КДБ затримало шістьох осіб за звинуваченням у роботі на Україну та спробі підриву потягів з військовою технікою

Комітет державної безпеки звинуватив п'ятьох жителів Білорусі в роботі на СБУ, а також затримав українця, який нібито створював сховки зі зброєю в прикордонних районах. Фільми про це  відразу показали всі державні канали. 

На відео деякі з них виглядають побитими, навіть мають синці на обличчі. КДБ звинуватив українські спецслужби у створенні в Білорусі мережі, яка стежить за російськими та білоруськими військовими об'єктами та здатна організовувати диверсії. 

Перш за все, нагадаємо, що до всього, що лунає в державних ЗМІ Білорусі та з вуст співробітників спецслужб, слід ставитися критично: вони регулярно поширюють завідомо неправдиву інформацію та фальсифікують факти або змішують правду з єрессю.

Наша нива зібрала всі факти, які пролунали в державних ЗМІ. Ось шестеро затриманих.

В'ячеслав Бородій

Громадянина України В'ячеслава Бородія звинувачують у шпигунстві. Фото: КДБ, БелТА

Стверджують, що це український мисливець, затриманий в Єлійському районі Білорусі, що межує з Житомирською областю України.

У повідомленні йдеться, що після початку війни Бородій проходив підготовку в навчальному центрі Головного управління розвідки Міноборони України.

«Бородій володів навичками у мінно-вибуховій справі, вмів поводитися зі стрілецькою зброєю та безпілотними літальними апаратами. Одним словом, він став небезпечним і навченим бойовиком», – повідомляє агентство БелТА.

За версією спецслужб, Бородій мав псевдонім Мангуст і що «з березня цього року, окрім ГУР Міноборони, він почав співпрацювати також із Службою безпеки України».

Лукашівці стверджують, що «саме СБУ доручила Мангусту передавати в Білорусь зброю і вибухівку для організації терактів не тільки в нашій країні, а й в росії», але доказів цьому немає.

«Під час затримання він заявив, що, нібито нічого не знав про склади зі зброєю і фактично вперше перетнув кордон з Білоруссю». – йдеться у фільмі. Навіщо у нього був при собі пістолет SIG Sauer з глушником і двома обоймами, Бородій пояснити не зміг, повідомляють держЗМІ. А самі пояснюють: «Проте зрозуміло і так. Якщо Мангуст зіткнеться з нашими прикордонниками, він матиме можливість вистрілити в них».
 

Пістолет, який В'ячаслав Бородій нібито мав при собі на момент затримання. Фото: КДБ, БелТА

Також повідомляється, що «Мангуст зберігав вдома цілий арсенал зброї». Були і ПЗРК, і гранатомети, і вибухівка. У разі окупації Житомирської області російською армією Бородій мав організувати так званий «партизанський рух».

Повідомляється, що «1 вересня він був затриманий співробітниками КДБ і поміщений в СІЗО».

Іван Лихалат, Іван Бородич та Борис Пухальський

Цих трьох обвинувачених у фільмі об'єднали в одну групу. Іван Бородич і Борис Пухальський родом з Гродно, а Іван Лихалат є громадянином України, який переїхав до Білорусі в 2013 році. 

Іван Лихалат. Фото: КДБ, БелТА


«Десять років жив і працював у нас [в Білорусі] одружився з білорускою, виховував трьох неповнолітніх дітей, — розповідається про Лихалата у фільмі. – Здавалося б, що може піти не так? Поки в рідній країні тривають бойові дії, а земляки гинуть у м’ясорубці війни, він живе в мирній і спокійній країні, працює та виховує дітей. Важко зрозуміти, що мотивує таких осіб, але вже в січні цього року Лихалат звернувся до СБУ», – стверджує пропаганда.

Про Пухальського і Бородіча кажуть, що «обидва володіли професійними навичками мінно-вибухової справи. Для українських спецслужб це безцінні кадри, тому їх активно залучали», – заявляють у білоруських спецслужбах.

Борис Пухальський. Фото: КДБ, БелТА
Іван Бародій. Фото: КДБ, БелТА

Стверджується, що «Пухальський раніше звертався до СБУ, щоб воювати на боці України, але отримав відмову». Йому нібито пояснили, що його навички знадобляться в Білорусі.

Спочатку говорилося, що ці троє виконували завдання зі збору розвідданих. «Ми збирали інформацію про пересування військової техніки, присутність російських військ на території Білорусі, розташування зенітних ракет [авіаційних ракетних комплексів]».

Пізніше Лихалат зв'язався з СБУ і отримав завдання підірвати залізницю, по якій, як пише БелТА, «ніби мала пройти військова техніка».

Стверджується, що в Кобринському районі Брестської області, що межує з Україною, Пухальський «дістав зі схрону вибуховий пристрій, який перевіз у Талачинський район для підриву залізниці». Там його затримали співробітники групи «А» КДБ». Це сталося 4 вересня.

Незалежний канал білоруських залізничників повідомляв про припинення руху поїздів під Талачином 4 вересня, де було чути стрілянину чи вибухи. З вищесказаного випливає, що за Пухальським та його друзями стежили тривалий час.

«На місці планованого теракту вилучено вибухову речовину гексан вагою 1 кг, дроти, детонатор та магніт для кріплення вибухівки до рейок. Водночас у Гродно були затримані помічники Пухальського Лихалат і Бародіч», – пишуть офіційні ЗМІ.

Проти цієї групи затриманих відкрито справу за трьома статтями: підготовка теракту (ч. 1 ст. 14 та ч. 3 ст. 289 КК), державна зрада (ч. 1 ст. 356 КК). кодекс) і шпигунство (ст. 358-1 КК). Підготовка теракту в Білорусі тепер карається навіть смертною карою.

Павло Вабіщевич та Андрій Зіненко

Ще двох білорусів нібито затримали 17 днів тому, в ніч з 26 на 27 серпня, на залізниці в Стаубцовському районі біля нафтобази та зупинки «Синява». Затриманих звуть Павло Вабіщевич та Андрій Зіненко.

Стверджується, що на залізниці намагалися встановити вибуховий пристрій, який мав бути приведений в дію за командою наглядача СБУ. 

У фільмі йдеться, що Вабіщевич потрапив у поле зору силовиків, коли інформатор повідомив у чат-бот КДБ про те, що 10 червня він фотографував залізничні колії та потяги на вокзалі в Орші. У цьому випадку за ним два місяці ретельно стежили.

19 серпня, як йдеться у фільмі, Вабищевич приїхав до Лоєвського району Гомельської області, неподалік від кордону з Україною, де забрав зі схрону вибуховий пристрій (2,4 кілограма тротилу та вибуховий елемент) і перевіз його до сховку у Червенському районі.

Павло Вабішевич на кадрах виглядає побитим. Фото: КДБ, БелТА


А 26 серпня Вабіщевич нібито забрав ще один вибуховий пристрій (1,2 кілограма тротилу) в Хойницькому районі — також неподалік кордону з Україною — і пішов встановлювати його на залізниці біля Стовбців. На машині його, як стверджують фільми, возив його колишній колега Андрій Зіненко. На кадрах найбільш побитим виглядає Зіненко.

На кадрах ЗМІ явно побитий Андрій Зіненко, його футболка вимазана чимось червоним. Фото: КДБ, БелТА

Про Павла Вабішевича кажуть, що він мінчук, 1986 року народження. Стверджується, що він встановив зв'язок із СБУ «через тематичну групу в месенджері». Спочатку він нібито мав завдання фотографувати стратегічні об’єкти, згодом взявся підривати залізницю.

40-річний Андрій Зіненко є колишнім колегою Вабішевича, який «працював на керівній посаді і отримував високу зарплату», наголошують держЗМІ. Такий акцент на «високій зарплаті» не рідкість у лукашенківській пропаганді. Водночас Вабішевич зображують раніше засудженим азартним гравцем.

Затримані перебувають у СІЗО КДБ. Проти них відкрито кримінальні справи за ч. 2 ст. 289 ККУ «Замах на вчинення терористичного акту групою осіб» та ч. 1 ст. 356 ККУ «Державна зрада».

«Спроби дестабілізації громадського порядку»

На підставі оприлюдненого в державних ЗМІ поки що важко зробити однозначні висновки щодо зв’язку зі спецслужбами України. Важко сказати, чи справді затримані допомагали українцям у боротьбі з російською агресією, чи вони просто стали жертвами оперативної гри спецслужб Лукашенка, орієнтованої на розробку бажаючих допомогти Україні, чи російської інсценізації. У фільмах йдеться про те, що затримані спілкувалися з анонімами в месенджерах.

Прямого зв'язку між трьома затриманими гродненцями (Ліхалатом, Пухальським і Бородічем), двома мінчуками (Вабищевичем і Зіненком), а також українським мисливцем, якого звинувачують у незаконному перетині білоруського кордону, у фільмі немає.

Державні ЗМІ пишуть, про те «що примітно, всі затримані... дотримуються деструктивних поглядів і є противниками білоруської держави». Ці ярлики – «деструктивні погляди» та «противники білоруської держави» – влада наклеює на людей, які виступають проти диктатури олександра лукашенка, проти контролю росії над Білоруссю та проти війни.

«Вони часто розміщують у своїх соціальних мережах недержавну або відверто екстремістську символіку», - додає БелТА. Під екстремістською символікою зазвичай мається на увазі білоруська національна або символіка опозиції чи руху за вільні вибори.

«Крім очевидних цілей, які виявляються в спробах дестабілізувати громадський порядок у нашій країні та залякати наших громадян, українські спецслужби переслідують другорядну мету. Зокрема, йдеться про спробу створити видимість наявності в нашій країні якогось організованого підпілля. Іншими словами, тут добре навчені агенти-терористи, здатні вести партизанську війну. Але це не так», – так трактує ситуацію заступник начальника слідчого управління КДБ Костянтин Бичак. 

Перекладено на українську за матеріалом "Наша нива"