстежили його одразу і ми вели його. Ми проводили гру. І коли ми зрозуміли, що можемо його не втримати, разом із Сашком Борниковим затримали його у Смоленську», – сказав тоді лукашенко.

У повідомленні прес-служби лукашенка цей епізод передано так: «Президент розповів, що у ЗМІ потрапляє мало інформації, але Білорусь та Росія спільно працюють у цьому напрямку, припиняючи різні загрози. Так, нещодавно спецслужби виявили та «вели» диверсанта, а потім, щоб не проґавити, затримали його в Смоленську».

Навіть із короткого анонсу зрозуміло, що Андрій Поротніков, побоюючись репресій, намагався залишити Білорусь одним із каналів, яким користуються політичні активісти та звичайні білоруси, які не хочуть, щоб їх катували в ГУБОЗ за свої політичні погляди.

 

За матеріалом "Reformation"