Кабанчук запропонував створити білоруський батальйон у бригаді імені Острозького

Заступник командира полку імені Калиновського Вадим Кабанчук запропонував створити білоруський батальйон у Литовсько-польсько-українській бригаді імені Великого гетьмана Костянтина Острозького на території Польщі та України. Про це він заявив сьогодні під час онлайн-дискусії у Раді із зовнішньої політики «Українська призма».

Кабанчук поділився своїм баченням того, як мають створюватись білоруські інституції. Він вважає, що зміцнити військову складову можна було за допомогою створення легального підрозділу за межами Білорусі.

«Хотів би звернути увагу на розгортання повноцінного військового підрозділу у складі Литовсько-польсько-української бригади. Фактично ця бригада була створена, зокрема, з такою інформаційною метою. Це стосується концепції Балто-Чорноморського регіону. І тут не вистачає білоруської складової. Що можна зробити? На сьогоднішній день є частина білорусів, які перебувають в Україні як добровольці, які беруть участь у бойових діях у складі різноманітних формувань.

Більша їх частина перебуває у полку Калиновського. Полк Калиновського не існує самостійно. Немає такої юридичної одиниці в Україні. І ця бригада, якби, наприклад, розгорнули батальйон в Україні, дала б фактично можливість формально інституціонізувати білоруських добровольців. Це підвищило б якість рекрутингу, якість документального супроводу, підвищило б інформаційну складову Білорусі, якої наразі не вистачає», – пояснив заступник командира ПКК.

Він вважає, що є велика кількість білорусів, які готові служити в білоруському підрозділі за умови легального статусу на території ЄС.

«І у нас більша частина білоруських патріотів, які хочуть приєднатися до цієї військової складової, але з тих чи інших причин – це насамперед фінансові та документальні – вони не можуть потрапити на територію України, але готові служити на території Євросоюзу. І один батальйон можна було розгорнути у Польщі, де найбільша концентрація білоруської діаспори.

З тією умовою, що цей батальйон мав би військово-поліцейські функції. Наприклад, його можна було б використати для тієї ж охорони кордону польського, де фактично лукашенківська сторона влаштовує постійні провокації із цими нелегальними мігрантами. Саме собою розгортання ще одного батальйону на території Євросоюзу дало б, я впевнений, білоруських рекрутів, які б і склали кістяк цієї бригади», – резюмував Кабанчук.

За матеріалом "Reformation"