Київська влада підтвердила, що пам'ятник Жизневському знесено за її розпорядженням

В офіційній відповіді київської влади Радіо Свобода немає інформації про узгодження демонтажу пам’ятника Михайлу Жизневському з будь-якими громадськими організаціями, активістами чи установами.

У Департаменті культури Київської міської державної адміністрації (КГДА) «Свободі» повідомили, що пам’ятник Герою України, білорусу Михайлу Жизневському знесли, оскільки він не мав статусу об’єкта культурної спадщини.

«Пам’ятник Михайлу Жизневському не перебуває на балансі та утриманні комунальних підприємств Печерського району Києва, на балансі Департаменту культури та підпорядкованих йому установ», – йдеться в офіційній відповіді на запит «Свободи».

Директор Департаменту культури ХДДА Сергій Анжияк заявив, що «пам'ятний знак» Михайлу Жизневському не набув автоматично охоронного статусу після внесення території, на якій він розташований, до Державного реєстру пам'яток як пам'ятка історії місцевого значення.

За його словами, пам'ятник Михайлу Жизневському знесли через те, що вирішили зробити новий меморіал героям Києва, які загинули в АТО на сході України з 2014 року.

Замовником будівництва нового меморіального комплексу Київрада обрала комунальне підприємство з будівництва житлових будинків «Житлоінвестбуд-УКБ».

«Розроблена в установленому законодавством порядку проектно-кошторисна документація пройшла комплексну експертизу ДП «Укрдержбудекспертиза», за результатами якої отримано позитивний експертний висновок», - зазначається у відповіді на запит «Свободи».

Сергій Анжияк додав, що до київської влади ніхто не звертався з проханням встановити або перенести знесений пам'ятник Михайлу Жизневському. Водночас, за його словами, Комісія з питань встановлення пам'ятників, створена в КГДА з квітня 2014 року, може розглянути таке звернення, якщо воно буде подано.

Начальник управління культури КДДА додав, що для розгляду такого звернення ініціатори мають додати низку передбачених законодавством документів, зокрема:

  • звернення до Київського міського голови;
  • історичні чи історико-біографічні відомості про особу, яку хочуть вшанувати;
  • ескізний проект меморіальної дошки чи пам’ятного знака з урахуванням архітектурних особливостей території, на якій передбачається їх встановлення, та текст напису, опрацьований Інститутом української мови НАН;
  • письмова згода родичів на встановлення меморіальної дошки чи пам’ятного знаку;
  • лист-згода власника будівлі чи території, на якій передбачається встановлення меморіального знаку чи дошки.

Що передувало

На майданчику біля пам’ятника Михайлу Жизневському, який у листопаді 2014 року встановили неподалік від передбачуваного місця його загибелі в Києві, на розі Петровської алеї та вулиці Грушевського, стояв і пам’ятник українському письменнику Миколі Вінграновському. Його теж розібрали, але після встановлення нового меморіалу поставили поряд із старим місцем.

Пам'ятник Михайлу Жизневському демонтували та сховали в кущах, де в жовтні цього року його допомогли знайти активісти.

Пам'ятник Михайлу Жизневському демонтували через те, що мер Києва Віталій Кличко ініціював встановлення меморіального комплексу героям Києва, які загинули під час АТО на сході України.

Раніше Музей Революції Гідності повідомляв, що демонтаж пам'ятника Михайлу Жизневському нібито узгоджували з громадською організацією «Родина Героїв Небесної Сотні».

Однак в офіційній відповіді київської влади немає інформації про те, що питання демонтажу взагалі обговорювалося з будь-якими організаціями, активістами чи установами.

Михайло Жизневський загинув 22 січня 2014 року під час Євромайдану в Києві. У 2017 році йому присвоєно звання Героя України та посмертно надано громадянство України. Зірку Героя України батькам Михася передав тодішній президент Петро Порошенко. Вбивцю досі не знайшли.

За матеріалом "Радіо Свобода"